Naar inhoud

Hoe werkt een overlijdens­risico­verzekering?

Hoe wordt de premie bepaald die jij betaalt? En hoe weet je welke verzekeringsvorm bij jou past? Het zijn vragen waar je waarschijnlijk niet iedere dag mee bezig bent. Maar voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is het wel handig om te weten. We leggen uit hoe de FBTO Overlijdensrisicoverzekering werkt.

Kies je verzekerd bedrag

Je kunt je verzekeren voor ieder bedrag tussen de € 10.000,- en € 750.000,-. Je moet bepalen hoeveel geld je nodig hebt als bijvoorbeeld het inkomen van jou of je partner wegvalt. Je moet nog wel genoeg geld hebben om de dagelijkse kosten te betalen. Of bijvoorbeeld extra kinderopvang, de huur of hypotheek. Bij overlijden binnen de looptijd wordt het verzekerd bedrag in 1 keer betaald. Maar welk verzekerd bedrag past bij je leven? Lees meer over het verzekerd bedrag van de FBTO Overlijdensrisicoverzekering.

Welke verzekeringsvorm past bij jou?

Je kunt kiezen uit 3 vormen van de FBTO Overlijdensrisicoverzekering. We zetten de verschillende vormen voor je op een rij:

  1. Ik kies gelijkblijvend
    Je verzekerd bedrag blijft de hele looptijd hetzelfde. Je premie is dan iedere maand anders. Je betaalt de premie die hoort bij het risico van die maand. Deze vorm kies je bijvoorbeeld om de studiekosten van je kinderen te blijven betalen of als extra aanvulling op je inkomen na het overlijden van je partner. Lees meer over het gelijkblijvend verzekerd bedrag.
  2. Ik kies lineair dalend
    Je verzekerd bedrag daalt iedere maand tijdens de looptijd. Je premie is dan iedere maand anders. Je betaalt de premie die hoort bij het risico van die maand. Deze vorm kies je bijvoorbeeld als je verwacht dat je kosten minder worden in de toekomst. Lees meer over het lineair dalend verzekerd bedrag.
  3. Ik kies annuïtair dalend
    Je verzekerd bedrag daalt in het begin van de looptijd minder snel per maand dan aan het einde van de looptijd. Je premie is dan iedere maand anders. Je betaalt de premie die hoort bij het risico van die maand. Deze vorm wordt vaak afgesloten als de verzekering wordt gekoppeld aan een hypotheek. Lees meer over het annuïtair dalend verzekerd bedrag.

Hoe wordt de premie bepaald?

De hoogte van de maandpremie hangt onder andere af van de ingangsdatum en het verzekerde bedrag van de verzekering. Maar ook van de leeftijd en gezondheid van de verzekerde. Ook betalen niet-rokers een lagere premie dan rokers. Pas je de verzekering aan tijdens de looptijd? Omdat je bijvoorbeeld stopt met roken? Of je verandert de verzekeringsvorm? Dan verandert ook de premie die je betaalt.

Je hebt 30 dagen bedenktijd

Heb je een FBTO Overlijdensrisicoverzekering afgesloten? Maar wil je de verzekering toch niet? Je hebt 30 dagen bedenktijd nadat je verzekering ingaat. Je mag binnen die 30 dagen je verzekering stoppen. Gebruik hiervoor het Opzegformulier FBTO Overlijdensrisicoverzekering (pdf). De afsluitkosten en de premie die je betaalde krijg je natuurlijk terug.