Naar inhoud

Verzekerd bedrag en looptijd

Met de FBTO Overlijdensrisicoverzekering kies je zelf het verzekerd bedrag. Je kunt je verzekeren voor ieder bedrag tussen de € 10.000,- en € 750.000,-. Je bepaalt ook zelf hoe lang je verzekerd bent. Hoe kies je wat bij jou past?

Het verzekerd bedrag kiezen

Welk verzekerd bedrag bij jou past, hangt af van je situatie. Het maakt verschil of je bijvoorbeeld samenwoont of kinderen hebt. Wil je weten welk bedrag bij jou past? Dan kun je jezelf de volgende 3 vragen stellen:

  1. Wat zijn de kosten die meteen na overlijden betaald moeten worden?
    Bijvoorbeeld: hypotheek, leningen, belasting of vervanging van een leaseauto.
  2. Welk inkomen heeft mijn partner of het gezin nodig om de dagelijkse kosten te betalen?
    Bijvoorbeeld: eten en drinken, huur, gas/water/licht, vervoer, kinderopvang, kleding, abonnementen, sport, hobby’s en vakanties.
  3. Wat is er allemaal al geregeld?
    Bijvoorbeeld: nabestaandenpensioen, het inkomen van je partner of bijvoorbeeld verzekeringen die ervoor zorgen dat schulden worden afbetaald.

Checklist Schatting verzekerd bedrag

Je kunt onze Checklist Schatting verzekerd bedrag (pdf) gebruiken om je verwachte kosten en inkomsten op een rij te zetten. 
 Goed om te weten, de checklist is een hulpmiddel en geeft een schatting van  het verzekerd bedrag dat bij je past. Het is geen advies. Voor een officiële analyse kun je een financieel adviseur of verzekeringsadviseur vragen.

Past het verzekerd bedrag nog bij je situatie?

Soms verandert er iets in je leven. Je verandert van baan. Heb je dan bijvoorbeeld nog steeds een nabestaandenpensioen en is dat nog voldoende? Misschien is het verstandig om het verzekerd bedrag van je overlijdensrisicoverzekering (ORV) aan te passen.

De looptijd kiezen

Je sluit de overlijdensrisicoverzekering af voor minimaal 1 jaar. Dit is dus de minimale looptijd. De verzekering loopt maximaal door tot de 75e verjaardag van de verzekerde.

De looptijd aanpassen

Past de looptijd nog bij je situatie? Wil je de looptijd van de overlijdensrisicoverzekering verlengen of verkorten? Gebruik hiervoor het Wijzigingsformulier Overlijdensrisicoverzekering (pdf). Houd er rekening mee dat verlengen van de looptijd alleen mogelijk is als de verzekerde jonger is dan 68 jaar. En we vragen om een nieuwe gezondheidsverklaring.

Heb je de overlijdensrisicoverzekering verpand? Dan heb je toestemming nodig van de pandhouder. Dit is bijvoorbeeld je bank of hypotheekverstrekker.

Goed om te weten, een aanpassing van de looptijd van je overlijdensrisicoverzekering heeft gevolgen voor de premie.

 

Veelgestelde vragen

Dan stopt de verzekering. Met de FBTO Overlijdensrisicoverzekering spaar je niet. Deze verzekering keert alleen uit als de verzekerde voor de einddatum van de verzekering overlijdt.

Ja, je kunt je overlijdensrisicoverzekering voor de einddatum op je polis stopzetten. Je hebt dan wel van je hypotheekverstrekker (bijvoorbeeld de bank) een formulier nodig waarop staat dat ze akkoord zijn.

Dat hangt af welke premie je kiest. Je kunt kiezen voor een variabele óf een vaste premie. Kies je voor een vaste premie? Dan betaal je elke maand hetzelfde. Liever een variabele premie? Dan is de premie iedere maand anders. Wat je ook kiest, we vertellen je bij de start van de verzekering precies wat je elke maand betaalt. Meer weten? Check wat de verschillen zijn. 

Nee, de premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. En dat geldt ook voor de afsluitkosten van € 69,-. Let op! Heb je je overlijdensrisicoverzekering verpand aan je hypotheek? Dan kun je 1 keer je afsluitkosten opgeven bij je belastingaangifte. Lees meer over de belastingregels die gelden.