Naar inhoud

Voor wie is de overlijdensrisico­verzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering keert een bedrag uit bij overlijden. Bijvoorbeeld een bedrag voor jezelf of voor je nabestaanden. Je weet zelf wat het beste bij je leven past. Daarom kies je zelf wie je verzekert. 

Verzeker het leven van jezelf of een ander

Je kunt de overlijdensrisicoverzekering op jezelf of op het leven van een ander afsluiten. Je bent minimaal 18 jaar als je de FBTO Overlijdensrisicoverzekering afsluit. Je bent dan verzekeringnemer. De persoon die je verzekert, noemen we de verzekerde. De verzekerde moet minimaal 15 jaar zijn.

Sluit je de verzekering af op het leven van je zelf?

Dan krijgen je nabestaanden een bedrag als je overlijdt. Met dit bedrag kunnen zij bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek of huur betalen. Of (een deel van) de kosten voor de kinderopvang studie of andere kosten.

Sluit je de verzekering af op het leven van een ander?

Verzeker je bijvoorbeeld je partner? Dan krijg jij een bedrag als je partner overlijdt. Met dit bedrag kun je bijvoorbeeld (een deel van) de hypotheek of huur betalen. Of (een deel van) de kosten voor de kinderopvang studie of andere kosten.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten op het leven van je partner kan voordelen hebben. Zo kun je bijvoorbeeld erfbelasting voorkomen.

Let op: als je een overlijdensrisicoverzekering aanvraagt, mag de verzekerde op de startdatum niet ouder zijn dan 67 jaar.

Een eigen verzekering voor jou én voor je partner

Wil je voor jou en je partner een uitkering bij overlijden verzekeren? Dan sluit je bij FBTO voor allebei een eigen verzekering. Met voor elk een eigen verzekerd bedrag en looptijd.

  • Overlijdt 1 van jullie? Dan kan de overblijvende partner kiezen om de eigen verzekering door laten lopen. Zodat ook zijn of haar financiële gevolgen bij overlijden worden opgevangen. Bijvoorbeeld voor de kinderen.
  • Als jullie tegelijk overlijden, keren we 2x uit.
  • Gaan jullie uit elkaar? Dan hoeven jullie niet te beslissen wie de verzekering overneemt. Ieder kan zijn eigen verzekering houden. Het kan verstandig zijn om dan wel te bekijken of je de verzekeringsnemer moet veranderen.

Daarom een overlijdensrisico­verzekering

Om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Zoals de hypotheek, huur, gas en elektriciteit. Maar bijvoorbeeld ook voor de studie van je kind.
Bekijk de voorbeelden
2 mannen laten bij een steiger brandende kaarsen in het water

Verzekeringnemer of begunstigde aanpassen

Wil je de verzekeringnemer aanpassen? Of de persoon die het bedrag krijgt (de begunstigde)? Dat kan altijd. Gebruik hiervoor ons wijzigingsformulier (pdf). Nadat wij je formulier hebben ontvangen, krijg je zo snel mogelijk een nieuwe polis.

Veelgestelde vragen

Verzekeringnemer
Dit is degene die de verzekering afsluit.

Echtgenoot
Dit is de echtgenoot, echtgenote of geregistreerde partner op het moment dat een verzekerde overlijdt.

Kinderen
Het begrip ‘kind’ is in de wet (Burgerlijk Wetboek) vastgelegd. Denk bijvoorbeeld aan een:

  • eigen kind
  • erkend kind
  • geadopteerd kind

Een stiefkind is voor de begunstiging van een levensverzekering pas een kind, als in het testament is bepaald dat het stiefkind in de verdeling van de erfenis als eigen kind wordt gezien.

Goed om te weten, voor een uitkering aan de groep kinderen gelden speciale regels.

Broers en zussen
We verdelen de uitkering over de broers en zussen die nog leven als de verzekerde overlijdt.

Ouders
We verdelen de uitkering over de vader(s) en moeder(s) die nog leven als de verzekerde overlijdt.

Erfgenamen
Dit zijn de personen die recht hebben op (een deel van) de erfenis.

Ja, je kunt je overlijdensrisicoverzekering verpanden aan je hypotheekverstrekker of bank. Bij overlijden wordt de uitkering gebruikt om je hypotheek (voor een deel) af te lossen.  Als de uitkering uit de verzekering groter is dan de schuld aan de pandhouder, keren we de rest uit aan de begunstigde(n).

Nee, wij betalen het bedrag in 1 keer uit aan de nabestaanden.

Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen. In sommige gevallen telt de uitkering van overlijdensrisicoverzekering wel mee voor erfbelasting. Lees meer over erfbelasting.