De eenmalige uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering kan gevolgen hebben voor je toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.
Je betaalt tijdens de looptijd van de verzekering geen inkomstenbelasting over de overlijdensrisicoverzekering. Je kan de premie niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.
Krijgen je nabestaanden na jouw overlijden een uitkering? Dan hoeven zij hierover geen inkomstenbelasting te betalen.
De uitkering van de overlijdensrisicoverzekering valt wel onder de erfbelasting. Erfbelasting is de belasting die nabestaanden moeten betalen over het geld en andere zaken die ze krijgen bij het overlijden van de verzekerde.
Je kunt erfbelasting voorkomen door je polis kruislings af te sluiten in de volgende situaties:
Kruislings afsluiten betekent dat jij en je partner de overlijdensrisicoverzekering afsluiten op het leven van elkaar. Jullie hebben dan dus allebei een verzekering afgesloten.
Sluit je de polis wel op je eigen leven af? Dan kun je ook erfbelasting voorkomen. Je moet dan 3 dingen regelen:
Tip! Tijdens de looptijd van je verzekering kun je ook premieverschuldigdheid aanvragen. Je vult dan het wijzigingsformulier (pdf) in. Dat formulier stuur je naar ons op. Wij passen je polis aan.
In sommige situaties telt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering mee voor erfbelasting:
Is de hypotheek afgelost? Dan valt het huis zonder óf met een lagere schuld in de erfenis. Ben je erfgenaam van het huis? Dan betaal je eerder erfbelasting.
Soms is het voor de belasting goed dat de uitkering niet direct naar de pandhouder gaat. Maar eerst naar de begunstigde(n). De pandhouder vindt dit alleen goed als met de uitkering (een deel van) de hypotheek wordt afgelost. Dit spreek je af in een 'betalingsopdracht' of een 'partnerverklaring'. In dit geval is niet de hypotheekverstrekker de begunstigde, maar krijgt de aangewezen begunstigde de uitkering om (een deel van) de hypotheek te betalen. De begunstigde lost dan de schuld af met eigen geld. En voor de erfbelasting kan dit handig zijn.
Een betalingsopdracht of partnerverklaring heeft invloed op de erfbelasting die je moet betalen. Of een betalingsopdracht of partnerverklaring handig is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Zoals het vermogen en de vrijstellingen die gelden. Wij kunnen niet bepalen of een betalingsopdracht of partnerverklaring slim voor je is. Een hypotheekadviseur kan dit ook niet. Het beste is om voor meer informatie en advies naar een notaris of een belastingadviseur te gaan.
Voor huwelijken en geregistreerde partnerschappen geldt automatisch een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat het vermogen dat de partners tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap opbouwen gemeenschappelijk eigendom wordt. Eigen bezittingen en schulden van vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap vallen niet in de gezamenlijke boedel. Deze verandering kan gevolgen hebben voor de erfbelasting van je overlijdensverzekering.
De belastingdienst gaat ervan uit dat de premie door jullie samen is betaald. Overlijd jij of je partner? Dan keren we het verzekerd bedrag uit. De helft van het uitgekeerde bedrag telt mee voor erfbelasting. Heeft je partner altijd de premie betaald? En overlijdt je partner? Dan betaal jij als nabestaande erfbelasting. Voor de persoon die erfbelasting betaalt, geldt een vrijstelling. De vrijstelling geldt over de totale erfenis. Dat betekent dat je tot een bepaald bedrag geen belasting hoeft te betalen. De hoogte van de vrijstelling hangt af van de relatie tussen de persoon die overleden is en de persoon die de erfenis krijgt. Kijk op de website van de Belastingdienst voor meer informatie.