Naar inhoud

Kosten overlijdens­risico­verzekering

Bij het afsluiten van een overlijdensrisico­verzekering (ORV) betaal je premie en afsluitkosten. Bereken je de premie online? Dan zetten wij voor jou de kosten van je overlijdensrisico­verzekering op een rij. Wel zo duidelijk.

Je betaalt afsluitkosten voor je overlijdensrisico­verzekering

Deze kosten betaal je altijd voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt eenmalig € 69,-. Dit is voor het verwerken van je aanvraag bij FBTO. 

Afsluitkosten overlijdensrisico­verzekering aftrekbaar?

Vaak wordt er een overlijdensrisicoverzekering afgesloten voor de hypotheek. Je kunt de afsluitkosten soms aftrekken van de belasting als je de verzekering verpandt aan je hypotheek

Wat kost een overlijdensrisico­verzekering per maand?

Al voor een paar euro per maand sluit je een verzekering af. In Nederland betaal je gemiddeld voor een overlijdensrisicoverzekering tussen € 5,- en € 35,- per maand. De hoogte van de premie hangt onder andere af van: 

 • het verzekerd bedrag.
 • de leeftijd van de verzekerde.
 • of de verzekerde rookt of niet.
 • de gezondheid van de verzekerde bij de start van de verzekering.

Meer weten? Bereken direct je premie

Binnen een paar minuten weet je precies wat een overlijdensrisico­verzekering kost

Veelgestelde vragen

Dat hangt af welke premie je kiest. Je kunt kiezen voor een variabele óf een vaste premie. Kies je voor een vaste premie? Dan betaal je elke maand hetzelfde. Liever een variabele premie? Dan is de premie iedere maand anders. Wat je ook kiest, we vertellen je bij de start van de verzekering precies wat je elke maand betaalt. Meer weten? Check wat de verschillen zijn. 

 • De verzekerde
  Dit is de persoon wiens leven verzekerd is. Als deze persoon overlijdt, keren we het verzekerde bedrag uit.
 • De verzekeringnemer
  Dit is de persoon die de verzekering aanvraagt. Hij betaalt de premie voor de verzekering. De verzekerde en verzekeringnemer kunnen dus dezelfde persoon zijn, maar dit hoeft niet.
 • De begunstigde
  Dit is de persoon die het geldt krijgt als je overlijdt. Vaak is dit de partner van de verzekerde, maar het kan ook iemand anders zijn.

Je hoeft geen inkomstenbelasting te betalen. In sommige gevallen telt de uitkering van overlijdensrisicoverzekering wel mee voor erfbelasting. Lees meer over erfbelasting.

Is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? De verzekerde kan jij of iemand anders zijn. Dan wordt de premie lager. Wat je moet doen om die lagere premie te krijgen, dat lees je hieronder.

Met roken bedoelen we:

 •  Het roken of gebruik van middelen met tabak of nicotine, zoals:
  • sigaretten, shag, sigaren, pijp, snus, joints
  • vapers, elektronische sigaretten, shisha-pen
  • waterpijp, shisha
  • nicotinepleisters, nicotine kauwgom, nicotine tabletten
 • Het roken of inhaleren van middelen zónder tabak of nicotine, zoals:
  • wiet, cannabis, hasj, marihuana
  • vapers, elektronische sigaretten
  • shisha, shisha-pen

Dit geldt óók als de verzekerde af en toe rookt of deze middelen gebruikt of inhaleert.

Vul het wijzigingsformulier in
Ben jij of is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? Vul dan het wijzigingsformulier (pdf) in. Dan krijg je een lagere premie. Is iemand anders de verzekerde? Vul dan samen het formulier in.

Ben jij of de verzekerde (weer) begonnen met roken?
Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Je betaalt meer premie als de verzekerde rookt. Als je ons dit niet laat weten heeft dit gevolgen voor de uitkering. Wij keren dan maar 50% van het verzekerd bedrag uit.

Naast het verdriet moet er na een overlijden nagedacht worden over allerlei financiële zaken. Wat is er allemaal geregeld? Veel mensen gaan ervan uit dat er wel ‘iets’ is geregeld. Dat valt vaak tegen.

Uit onderzoek blijkt dat het overlijden van één van de partners vaak een achteruitgang in de financiële situatie betekent. Soms komen er onverwachts kostenposten bij. Zoals hulp in de huishouding of het regelen van extra kinderopvang. Misschien moet de achtergebleven ouder meer gaan werken. Het gevolg van een overlijden van een partner kan ook betekenen dat vakanties of hobby’s er even niet meer inzitten. Of dat de studie van de kinderen niet meer kan worden betaald.

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat er even financiële ruimte ontstaat om het leven weer op de rit te krijgen.