Naar inhoud

Verschil overlijdensrisico- en uitvaartverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering wordt vaak vergeleken met een uitvaartverzekering. Beide verzekeringen hebben te maken met een uitkering na je overlijden. Maar ze zijn niet hetzelfde. We leggen het verschil uit.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Met een overlijdensrisicoverzekering ben je tijdelijk verzekerd. Er volgt alleen een uitkering als je tijdens de looptijd van de verzekering overlijdt.

Een overlijdensrisicoverzekering keert het verzekerd bedrag uit aan je nabestaanden. Je nabestaanden bepalen zelf waarvoor ze het bedrag gebruiken. Bijvoorbeeld als aanvulling op het inkomen. Om studiekosten of een vakantie te betalen. Of om een lening af te lossen. Of om je uitvaart te betalen.

Wat is een uitvaartverzekering?

Met een uitvaartverzekering ben je je hele leven verzekerd. Dat betekent dat je zeker weet dat een verzekeraar uitkeert bij jouw overlijden.

Een uitvaartverzekering verzekert de kosten voor je uitvaart. Het verzekerd bedrag is vaak lager dan bij een overlijdensrisicoverzekering. En omdat je in een uitvaartverzekering spaart, bouw je waarde op in de verzekering.

De verschillen op een rijtje:

  • De uitvaartverzekering is levenslang
  • De overlijdensrisicoverzekering is tijdelijk
  • De uitvaartverzekering keert altijd uit na overlijden.
  • De overlijdensrisicoverzekering keert alleen uit als je voor de einddatum van de verzekering overlijdt
  • De uitvaartverzekering verzekert de kosten voor een begrafenis of crematie.
  • De overlijdensrisicoverzekering vangt het wegvallen van inkomsten na overlijden (voor een deel) op. Of het wordt gebruikt voor het aflossen van de hypotheek.

Lees ook over het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering.