Naar inhoud

Verschil vaste en varia­bele premie

Als je de overlijdensrisicoverzekering afsluit, kies je tussen een vaste- of variabele premie per maand. Kies je voor een vaste premie? Dan betaal je elke maand hetzelfde. Liever een variabele premie? Dan is de premie iedere maand anders.

Wat je ook kiest, we vertellen je bij de start van de verzekering precies wat je elke maand betaalt. Check hieronder welke premie het beste bij jouw situatie past.

Variabele premie: elke maand andere premie

Elke maand betaal je een andere premie. Hoe hoog die premie is hangt af van de leeftijd van de verzekerde. En het bedrag dat in die maand verzekerd is.

Wel of niet variabele premie

Wanneer kies je voor variabele premie?
Bekijk nog meer voorbeelden van situaties waarin je kiest voor een variabele premie.

Vaste premie: elke maand dezelfde premie

Elke maand betaal je dezelfde premie. Het maakt niet uit hoe oud de verzekerde is in die maand. Je betaalt in het begin eigenlijk een te hoge premie. Terwijl je op het einde juist een te lage premie betaalt. De vaste premie is dus een gemiddelde premie. Premie die je in het begin te veel betaalt, gebruiken we om de te lage premie aan het einde aan te vullen.

Wel of niet vaste premie

Wanneer kies je voor een vaste premie?
Bekijk voorbeelden van situaties waarin je kiest voor een vaste premie.

Stop je de verzekering eerder?

Ga je de overlijdensrisicoverzekering misschien eerder stoppen? Goed om te weten: meestal ben je dan met een variabele premie goedkoper uit. Hoeveel goedkoper ligt aan het moment dat je de verzekering stopt. Dat komt omdat je met een variabele premie in het begin minder premie per maand betaalt dan aan het einde van de looptijd. Hoe eerder je stopt, hoe minder premie je dus al betaald hebt.

Bij een vaste premie is dat anders. Dan betaal je iedere maand hetzelfde bedrag. Ook in het begin van de looptijd, als het risico op overlijden lager is. De vaste premie die je elke maand betaalt is een gemiddelde. In het begin betaal je dus eigenlijk alvast vooruit. Stop je eerder? Dan krijg je de vooruitbetaalde premie niet terug.

Veelgestelde vragen

Nee, de premies voor de overlijdensrisicoverzekering zijn niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. En dat geldt ook voor de afsluitkosten van € 69,-. Let op! Heb je je overlijdensrisicoverzekering verpand aan je hypotheek? Dan kun je 1 keer je afsluitkosten opgeven bij je belastingaangifte. Lees meer over de belastingregels die gelden.

Is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? De verzekerde kan jij of iemand anders zijn. Dan wordt de premie lager. Wat je moet doen om die lagere premie te krijgen, dat lees je hieronder.

Met roken bedoelen we:

 •  Het roken of gebruik van middelen met tabak of nicotine, zoals:
  • sigaretten, shag, sigaren, pijp, snus, joints
  • vapers, elektronische sigaretten, shisha-pen
  • waterpijp, shisha
  • nicotinepleisters, nicotine kauwgom, nicotine tabletten
 • Het roken of inhaleren van middelen zónder tabak of nicotine, zoals:
  • wiet, cannabis, hasj, marihuana
  • vapers, elektronische sigaretten
  • shisha, shisha-pen

Dit geldt óók als de verzekerde af en toe rookt of deze middelen gebruikt of inhaleert.

Vul het wijzigingsformulier in
Ben jij of is de verzekerde langer dan 2 jaar geleden gestopt met roken? Vul dan het wijzigingsformulier (pdf) in. Dan krijg je een lagere premie. Is iemand anders de verzekerde? Vul dan samen het formulier in.

Ben jij of de verzekerde (weer) begonnen met roken?
Geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door. Je betaalt meer premie als de verzekerde rookt. Als je ons dit niet laat weten heeft dit gevolgen voor de uitkering. Wij keren dan maar 50% van het verzekerd bedrag uit.

Je betaalt 1 keer de afsluitkosten van € 69,-. De afsluitkosten betaal je voor iedere overlijdensrisicoverzekering die je afsluit. We schrijven de afsluitkosten tegelijk met de 1e premie automatisch af. Lees meer hierover in de Vergelijkingskaart risico’s afdekken (pdf). Goed om te weten: als je de verzekering wilt veranderen of opzeggen betaal je geen extra kosten.

De premie voor jouw FBTO Overlijdensrisicoverzekering  hangt af van:

 • De leeftijd van de verzekerde.
 • Of de verzekerde rookt of niet rookt.
 • Het verzekerd bedrag.
 • De gezondheid van de verzekerde bij de start van de verzekering.