Naar inhoud

Wanneer kies je voor vast of variabel?

Een vaste of variabele premie bij je overlijdensrisicoverzekering: wat past het best bij jou? Dat is soms lastig kiezen. Lees op deze pagina de verhalen van anderen. En waarom ze voor een vaste of een variabele premie kozen. 

Zij kozen een variabele premie

Lees hieronder de verhalen van Esther en Han en van Johan.

Esther en Han wonen samen en hebben net een baan

Esther is net begonnen met een eigen bedrijf. Han heeft zijn eerste baan. Samen hebben ze nog niet zo’n  hoog inkomen. Ze willen wel dingen geregeld hebben mocht een van hen overlijden. Daarom hebben ze een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Zij kozen voor een variabele premie. Dan beginnen ze met een lage premie. Dat is fijn, want Esther en Han hebben nog niet zo veel te besteden. Als het bedrijf van Esther groeit, of als Han promotie maakt, hebben ze voldoende inkomen om de hogere premie later in de looptijd te kunnen betalen. 

Johan weet dat hij een erfenis krijgt

Johan verwacht geld uit een  erfenis. Met deze erfenis wil hij straks een lening aflossen. Hij weet nog niet wanneer hij deze erfenis krijgt. Hij wil zijn nabestaanden niet achterlaten met een schuld.  Daarom sluit hij een overlijdensrisicoverzekering af. Hij kiest voor een variabele premie. Want als hij de erfenis krijgt, kan hij de overlijdensrisicoverzekering stoppen.  

Zij kozen voor een vaste premie

Lees hieronder het verhaal van Fred en van Zara.

Fred wil elke maand vaste uitgaven

Fred vind het prettig om te  weten wat hij elke maand uitgeeft aan vaste lasten. Hij betaalt elke maand een vast bedrag voor zijn hypotheek. En wil dit ook voor zijn overlijdensrisicoverzekering. Daarom kiest hij voor een vaste premie. Zo heeft hij later geen hogere kosten.

Zara ziet dat ze in totaal minder betaalt met een vaste premie

Zara is online de FBTO Overlijdensrisicoverzekering aan het afsluiten. Ze moet kiezen tussen een vaste of een variabele premie. Ze bekijkt de verschillen. En ziet dat ze met een vaste premie in totaal minder premie betaalt over de hele looptijd van de verzekering. Zara woont samen in een koophuis en is niet van plan te verhuizen. Daarom denkt ze dat het in de toekomst niet nodig is om de overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een nieuwe verzekeraar. En is het ook niet nodig om de overlijdensrisicoverzekering later op te zeggen.  Het is dan goedkoper om te kiezen voor een vaste premie.