Naar inhoud

Zorgverzekering 2022

Het is weer tijd om je te verdiepen in je zorgverzekering! Op deze pagina vind je belangrijke informatie over je zorgverzekering in 2022. Inclusief belangrijke data om in de gaten te houden.

Wist je bijvoorbeeld dat je bij FBTO je aanvullende modules ook nog in januari kunt kiezen? Zo stel je de zorgverzekering samen die precies bij jou past. En je betaalt alleen voor wat je kiest. Ook fijn: maak gebruik van de online zorgtools. Handig!

Natura of restitutiepolis

 Met FBTO Basis en Basis Plus (naturapolissen) kun je bij veel gecontracteerde zorgverleners terecht. Wil je liever naar alle zorgverleners (restitutiepolis)? Kies dan FBTO Basis Vrij. Wil je meer weten? Vergelijk dan onze zorgverzekeringen. Wat je ook kiest: we stellen geen medische vragen en accepteren iedereen. En er zijn geen wachttijden voor vergoedingen.

Eigen risico in 2022

Het verplicht eigen risico blijft in 2022, net als in 2021, € 385,-. Naast het verplicht eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt die € 385,- dan met € 200,- of € 500,-. In ruil daarvoor betaal je een lagere zorgpremie. Lees meer over het eigen risico.

De zorgtoeslag stijgt

De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid. Op deze manier komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet in de kosten van de zorgverzekering. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. In 2022 wordt de zorgtoeslag verhoogd met:

 • Maximaal € 36,- meer voor een eenpersoonshuishouden
 • Maximaal € 40,- meer voor een meerpersoonshuishouden

Bekijk hier hoe het precies werkt en of je recht hebt op zorgtoeslag.

Veranderingen aanvullende modules

Niet alleen de zorgpremie verandert elk jaar. Ook de vergoeding die je krijgt vanuit aanvullende modules veranderen. Er gaan vergoedingen weg, maar er komen ook nieuwe vergoedingen bij. Lees hier meer over alle veranderingen in de aanvullende modules.

Veranderingen basisverzekering

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt wat er in 2022 allemaal veranderd in de basisverzekering. We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Lees hier meer over alle veranderingen in de basisverzekering.

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2022

Er zijn verschillende momenten in het jaar waarop er informatie bekend wordt gemaakt over de zorgverzekering in 2022. Dat begint in september. Zo kom je steeds iets meer te weten. Hieronder zie je de belangrijkste data.

 • 21 september 2021 – Prinsjesdag
  Op Prinsjesdag maakte de regering bekend wat er in 2022 verandert in de basiszorgverzekering.
 • 12 november 2021 – zorgpremie 2022 bekend
  Alle zorgverzekeraars moesten uiterlijk 12 november 2021 de premie voor de zorgverzekering in 2022 bekend maken. Je kunt nu dus beginnen met vergelijken!
 • 31 december 2021 – overstappen van zorgverzekering
  Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan is dit de laatste dag dat dit kan.
 • 31 januari 2022 – kies je aanvullende zorgverzekering
  Heb je gekozen voor de FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je in december alleen de basisverzekering te kiezen. Je hebt nog de hele maand januari om aanvullende modules aan of uit te zetten.
Tijdlijn met belangrijke data voor je zorgverzekering 2022

Overstappen van zorgverzekering

Wil je in 2022 naar een andere zorgverzekeraar? Bijvoorbeeld omdat je een lagere premie betaalt? Of omdat je situatie veranderd is en je andere aanvullende verzekeringen nodig hebt? Overstappen van zorgverzekering  is heel gemakkelijk. Stap je voor 31 december 2021 over naar FBTO? Dan zeggen we de oude verzekering voor je op en hoef je dus zelf verder niets te doen. Wel zo makkelijk!

Veelgestelde vragen

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar als je weinig inkomen hebt, kun je die misschien lastig betalen. Je kunt dan zorgtoeslag aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de pagina over zorgtoeslag.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar betaalt zorgpremie in Nederland. Alleen kinderen tot 18 jaar betalen geen zorgpremie. Zij zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van de ouders en betalen geen premie voor de basisverzekering en aanvullende modules.

In sommige gevallen kun je na januari nog overstappen:

 • Je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Je wordt 18. Dan moet je jezelf verzekeren
 • We veranderen de polisvoorwaarden in jouw nadeel. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 van de Algemene Voorwaarden van de FBTO Zorgverzekering.

Of je zorgtoeslag krijgt, hangt af van onder andere je leeftijd en inkomen. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Ja, iedereen in Nederland betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit bedrag wordt wettelijk bepaald en is dus voor iedereen gelijk. In 2022 is het verplicht eigen risico € 385,-.

Meer lezen over je zorgverzekering in 2022?

Wat is je eigen risico en eigen bijdrage? Hoe krijg je een lage zorgpremie? Waar let je op bij een zorgverzekering kiezen? Lees erover in onze blogs vol slimme tips en informatie.