Naar inhoud

Verzekeringen op vakantie: dit heb je nodig

Je verliest je koffer ergens boven de Atlantische Oceaan. Of maakt een lelijke smak op de skipiste. Wat je ook gaat doen deze winter, zorg ervoor dat je goed voorbereid op reis gaat.
5 december 2019

Vakantie, heerlijk! Op het strand genieten van de warmte van de zon in december. Of juist de ski’s onderbinden in de sneeuw. Zie je jezelf al gaan? Wacht even! Voordat je gaat is het namelijk belangrijk dat je verzekeringen op vakantie in orde zijn. Stel je voor dat je die boom op de piste over het hoofd ziet. Of je koffer kwijtraakt op weg naar het zuiden.

Zorg- én reisverzekering op vakantie

Denk je aan verzekeringen op vakantie, dan denk je waarschijnlijk automatisch aan je reisverzekering. Toch kan ook je zorgverzekering belangrijk zijn om bij de hand te hebben. Check van tevoren goed wat in jouw geval wel of niet verzekerd is. En bedenk goed wat je misschien nog wilt bijverzekeren. We helpen je graag een handje met de onderstaande lijst. Dit zijn de verzekeringen die je op vakantie misschien nodig hebt.

Basis zorgverzekering

Heb je een zorgverzekering? Dan heb je de eerste verzekering voor op vakantie al binnen. Je krijgt vanuit de basisverzekering namelijk spoedeisende zorg in het buitenland vergoed. Je krijgt maximaal vergoed wat de behandeling in Nederland zou kosten. Onder spoedeisende zorg valt bijvoorbeeld:

  • Een opname en behandeling in het ziekenhuis
  • Medicijnen
  • Vervoer in een ambulance
  • Een behandeling bij een arts

Je krijgt alleen een vergoeding als de zorg die je krijgt echt spoedeisend is. En dus niet kan wachten tot je weer in Nederland bent. Tip voor op je inpaklijst: neem altijd zorgpas mee. Achterop je zorgpas van FBTO staat de EHIC. De EHIC is je Europese zorgverzekeringskaart. Met de EHIC krijg je op vakantie medische zorg in het buitenland als dit nodig is.

Aanvullende zorgverzekering op reis

Je kunt er voor kiezen om je aanvullend te verzekeren als je op vakantie gaat. Je krijgt dan meer vergoed dan met alleen de basisverzekering. Zo kunnen behandelingen in het buitenland duurder zijn dan in Nederland. Met de basisverzekering krijg je niet meer vergoed dan de prijs die een behandeling in Nederland kost.

Met een aanvullende verzekering voor zorg in het buitenland krijg je het gehele bedrag vergoed. Daarnaast kun je een vergoeding krijgen voor bijvoorbeeld tandheelkundige hulp of hulpmiddelen als je die nodig hebt voor die spoedeisende zorg. Je moet dan wel direct de FBTO Alarmcentrale bellen als er iets aan de hand is.

Zet de verzekering aan wanneer je wilt

Goed om te weten: bij FBTO kun je je aanvullend verzekeren via de module Zorg in het buitenland. Je kunt die module op ieder moment in het jaar aanzetten, hij gaat dan de 1e van de volgende maand in. Handig dus, wanneer je spontaan op vakantie gaat. Al vanaf € 1,25 per maand. Wel zo fijn!

Kort- of doorlopende reisverzekering

Tot zover je zorgverzekering. Natuurlijk kan een reisverzekering ook handig zijn wanneer je op vakantie gaat. Maar kies je dan voor kortlopend of doorlopend? Dat ligt eraan hoe vaak je op vakantie gaat. En hoeveel je betaalt. Bekijk dit rekenvoorbeeld maar eens.

Rekenvoorbeeld
Een doorlopende reisverzekering van FBTO kost € 2,30. Dat is € 27,60 per jaar. Een kortlopende reisverzekering kost € 10,75 per 7 dagen. Ga je dus langer dan 18 dagen op vakantie per jaar? Dan is een doorlopende reisverzekering goedkoper.

Aanvullende reisverzekering

Ook je reisverzekering kun je aanvullen. Bijvoorbeeld als je op zakenreis gaat, de skipiste onveilig maakt met je snowboard of een roadtrip maakt met de auto. Ook handig: de module Lang op reis. Want als je langer dan 60 dagen op reis gaat, kun je geen gebruik meer maken van je normale reisverzekering.

Voordelig verzekerd op vakantie

Wil jij in 2020 ook goed verzekerd zijn voor spoedeisende hulp op vakantie? Dan ben je hier aan het goede adres. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat je betaalt voor een zorgverzekering. Mét de aanvullende module Zorg in het buitenland natuurlijk.

Misschien vind je dit ook interessant...