Naar inhoud

Schade aan je huis melden

Je hebt schade aan je huis. Of aan de spullen in je huis. Bijvoorbeeld door brand, inbraak, storm of water. Wat doe je dan? We vertellen je graag wat je eerst zelf doet. En wat je van ons kunt verwachten. Handig!

Glasschade? Maak zelf een afspraak voor reparatie

Heb je glasschade? Dit hoef je niet aan ons te melden. We hebben afspraken gemaakt met verschillende schadeherstelbedrijven. Zij repareren jouw glasschade. En zij geven de schade door aan ons. Een afspraak maken doe je heel makkelijk zelf. Bekijk het overzicht schadeherstellers (pdf) en vind een bedrijf bij jou in de buurt.

Zo meld je schade aan je huis of inboedel

Heb je schade aan je huis en/of inboedel? Meld de schade binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Online: meld je schade snel en makkelijk in MijnFBTO. Gewoon 24 uur per dag, 7 dagen in de week.
 • WhatsApp: app ons op 06 82 56 03 97. Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur. En op zaterdag tussen 9.00 en 16.30 uur. We reageren zo snel mogelijk. App je buiten onze openingstijden? Dan krijg je de volgende werkdag antwoord. 
 • Bellen naar (058) 234 56 78 kan ook. Op werkdagen nemen we de telefoon op tussen 9.00 en 17.00 uur.

Wat heb je nodig om schade te melden?

Verzamel zoveel mogelijk informatie over de spullen die beschadigd zijn geraakt, zoals:

 • De aanschafdatum
 • Het aankoopbewijs
 • Het merk en type
 • De eventuele kosten van de reparatie, als je die weet

Heb je schade door diefstal of inbraak? Doe dan eerst aangifte bij de politie en bewaar het aangiftebewijs. Ook die hebben we nodig bij het behandelen van je schade.

Vergoeding inbraak, diefstal of schade aan je huis

Met de inboedelverzekering van FBTO verzeker je schade door brand, inbraak, storm en neerslag. Maar soms laat je per ongeluk iets vallen. Een glas rode wijn op je bank bijvoorbeeld. Of je stoot die dure vaas om. Dat is alleen verzekerd als je een Allrisk inboedelverzekering hebt. Je hebt dan standaard een eigen risico van € 150,-. Kan de schade niet gerepareerd worden? Dan krijg je een vergoeding van de nieuwwaarde of de dagwaarde. Bekijk onze afschrijvingslijst om te zien welke afschrijving geldt voor een aantal voorbeelden van veelgebruikte spullen.

Check je polisvoorwaarden om precies te zien wat je vergoed krijgt voor de schade aan je huis of inboedel.

Wat moet je doen bij schade aan je huis of inboedel?

Veelgestelde vragen

Nee. Graffiti valt onder vandalisme. Bij vandalisme maakt iemand express spullen van een ander kapot. Je bent alleen voor vandalisme verzekerd als de dader is binnengedrongen in je huis.

Heb je schroei-, zeng- of smeltschade door een heet voorwerp? Bel dan (058) 234 56 00. Of meld het via MijnFBTO

Let op! Dit geldt niet voor schade aan apparaten door:

 • kortsluiting
 • doorbranden
 • oververhitting

Deze schade wordt niet vergoed.

Op het schadeaangifteformulier vul je in wat de schade is. We overleggen vervolgens met je hoe we de schade vaststellen. Soms kun je de schade laten zien. Bijvoorbeeld met nota's, bankafschriften of foto's. Soms schakelen we een onafhankelijke expert in. Hij bepaalt dan samen met jou hoeveel schade je hebt.

Dan is het belangrijk dat die persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. Een ongeluk kan grote invloed hebben op je leven. Daarom hebben we een speciale afdeling die helpt in zo’n situatie: Achmea Personenschade. Zij helpen mensen met letsel met hulp en vergoedingen. Ze geven deskundig advies en denken mee over praktische oplossingen. Ook om het leven weer op te pakken. Lees meer over hulp bij letselschade.

Dit is soms verzekerd:

 • Wel verzekerd: waterschade door een overstroming doordat een secundaire waterkering kapot is
  Er is bijvoorbeeld een overstroming omdat een secundaire waterkering uit de regio niet goed meer werkt. Een secundaire waterkering is bijvoorbeeld een dijk rondom een meer of kleine rivier bij jou in de buurt.
 • Niet verzekerd: waterschade door een overstroming doordat een primaire waterkering kapot is
  Er is bijvoorbeeld een overstroming doordat de dijken of duinen bij de zee breken. Met zee bedoelen we ook het IJsselmeer en Markemeer. Rondom de grote rivieren staan ook primaire waterkeringen. De grote rivieren zijn de Rijn, de Maas en de IJssel.
 • Niet verzekerd: waterschade als je buitendijks woont
  Woon je aan de buitenkant van een duin of dijk? Dan ben je niet verzekerd voor waterschade door een overstroming.