Naar inhoud

Is elektrisch rijden de toekomst?

Je denkt eraan om een elektrische auto te kopen. Een nieuwe wereld gaat open. Ontdek waar je allemaal aan moet denken.
26 september 2018

Steeds meer mensen kiezen ervoor om te stekkeren. Geen ritjes meer naar het tankstation, maar gewoon thuis je accu opladen. Klinkt goed, toch? Toch zitten er nog wel wat haken en ogen aan. Zo kan niet iedereen thuis zomaar een oplaadpunt plaatsen. Wil je weten of elektrisch rijden ook iets voor jou is? Wij nemen je mee in de wereld van de elektrische auto.

Van hybride tot waterstof

Zit je eraan te denken om een elektrische auto te kopen? Dan is het handig om te weten uit welke soorten je kan kiezen. Er zijn 5 verschillende soorten elektrische auto’s:

 • Hybride auto’s
  De accu van een hybride auto laadt zichzelf. Hij haalt zijn energie uit remmen en rijden. Een hybride auto is slechts gedeeltelijk elektrisch.
 • Plug-in hybride
  De accu van een plug-in hybride kun je gewoon opladen aan een laadpaal. Daarnaast heeft de plug-in heeft ook een (zuinige) verbrandingsmotor. Is je accu leeg? Dan kun je gewoon doorrijden.
 • Full-electric
  Een full-electric is volledig elektrisch en stoot geen CO2 uit. Je rijdt gemiddeld 100 tot 400 kilometer op een volle accu.
 • Range-extender
  Een range-extender heeft een kleine verbrandingsmotor om de accu op te laden. Zo kun je een grotere afstand afleggen zonder opnieuw te laden.
 • Waterstof auto’s
  Waterstof auto’s worden aangedreven door waterstof.

Welke soort elektrische auto je kiest, hangt af van je rijgedrag. Rijd je vaak korte afstanden? Dan is een full-electric misschien een goede keus. Kies een auto die bij je past. En laat de verkoper je hier bij helpen.

Wat heeft een elektrische auto te bieden?

Voordat je overstapt op elektrisch, moet je kijken wat een elektrische auto jou te bieden heeft. Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat je te wachten staat.

Voordelen

 • Goedkope brandstof
  De brandstofkosten van een elektrische auto zijn erg laag. Je betaalt immers alleen voor de elektriciteit. Je bent ongeveer 3 tot 4 cent per kilometer kwijt. Dat is een stuk goedkoper dan benzine, diesel of gas.
 • Belastingvoordelen
  Koop je een volledig elektrische auto? Dan hoef je geen BPM te betalen. En geen wegenbelasting. Ga je voor een plug-in hybride? Dan betaal je slechts de helft van de normale wegenbelasting.
 • Goed voor het milieu
  Een volledig elektrische auto stoot geen CO2 uit. Dit is dus beter voor het milieu dan een 'gewone' auto.
 • Weinig lawaai
  Een rijdende elektrische auto hoor je bijna niet. Dat scheelt veel overlast in steden en langs snelwegen.
 • Veel minder onderhoud
  In een elektrische auto zitten veel minder bewegende onderdelen dan in een niet-elektrische auto. En dus kan er minder stuk gaan. De elektromotor gaat ongeveer 1.000.000 kilometer mee. Ook de batterij hoeft niet snel vervangen te worden. Met een gemiddelde accu rijd je maar liefst 500.000 kilometer. Daarnaast hoef je geen motorolie of aandrijfriemen te vervangen.
 • Meer ruimte
  De kleine motor van een elektrische auto neemt weinig ruimte in beslag. Hierdoor is ook de kreukelzone groter, wat veiliger is bij een aanrijding. Zo hoeven de inzittenden een minder grote klap op te vangen.

Nadelen

 • Korte accuduur
  Voor veel mensen is de actieradius van een elektrische auto nog te laag. De actieradius is het aantal kilometers dat je kunt rijden op een volle accu. Op dit moment is dat tussen de 100 en 400 kilometer.
 • Het opladen duurt lang
  Het opladen van een accu duurt langer dan het volgooien van de tank. Dit kan tot wel enkele uren duren. Heb je geen tijd om zo lang te wachten? Stop dan bij een snellaadpaal. Bij een snellaadpaal zit je accu na 30 minuten alweer voor 80% vol. Een goede reden om een korte koffiepauze te nemen.
 • Beschikbaarheid laadpaal
  Nog niet overal zijn laadpalen beschikbaar. Zeker niet in het buitenland. Ook komt het vaak voor dat de laadpaal al bezet is.
 • Dure koop
  De aankoop van een elektrische auto is vrij duur. Gemiddeld een stuk duurder dan een benzine of een diesel.

Is elektrisch rijden wel zo goed voor het milieu?

Stel je voor. Jij laad je accu op met elektriciteit die is opgewekt in een vervuilende kolencentrale. Hoe schoon rijd je dan eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat je dan nog steeds 22% minder CO2 uitstoot dan de gemiddelde benzine- of dieselauto. Heb je zonnepanelen op je dak? En gebruik je die energie om je accu op te laden? Dan rijdt je helemaal energieneutraal. En dus een stuk schoner.

Elektrische revolutie

Dieselmotoren worden uit steeds meer steden verbannen. Zo proberen ze de luchtvervuiling te verminderen. Fabrikanten kiezen daarom steeds vaker voor elektrisch. En niet alleen voor auto’s. Ook de elektrische fietsen maken hun opmars. En wat dacht je van scooters? Eind dit jaar rijd jij nog weg op je elektrische Vespa. Elektrisch rijden is nog niet helemaal ingeburgerd, maar maakt wel een enorme opkomst. Wat denk jij? Wordt elektrisch rijden de toekomst?

Slimme verkeersborden

Heb jij dat ook zo vaak? Dat je bij een kruising onnodig moet afremmen, omdat er geen verkeer aankomt? Daar heeft FBTO klant Sijbren van der Velde een oplossing voor bedacht. Lees erover in ons blog over het slimme verkeersbord. Je hoeft nu alleen nog maar af te remmen als er ook echt verkeer aankomt.

Bereken hier alvast de premie van je favoriete elektrische auto.

Misschien vind je dit ook interessant...