Naar inhoud

Nieuwwaarde- en aanschafwaarde­regeling

Net een auto gekocht? Die wil je natuurlijk goed verzekeren. Ook voor diefstal en onherstelbare schade. We hebben een speciale regeling voor nieuwe en tweedehands auto’s.

Aanschafwaarde­regeling voor tweedehandsauto's

Je auto wordt elk jaar minder waard. Daarom kun je voor je tweedehandsauto een aanschafwaarderegeling afsluiten. Is je auto total loss of gestolen? Dan krijg je met deze regeling het aankoopbedrag van je auto terug. Dit kan veel geld schelen.

Een voorbeeld: Je koopt een tweedehands auto van € 12.000,-. Dit is de aanschafwaarde. Na 1 jaar is je auto nog € 10.000,- waard. Dit is de dagwaarde. Wordt je auto gestolen? Dan krijg je dit bedrag als je geen aanschafwaardregeling hebt. Heb je deze regeling wel, dan krijg je de € 12.000,-. Dat scheelt!

Nieuwwaarderegeling voor nieuwe auto's

Koop je je auto helemaal spiksplinternieuw? Dan geldt de nieuwwaarderegeling. De nieuwwaarde is het bedrag dat je betaalt om precies dezelfde auto nieuw te kopen. Dit bedrag kan hoger of lager zijn dan je aankoopbedrag.

Een voorbeeld: Je hebt je auto 1 jaar geleden nieuw gekocht voor € 20.000,-. Dezelfde auto wordt nu verkocht voor € 22.000,-. Met de nieuwwaarderegeling krijg je € 22.000,- vergoed, zodat je dezelfde auto nieuw kunt kopen.

Wanneer krijg ik een vergoeding?

De nieuwwaarde- en aanschafwaarde­regeling geldt als:

 • je auto total loss of gestolen is
 • je auto WA Plus of WA Casco verzekerd is
 • je schade verzekerd is
 • je de auto maximaal 1, 2 of 3 jaar geleden hebt gekocht. De looptijd van de regeling kies je zelf
 • je de aanschafwaarde van je auto kunt laten zien met een nota van een merkdealer of Bovag-bedrijf. Of een bankafschrift
 • je auto niet duurder was dan € 130.000,-

Kies een regeling van 1, 2 of 3 jaar

Bij onze WA Plus- en WA Casco-verzekering kun je kiezen voor een nieuwwaarde- of aanschafwaarderegeling van 1, 2 of 3 jaar. Het is belangrijk dat je goed checkt welke termijn bij je past. Goed om te weten, de regeling gaat in op de aankoopdatum van de auto en niet wanneer de verzekering ingaat.

Een voorbeeld: Je hebt 1 jaar geleden een tweedehands auto gekocht. Je sluit vandaag een WA Casco-verzekering af. Je kiest voor een aanschafwaarderegeling van 3 jaar. Dan geldt de regeling nog 2 jaar.

Geen regeling? Dan krijg je de dagwaarde

We vergoeden de dagwaarde van je auto als de regeling na 1, 2 of 3 jaar is afgelopen. Goed om te weten, met een WA-verzekering ben je alleen verzekerd voor schade die je bij anderen veroorzaakt. Je krijgt dan geen vergoeding als je auto wordt gestolen of total loss is.

Andere opties voor je auto­verzekering

Heb je de WA-Plus of WA-Casco verzekering voor je auto? Dan kun je kiezen uit nog 3 andere opties.

Schadeherstellers FBTO

Laat je auto repareren door professionele schade­herstellers waar wij mee samenwerken. Natuurlijk overal in Nederland! Meer over Schadeherstellers FBTO

Eigen keuze herstelbedrijf

Liever naar je eigen garage? Of zelf je garage kiezen? Met de optie Eigen keuze herstel­bedrijf kan dat. Wij vergoeden het hele schadebedrag. Meer over Eigen keuze herstelbedrijf

Eigen risico

Hoger eigen risico? Meer korting! Bij schade betaal je het eigen risico zelf, wij de rest.
Meer over het eigen risico

Veelgestelde vragen

De aanschafwaarde is het bedrag dat je voor je tweedehands auto betaalde. Hier tellen wij bij op:

 • het inruilbedrag voor je oude auto

Bij het bedrag dat je betaalde horen ook de kosten voor:

 • het rijklaar maken van de auto
 • tenaamstelling
 • leges
 • nog geldende garanties

De gegeven kortingen vergoeden wij niet.

Heb je je auto al langer en is daardoor de aanschafwaarde­regeling verlopen? Dan vergoeden we bij schade door diefstal of total loss de dagwaarde. Zo werkt dat:

 • Je levert je auto, sleutels, accessoires en kentekenbewijs in.
 • Onze expert bepaalt de dagwaarde.
 • We betalen de dagwaarde van de auto.

Voor auto’s met een aanschafwaarde hoger dan € 130.000,- geldt een aparte regeling. Je krijgt bij total loss of diefstal binnen 1, 2 of 3 jaar na aankoop de dagwaarde + 10% van ons terug. Je levert dan de auto, sleutels, accessoires en kentekenbewijs in. Onze expert bepaalt de dagwaarde.

Nee. Je kunt de aanschafwaarderegeling afsluiten voor een tweedehandsauto die je minder dan 3 jaar geleden hebt gekocht. De auto mag niet duurder zijn dan € 130.000,-. Heb je een nieuwe auto, dan kun je kiezen voor de nieuwwaarderegeling.

De nieuwwaarde is de prijs van een nieuwe auto van hetzelfde merk, model en type, in dezelfde uitvoering en met dezelfde accessoires. De nieuwwaarde kan hoger zijn als de verkoopprijs van je auto is gestegen. Maar ook lager als de verkoopprijs is gedaald. Bij de nieuwwaarde horen ook de kosten voor:

 • het rijklaar maken van de auto
 • tenaamstelling
 • leges
 • nog geldende garanties