Naar inhoud

Aanschafwaarde­regeling autoverzekering

Is je auto total loss of gestolen? Dan kan er een aanschafwaarde­regeling van toepassing zijn bij je FBTO Autoverzekering. Hoe dit precies werkt, leggen we graag uit.

Wat is een aanschafwaarde­regeling?

Heb je net een auto gekocht en is die total loss of gestolen? En is de aanschafwaarde­regeling van toepassing? Dan krijg je het aankoopbedrag van je auto terug. Dit geldt alleen als je een WA-Plus of een WA-Casco verzekering hebt.

Kies voor 1, 2 of 3 jaar aanschafwaarde­regeling

Je kunt kiezen voor een regeling van 1, 2 of 3 jaar. Het belangrijk dat je goed checkt welke termijn bij je past. Goed om te weten: de aanschafwaarde­regeling gaat in op de aankoopdatum van de auto en niet wanneer de verzekering ingaat.

Een voorbeeld
Sluit je bijvoorbeeld nu de verzekering af en heb je je auto 1 jaar geleden gekocht? En kies je bijvoorbeeld voor een aanschafwaarde­regeling van 3 jaar? Dan geldt de regeling nog 2 jaar.

Tweedehands of nieuw: dat maakt niet uit

Je moet de aanschafwaarde kunnen laten zien met een nota van een merkdealer of Bovag bedrijf. Of met een afschrijving op je bankafschrift.

Soms krijg je de dagwaarde

Als de aanschafwaarde­regeling niet meer geldt, dan krijg je bij total loss of diefstal van de auto de dagwaarde uitgekeerd.

Wanneer geldt de aanschafwaarde­regeling?

De aanschafwaarde­regeling is van toepassing als je voldoet aan deze voorwaarden:

 • Je auto is WA-Plus of WA-Casco verzekerd
 • Je schade is verzekerd
 • Je laat de waarde zien met een nota van een merkdealer of Bovag bedrijf. Of een bankafschrift
 • Je auto is total loss of gestolen
 • De aankoopdatum valt binnen de termijn van de aanschafwaarderegeling
 • Je auto was niet duurder dan € 50.000,-

Andere opties voor je auto­verzekering

Heb je de WA-Plus of WA-Casco verzekering voor je auto? Dan kun je kiezen uit nog 3 andere opties.

Schadeherstellers FBTO

Laat je auto repareren door de schade­herstellers waar wij mee samenwerken. Je  kunt terecht bij de beste garages in Nederland. Meer over Schadeherstellers FBTO

Eigen keuze herstelbedrijf

Liever naar je eigen garage? Of zelf je garage kiezen? Met de optie Eigen keuze herstel­bedrijf kan dat. Wij vergoeden het hele schadebedrag. Meer over Eigen keuze herstelbedrijf

Eigen risico

Kies je eigen risico en krijg korting op je premie. Hoger eigen risico? Meer korting. Bij schade betaal je de eerste kosten zelf. Wij de rest.
Meer over het eigen risico

Veelgestelde vragen

De aanschafwaarde is het bedrag dat je voor de auto betaalde. Hier tellen wij bij op:

 • het inruilbedrag voor je oude auto

Bij het bedrag dat je betaalde horen ook de kosten voor:

 • het rijklaar maken van de auto
 • tenaamstelling
 • leges
 • nog geldende garanties

De gegeven kortingen vergoeden wij niet.

Heb je je auto al langer en is daardoor de aanschafwaarde­regeling verlopen? Dan vergoeden we bij schade door diefstal of total loss de dagwaarde. Zo werkt dat:

 • Je levert je auto, sleutels, accessoires en kentekenbewijs in.
 • Onze expert bepaalt de dagwaarde.
 • We betalen de dagwaarde van de auto.

Voor auto’s met een aanschafwaarde hoger dan € 50.000,- geldt een aparte regeling. Je krijgt bij total loss of diefstal binnen 1, 2 of 3 jaar na aankoop de dagwaarde + 10% van ons terug. Je levert dan de auto, sleutels, accessoires en kentekenbewijs in. Onze expert bepaalt de dagwaarde.

Nee. De regeling kan ook voor je tweedehands auto van toepassing zijn. Maar je auto moet dan wel een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je auto niet duurder dan € 50.000 ,- zijn. En je hebt je auto korter dan 1, 2 of 3 jaar geleden gekocht.