Naar inhoud
Twee vrienden leunen tegen de auto

Schadevrije jaren: veelgestelde vragen

Schadevrije jaren, ingewikkeld is het. Daarom hier een antwoord op de meest gestelde vragen op onze klantenservice.
20 december 2021
Onze klantenservice wordt regelmatig gebeld door mensen die een autoverzekering willen afsluiten. Veel mensen vragen dan naar hun schadevrije jaren. Logisch, want het is een ingewikkeld onderwerp. Daarom hebben we de meest gestelde vragen verzameld. En beantwoord natuurlijk.

Wat zijn schadevrije jaren?

De naam zegt het eigenlijk al. Schadevrije jaren zijn de jaren dat je zonder schade in je auto hebt gereden. Of in ieder geval: dat je geen schade hebt geclaimd op je verzekering. Had je wel schade, maar heb je die zelf betaald? Dan heeft dit geen invloed op je schadevrije jaren. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de premie die je betaalt voor je autoverzekering. 

Hoe lang blijven schadevrije jaren geldig?

Opgebouwde schadevrije jaren zijn helaas niet onbeperkt geldig. Ze hebben een houdbaarheidsduur van 3 jaar. Heb je meer dan 3 jaar geen autoverzekering op je naam staan? Dan vervallen de schadevrije jaren en begin je weer bij 0.

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

Schadevrije jaren staan in Roy-data. Dit is een landelijke database waar de schadevrije jaren van iedereen die een auto heeft instaan. Alle verzekeraars hebben toegang tot deze database en kunnen dus zien hoeveel schadevrije jaren jij hebt. Handig, als je wilt overstappen van verzekeraar. Je kunt zelf ook het aantal door jou opgebouwde jaren inzien in Roy-data, via de website seps.nl.

Wanneer raak je je schadevrije jaren kwijt?

Als je schade hebt aan je auto en de kosten voor het repareren claimt op je verzekering. Hoeveel schadevrije jaren dat precies kost, is afhankelijk van het aantal jaren dat je hebt opgebouwd. Het maakt dus niet uit hoeveel het kost om de schade te repareren. Of je auto nou total loss is of je alleen een deukje laat repareren.

  • Minder dan 15 schadevrije jaren
    Heb je minder dan 15 schadevrije jaren?  Dan verlies je per schade 5 schadevrije jaren.
  • 15 schadevrije jaren of meer 
    Rijd je al wat langer in de auto en heb je 15 schadevrije jaren opgebouwd? Of meer dan 15? Dan val je na een schade terug naar 10 jaren. Ook als je bijvoorbeeld 18 schadevrije jaren hebt.

Hoe worden schadevrije jaren berekend?

Dat is eigenlijk heel simpel: ieder jaar dat je geen schade rijdt is 1 schadevrij jaar. Je begint dus op 0 en bouwt ze zo steeds verder op. Tot je een schade claimt natuurlijk. Goed om te weten: je bouwt de jaren alleen op als de autoverzekering op jouw naam staat. Rijd je regelmatig in de auto van je partner en staat de verzekering op zijn of haar naam? Dan bouw je zelf dus geen schadevrije jaren op.

Geen schade? Meer korting! 

Schadevrije jaren, wat kun je ermee? Dit stel weet er alles van. En doet er alles aan ze te behouden.

Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen?

Ja hoor, dat kan. Als je naar een andere autoverzekeraar gaat, kun je je schadevrije jaren gewoon meenemen. Je gaat dan verder met het opbouwen van de jaren bij je nieuwe verzekeraar. Je hoeft dus niet weer bij 0 te beginnen.

Hoe zit het dan als ik een 2e auto koop?

Je kunt je schadevrije jaren maar bij 1 verzekeraar inzetten. Stel: je hebt 2 auto’s en 7 schadevrije jaren. Als je beide auto’s bij FBTO verzekert, krijg je extra korting op de premie van je 2e auto. Goed om te weten: je begint bij de 2e auto wel weer met 0 schadevrije jaren. Behalve als je in de afgelopen 3 jaar al schadevrije jaren hebt opgebouwd met een tweede auto. 

Bij hoeveel verzekeraars kan ik mijn schadevrije jaren inzetten?

Heb je 2 of meer auto’s? En verzeker je 1 van de auto’s bij een andere verzekeringsmaatschappij? Dan kies je bij welke verzekeraar je die schadevrije jaren wilt inzetten. Bij de ene verzekeraar heb je dan die 7 schadevrije jaren en bij de ander 0. Je betaalt daar dan waarschijnlijk een hogere premie.

Hoe werkt het dan als ik wil overstappen van verzekeraar?

Je zegt het contract op bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsmaatschappij zet jouw schadevrije jaren dan in Roy-data. Hier hebben ze 2 weken voor. Je nieuwe verzekeraar haalt de schadevrije jaren dan uit Roy-data.

Waarom is het belangrijk dat ik de juiste schadevrije jaren opgeef?

De hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt, heeft flink wat invloed op de hoogte van je premie. Het is daarom belangrijk dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze staan op de polis of (verlengings)nota van je verzekering. Je kunt ze ook zelf opvragen bij Roy-data.

Ik heb mijn auto verkocht, moet ik dan direct mijn verzekering beëindigen?

Ja, dit moet je direct laten weten aan je autoverzekeraar. Als je je auto verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit krijg je ook als je de auto laat slopen. Dit betekent dat de auto niet meer op jouw naam staat. Op het vrijwaringsbewijs staat een datum en tijd waarop jij niet meer de eigenaar bent van de auto. Aan de hand van het vrijwaringsbewijs kunnen wij per die datum de verzekering stopzetten.

Wat is de invloed van schadevrije jaren op mijn premie?

Ben je benieuwd naar de invloed van de schadevrije jaren op jouw premie? Dat kun je gemakkelijk zien door de premie van je autoverzekering te berekenen. Zo weet je direct hoeveel je betaalt voor je autoverzekering. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...