Naar inhoud

Veelgestelde vragen over schadevrije jaren

Schadevrije jaren, ingewikkeld is het. Daarom hier een antwoord op de meest gestelde vragen op onze klantenservice.
23 maart 2020

Onze klantenservice wordt regelmatig gebeld door mensen die een autoverzekering  willen afsluiten. Veel mensen vragen dan naar hun schadevrije jaren. Logisch, want het is een ingewikkeld onderwerp. Daarom hebben we de meest gestelde vragen verzameld. En beantwoord natuurlijk.

1. Hoe zit het met schadevrije jaren als je een 2e auto koopt?

We beginnen gelijk met een lastige. Je kunt je schadevrije jaren maar bij 1 verzekeraar inzetten. Stel: je hebt 2 auto’s en 7 schadevrije jaren. Als je beide auto’s bij FBTO verzekert, profiteer je 2 keer van de korting die je krijgt bij 7 schadevrije jaren.

Verzeker je 1 van de auto’s bij een andere verzekeringsmaatschappij? Dan kies je bij welke verzekeraar je die schadevrije jaren wilt inzetten. Je hebt bij 1 van de 2 verzekeraars dus 0 schadevrije jaren. Waarschijnlijk betaal je daar een hogere premie.

2. Hoe werkt het dan als ik wil overstappen van verzekeraar?

Je zegt het contract op bij je huidige verzekeringsmaatschappij. Deze verzekeringsmaatschappij zet jouw schadevrije jaren dan in Roy-data. Hier hebben ze 2 weken voor. Je nieuwe verzekeraar haalt de schadevrije jaren dan uit Roy-data. De einddatum van je vorige verzekering, is de ingangsdatum van de nieuwe verzekering.

3. Waarom is het belangrijk dat ik de juiste schadevrije jaren opgeef?

De hoeveelheid schadevrije jaren die je hebt, heeft flink wat invloed op de hoogte van je premie. Het is daarom belangrijk dat je weet hoeveel schadevrije jaren je hebt bij het afsluiten van een autoverzekering. Deze staan op de polis of (verlengings)nota van je verzekering. Je kunt ze ook zelf opvragen bij Roy-data.

4. Hoe zorg ik ervoor dat jullie mijn schadevrije jaren kunnen inzien?

Dat kun je aangeven bij je oude verzekeraar. De oude verzekeraar moet de schadevrije jaren namelijk beschikbaar maken in Roy-data. Doen ze dit niet, dan kan je nieuwe verzekeraar niet zien hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je wordt dan automatisch op 0 schadevrije jaren gezet.

5. Ik heb mijn auto verkocht, moet ik dan direct mijn verzekering beëindigen?

Nee hoor, dat is niet nodig. Je hebt 2 weken om het door te geven. Als je je auto verkoopt, krijg je een vrijwaringsbewijs. Dit krijg je ook als je de auto laat slopen. Dit betekent dat de auto niet meer op jouw naam staat. Op het vrijwaringsbewijs staat een datum en tijd waarop jij niet meer de eigenaar bent van de auto. Aan de hand van het vrijwaringsbewijs kunnen wij per die datum de verzekering stopzetten. Eventueel met terugwerkende kracht.

6. Blijven mijn schadevrije jaren geldig?

Nee, opgebouwde schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Ze hebben een houdbaarheidsduur van 3 jaar. Heb je meer dan 3 jaar geen autoverzekering op je naam staan? Dan vervallen de schadevrije jaren en begin je weer bij 0.

Geen schade? Meer korting! 

Schadevrije jaren, wat kun je ermee? Dit stel weet er alles van. En doet er alles aan ze te behouden.

Schadevrije jaren en je premie

Ben je benieuwd naar de invloed van de schadevrije jaren op jouw premie? Dat kun je gemakkelijk zien door je premie te berekenen . Zo weet je direct hoeveel je betaalt voor je autoverzekering. Handig!

Misschien vind je dit ook interessant...