Naar inhoud
Een flinke kras in de bumper van een blauwe auto

Autoschade zelf laten repareren soms voordeliger

Zelf schade laten repareren houdt je verzekerings­premie laag. Zo bereken je het omslagpunt.
23 juni 2021
Heb je ooit een keer een nieuwe auto gekocht waar je trots op was en daarna een deuk of kras veroorzaakt? Dat is zo balen! Maar het kan natuurlijk een keer gebeuren. Kleine schades kun je het beste zelf laten repareren en betalen. Want dan verlies je geen schadevrije jaren. Wel zo fijn voor je premie. Direct laten repareren dan maar? Lees eerst even onze tips.

‘Omslagpunt berekenen’ is soms even puzzelen

Het is even puzzelen of het slim is om bij een kleine schade zelf de reparatie van je auto te betalen. Houd daarbij rekening met het volgende:

  • Een schade lang laten zitten is meestal geen slimme optie. Heb je bijvoorbeeld een schade waar de lak af is, dan kan de auto op die plek roesten als je het niet laat maken. De schade neemt dan toe. En dat is niet handig als je bijvoorbeeld je auto na een tijd weer voor een goede prijs wilt verkopen.
  • Schadevrije jaren leveren korting op je premie op. Als je een dure auto hebt, betaal je een hogere premie. Als de korting dan lager wordt, voel je dat sneller is je portemonnee, dan als je een wat ouder modelletje hebt verzekerd.
  • Voor iedereen is de keuze persoonlijk, maar de meeste mensen nemen 2 tot 3 jaar als uitgangspunt om het ‘omslagpunt’ uit te rekenen. Stel dat je premie € 50,- per maand hoger wordt, en de schade is € 1000,-. Dan heb je na 20 maanden al meer premie betaald dan je van de verzekeraar uitgekeerd krijgt als zij de schade betalen. Dat is minder dan 2 jaar.

Tips voor als je nu schade hebt

Heb je op dit moment een schade? Dat is echt balen! Wat kun je nu het beste doen? Met deze tips zorg je in elk geval dat je financiële schade niet groter wordt dan nodig is.

  • Was de schade niet jouw schuld? Check dan voordat je een schade claimt of de schade niet op de tegenpartij te verhalen is. Dan verlies jij geen schadevrije jaren.
  • Laat je de schade zelf repareren, zonder dat je het claimt bij je verzekeraar? Laat de schade ook door een andere hersteller inspecteren. Als een soort second opinion. Soms zegt het ene herstelbedrijf dat het bijvoorbeeld € 1200,- kost om die ene bumper uit de deuken en over te spuiten. Maar misschien kan iemand anders dat net zo netjes en iets goedkoper.
  • Ga niet zelf rekenen, maar bel de verzekeraar en vraag wat je nieuwe premie wordt als je de schade claimt. Zij kunnen je een goede schatting geven.

Goed verzekerd bij FBTO

Behalve een voordelige premie en een goede dekking wil je bij een schade ook vakkundig advies en dat je snel geholpen wordt. Zeker als je bijvoorbeeld met pech langs de weg staat. Bij FBTO krijgt de Alarmcentrale een 8,7 van klanten en je kunt je schade gewoon WhatsAppen. Je kunt onze autoverzekering zo samenstellen als je wilt. Bijvoorbeeld met of zonder pechhulp in Nederland of het buitenland. Benieuwd wat dat kost? Bereken je premie in 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...