Naar inhoud

Een perfecte gezinsauto kies je zo

23 oktober 2018

Gezinsuitbreiding op komst? Gefeliciteerd! Dan staat er een leuke en spannende tijd op je te wachten. Maar is je auto nu nog wel groot genoeg? Een kinderwagen neemt meer ruimte in beslag dan de boodschappen. En dan moet het kinderzitje ook nog mee. Met een kleine op komst heb je vaak een ruimere auto nodig. Maar hoe kies je de perfecte gezinsauto? Wij helpen je graag op weg.

Kies een auto met voldoende ruimte

Hoe groter je gezin, hoe meer ruimte je nodig hebt. Ook voor bagage. Alleen een kinderwagen neemt bijvoorbeeld al vrij veel ruimte in. Het is daarom handig om de kinderwagen mee te nemen naar je proefrit. Zo zie je meteen hoeveel ruimte je overhoudt. Iedereen moet met gemak in de auto passen. Ook als je op vakantie gaat. Denk dus goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt.

Kijk naar de maandelijkse autokosten

Voordat je een gezinsauto koopt, is het goed om te weten hoeveel je hier elke maand voor moet betalen. Hoe groter de auto, hoe hoger de wegenbelasting en kosten voor de autoverzekering. Maak je veel kilometers op de weg? Dan is een diesel misschien het voordeligst. De autodealer kan voor je uitrekenen hoe hoog de maandelijkse kosten ongeveer zullen zijn.

Veiligheid voor alles

Je moet er niet aan denken dat je kind(eren) iets overkomt. Zeker niet bij jou in de auto. Kies daarom voor een veilige gezinsauto. Een veilige auto heeft airbags, ABS en ESP, Isofix-aansluitingen en parkeersensoren.

Airbags

Hoe meer airbags, hoe beter. Mocht je een botsing krijgen, dan vangen de airbags jou en je passagiers op. Wil je een kinderstoeltje op de bijrijder stoel zetten? Kijk dan eerst of je de airbag voor de bijrijder kunt uitschakelen. De kracht van een airbag kan je kind namelijk ernstig verwonden. Ook bij kinderen tot 12 jaar is het verstandig om de airbag uit te schakelen. Zij zijn vaak nog te klein en hebben niet de goede lengte voor airbags.

ABS en ESP

Soms moet je plotseling heel hard remmen. Dan is ABS (Anti Blokkeer Systeem) erg handig. Dit systeem zorgt er namelijk voor dat je meer controle over de auto houdt. En je staat eerder stil. Zijn de wegen glad, bijvoorbeeld door ijzel? Dan is het fijn om ESP (Elektronisch Stabiliteitsprogramma) in je auto te hebben. Zo blijft je auto beter op de weg.

Isofix-aansluitingen

Om het kinderstoeltje zo stevig en veilig mogelijk vast te zetten, kun je een Isofix-aansluiting gebruiken. Uit onderzoek blijkt dat deze aansluiting veiliger is dan alleen een gordel. Het in en uit de auto zetten van het stoeltje gaat ook nog eens een stuk sneller.

Parkeersensoren

Soms zie je niet wie of wat er achter je auto staat. En dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Zeker met spelende kinderen. Kies daarom een gezinsauto met parkeersensoren. Loopt er iemand achter de auto? Dan krijg je meteen een seintje.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. De kans dat je hierbij betrokken raakt, is altijd aanwezig. Kijk daarom of je ook voor inzittenden verzekerd bent. Of dat het handig is om een Inzittendenverzekering af te sluiten.

Gemak dient de mens

Hou je van gemak? Kies dan voor een model met 5 deuren. Zo hoef je niet steeds de stoel naar voren te klappen om een autostoeltje op de achterbank te zetten. Of om er boodschappen neer te leggen. Ben je van plan om met de auto op vakantie te gaan? Dan kun je kijken naar extra opties, zoals opbergvakken en tafeltjes. Of schermen in de hoofdsteunen. Met kinderen in de auto kan het wel eens een kliederboel worden. Kies daarom voor bekleding die makkelijk schoon te maken is, zoals leer. Of ga voor een donkere kleur, waarop niet elk vlekje te zien is. Voor extra zitruimte kun je ook kiezen voor een extra rij stoelen in de kofferbak. En vergeet je niet het kinderslot op de deuren te zetten?

Nieuw of tweedehands?

Een nieuwe auto kopen klinkt misschien aantrekkelijk, maar dat is het financieel gezien niet. Ook al zijn de onderhoudskosten lager dan bij occasions. In de eerste 2,5 levensjaren daalt een nieuwe auto ongeveer 40% in waarde. Dit komt door de hoge afschrijvingskosten. Ga je voor een tweedehands auto? Let er dan goed op dat je niet teveel betaalt. Vergelijk soortgelijke auto’s met elkaar en ga naar een betrouwbare dealer.

Verzeker je voor pechhulp

Soms laat je auto je even in de steek. Bijvoorbeeld door motorpech, een lege accu of een lekke band. Je wilt dan niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Zeker niet met kinderen in de auto. Zorg daarom dat je goed verzekerd bent voor pechhulp. Zo ga jij goed voorbereid op weg.

De beste gezinsauto’s van 2018

Heb je nog geen keuze kunnen maken? Volgens de Nederlandse Consumentenbond is dit de top 5 gezinsauto’s van 2018:

  1. Volkswagen Sharan
  2. Renault Grand Espace
  3. Citroën Berlingo Multispace
  4. Citroën Grand C4 Picasso
  5. Renault Grand Kangoo

En, zit de perfecte auto erbij? Alvast veel rijplezier!

Misschien vind je dit ook interessant...