Naar inhoud
perfecte gezinsauto

Kies de beste gezinsauto voor jou

Je kent ze wel, de lijstjes met beste gezinsauto. Maar wat is de beste auto voor jóúw gezin?
26 april 2021
Wat is de beste gezinsauto? Dat is voor iedereen persoonlijk. In een gezin zijn er ook verschillende wensen. Het klinkt cliché, en niet iedereen is hetzelfde. Toch let de 1 eerder op een sportief uiterlijk en rijeigenschappen en vindt de ander slimme handigheidjes en ruimte achterin belangrijker. Hoe kom je samen tot de beste keuze?

Stel éérst je wensenlijst op

Als mensen denken we vaak dat we rationele keuzes maken. Maar eigenlijk is het 1 en al emotie. Dat geldt zeker bij auto’s! 8 van de 10 merken valt bijvoorbeeld al af vanwege een ‘gevoel’ dat mensen onbewust bij een merk hebben. Zonde, want dan laat je goede keuzes liggen. Waar vroeger auto’s uit een bepaald land misschien ‘minder goed’ waren, worden er tegenwoordig bijna geen slechte auto’s meer gemaakt. De beste manier om je gevoel uit te schakelen en je hoofd te gebruiken is eerst een wensenlijstje maken:

  • Wat is mijn budget?
  • Nieuw, jong gebruikt of oud?
  • Hoeveel ruimte en zitplaatsen?
  • Welke opties moet de auto zeker hebben?
  • Brandstof of elektrisch?
  • Wat mag de auto per maand kosten?

Nieuw, jong gebruikt of oud?

Een oude of nieuwe auto heeft voordelen en nadelen. Om het simpel samen te vatten:

Nieuwe auto:

  • Hoge aanschafprijs
  • Stel hem precies zo samen als je wilt
  • De laatste veiligheidsopties
  • Bespaar kosten door opties weg te laten die je niet wilt

Jong gebruikte auto (2-3 jaar)

  • Qua kosten een slimme zet. In de eerste jaren is waardevermindering het hoogst
  • Een jonge auto heeft nog fabrieksgarantie
  • Nog weinig onderhoud nodig, tenzij er al veel kilometers zijn gereden

Oude auto

  • Het goedkoopst in aanschaf
  • Minder veiligheidsopties
  • Kans op onverwachte onderhoudskosten
  • Vaak minder zuinig met brandstof dan moderne auto’s

Welke opties moet de auto zeker hebben?

Veel websites van automerken hebben een tool online waarmee je een auto naar wens samenstelt. Neem eens een avondje vrij om daarin te klikken. Je kiest dan precies wat je nodig hebt, bijvoorbeeld navigatie en parkeersensoren of slimme opbergmogelijkheden. Opties die je niet wilt, bijvoorbeeld dure velgen, laat je lekker zitten.

Sommige mensen reageren teleurgesteld als een auto, die voordelig lijkt, duurder wordt als je hem samenstelt. Je kunt het ook anders bekijken. Kies een auto met een prijs die ‘kaal’ 10 - 20% minder kost dan jouw budget. Dan hou je ruimte over om die auto aan te kleden. Pas wel op dat je niet te hebberig wordt. Klik je alle luxe opties aan, ook die massagestoelen en een kofferbak die je met een voetbeweging opent? Dan ga je zeker over je budget heen.

Nog een voordeel van een kale auto aankleden: bij een autodealer is het vaak moeilijker om te onderhandelen over de basisprijs dan over de prijs opties. Opties die voor een gezin handig zijn:

  • Familiepakket
    Sommige merken bieden een ‘familiepakket’ aan met bijvoorbeeld zonneschermen achterin, deurvergrendeling achterin, hoofdsteunen om te slapen en isofix. Als zo’n pakket er niet is kan je die opties meestal los bestellen of ze zitten al standaard op de auto.
  • Opbergpakket
    Een opbergpakket bevat allerlei handige dingen, bijvoorbeeld bagagenetten, opbergvakjes, haakjes voor boodschappentassen, een dubbele laadvloer in de achterbak om spullen op te bergen, een doorgang om ski’s mee te nemen, een rails voor een dakkoffer, enzovoort.
  • Veiligheidsopties
    Voor veiligheid is binnenkort ‘ADAS’ verplicht in auto’s. Die Engelse afkorting staat voor geassisteerd rijden. Je zit nog steeds zelf aan het stuur, maar systemen helpen jou. Bijvoorbeeld automatisch remmen als je een voetganger te laat ziet, binnen de lijnen blijven op de snelweg, gordels straktrekken als een ongeluk nadert en een waarschuwingslampje in je spiegel als iemand in je dode hoek zit. Deze systemen lijken soms een overbodige luxe, maar kunnen levens redden.
  • Lichtpakket
    Ook op het gebied van verlichting zijn er tegenwoordig slimme systemen die de veiligheid vergroten. Door jouw weg beter verlichten zonder tegenliggers te verblinden of een automatisch grootlicht dat uitgaat als een tegenligger in de buurt komt.
  • Ook nog iets voor de sportieve rijder
    Automerken zijn slim en zorgen dat er voor iedereen iets te kiezen is. Zelfs in een gezinsauto zijn er sportieve opties. Bijvoorbeeld een lekker aanvoelend sportstuur of een ‘adaptief onderstel’ waarmee je scherp de bochten aansnijdt als de kinderen niet achterin zitten.

Brandstof of elektrisch?

Dit is in deze tijd een belangrijk onderdeel van jouw keuze. De toekomst van het rijden is elektrisch en er komen steeds meer betaalbare modellen op de markt. Als je het kán betalen of leasen, neem dan zeker de elektrische auto in overweging. Ze gaan lang mee en hebben minder onderhoud nodig, want er zit geen verbrandingsmotor in. Daardoor kun je er veel kilometers in maken en schrijft de auto mogelijk minder snel af. Bovendien rijdt een elektrische auto erg comfortabel, zonder geluid en met meer souplesse dan een benzine of dieselmotor kan bieden.

Laatste tips

Ben je tot een selectie auto’s gekomen? Ga dan zeker proefrijden. Een auto is op papier altijd anders dan als je hem rijdt. Heb je kleine kinderen? Neem ook de kinderwagen en andere dingen mee om te kijken of het makkelijk achterin past. Heb je een keuze gemaakt en past de auto binnen je budget? Vergelijk die maandelijkse kosten ook eens met een leaseprijs. Steeds meer autofabrikanten bieden een ‘private lease’ aan particulieren. Je betaalt een maandbedrag voor alle kosten, inclusief verzekeringen en reparaties. Je weet dan precies waar je aan toe bent, alleen de brandstof moet je nog zelf betalen.

Stel je autoverzekering zelf samen

Net zoals je een auto precies kunt samenstellen zoals jij wilt, stel je ook een autoverzekering zelf samen. Vul je basisverzekering aan met bijvoorbeeld pechhulp onderweg. Onze klanten geven de FBTO Alarmcentrale een 8,7 en schade kun je gewoon appen. Bereken je premie in 2 minuten.

Misschien vind je dit ook interessant...