Naar inhoud

Gezinsuitbreiding? Dit wil je vooraf weten

Zwanger! Je geniet volop van deze bijzondere tijd. En je bereidt je goed voor op je gezinsuitbreiding.
5 november 2018

Een baby op komst, spannend! Alles is nieuw en er verandert veel. Er zijn dan ook heel wat praktische zaken die geregeld moeten worden. Op het gebied van je zorgverzekering bijvoorbeeld. Wij vertellen je graag wat je allemaal wilt weten als er gezinsuitbreiding op komst is.

Gezinsuitbreiding en je verzekering

Niet bij elke verzekeraar krijg je een vergoeding voor bijvoorbeeld de bevalling in het ziekenhuis of kraamzorg. Soms heb je een aanvullende verzekering nodig, zoals de module Gezinsplanning van FBTO. Weet je niet zeker wat je verzekeraar allemaal vergoed bij gezinsuitbreiding? Vergeet dan niet je polis te controleren. Zo kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.

Regel je zwangerschapsverlof

Heb je een baan, ben je zzp’er of heb je je eigen bedrijf en word je straks een werkende moeder? Regel dan op tijd je zwangerschapsverlof. Alles over de wettelijke regels rondom zwangerschapsverlof lees je op de website van de Rijksoverheid.

Het erkennen van je kind

Als je niet getrouwd bent met je partner, is het belangrijk dat je partner het kindje erkend en ouderlijk gezag aanvraagt. Dit kan zowel voor als na de geboorte op het gemeentehuis. Het handigste is om het kindje al voor de geboorte te erkennen, dan heb je dat maar gedaan. De moeder moet hiervoor namelijk toestemming geven.

Heb je recht op een kraampakket?

Bij de meeste verzekeraars heb je recht op een gratis kraampakket. Wat hier precies in zit, verschilt per verzekeringsmaatschappij. Het gaat hier om een medisch kraampakket met allemaal spullen die handig zijn bij de bevalling. Kijk bij je verzekeraar of je recht hebt op een kraampakket en voor wanneer je deze moet aanvragen.

Vraag op tijd kraamzorg aan

Iedereen die een kind krijgt heeft in Nederland recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster helpt je na de bevalling met het verzorgen van je baby. Daarnaast zorgt zij voor de dagelijkse, huishoudelijke taken. Zo kun jij volop genieten van je kraamtijd. Vraag de kraamzorg zo vroeg mogelijk aan. En geef ongeveer 2 maanden voor je bevalling aan hoelang en hoeveel kraamzorg je wilt hebben.

Kijk bij je zorgverzekeraar hoeveel kraamzorg jij vergoed krijgt vanuit de basisverzekering en aanvullende verzekering. FBTO vergoedt de eigen bijdrage voor bevalling & kraamzorg vanuit de module Gezinsplanning.

Denk na over kinderopvang

Na de geboorte van je kind verandert je leven behoorlijk. Je kunt ’s ochtends niet meer zomaar opstaan en naar je werk rijden. Want wie past er dan op je kindje? Met de gezinsuitbreiding op komst is het goed om na te denken over kinderopvang. Breng je je kleintje straks naar een kinderdagverblijf, of kies je voor een gastouder? Kinderopvangen hebben soms een lange wachtlijst, dus schrijf je op tijd in.

Klaar voor de bevalling

Heb je bovenstaande allemaal geregeld? Of moet je je nog even verdiepen in bijvoorbeeld de verzekering? Kijk wat je zwangerschap betekent voor je verzekering. Dan ben je helemaal klaar voor je bevalling.

Misschien vind je dit ook interessant...