Naar inhoud

Kinderstoel voor de auto? Bekijk onze tips

Er gaat een hele nieuwe wereld voor je open: kinderstoeltjes in de auto. Lees hier welke kinderstoel je nodig hebt. 
17 december 2018

In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter. Gelukkig maar, want reizen wordt voor je kind zo een stuk veiliger. En dat willen we natuurlijk allemaal. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een kinderstoel voor in de auto? Wij helpen je graag op weg.

Welke autostoel heb je nodig?

Een kinderstoel voor in je auto kiezen is niet altijd even makkelijk. Om de keuze wat simpeler te maken, zijn de stoelen ingedeeld in groepen. We kijken hierbij naar het gewicht van het kind. Weegt je kind meer dan het maximumgewicht van het stoeltje? Of wordt je kindje te groot? Dan wordt het tijd voor de volgende stoelgroep.
De groepen zijn als volgt ingedeeld:

  • Groep 0+: de eerste groep is speciaal voor de allerkleinsten tot 13 kilo. Baby’s jonger dan 12 maanden hebben een erg kwetsbare hals. Met een 0+ autostoel zitten kinderen daarom tegen de rijrichting in. Zo zitten ze veiliger bij een botsing of ongeluk.
  • Groep 1: autostoeltjes uit deze groep zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 kilo.
  • Groep 2-3: deze stoeltjes zijn geschikt voor kinderen tussen de 15 en 36 kilo. Het is een zitverhoger, waarbij je het beste kunt kiezen voor een model met een rugleuning.
  • Groep 1/2/3: sommige fabrikanten bieden een 1/2/3-model aan. Dit is een aanpasbaar model, geschikt voor kinderen van 9 tot 36 kilo.

Krijg je een ongeluk? Dan is het niet alleen goed om een autoverzekering en een goed autostoeltje te hebben, maar ook een goede verzekering. Kies daarom voor onze Inzittendenverzekering. Zo is iedereen in de auto verzekerd.

Vervoer je kind achteruitkijkend

Ga je vaak met je kinderen op pad? Vervoer ze dan het liefst zo lang mogelijk ‘achteruitkijkend’. Dit houdt in dat het kind met de rug naar de voorstoelen zit. Zo zitten ze veel veiliger bij een frontale botsing. En krijgen het hoofd en de nek van het kind niet zo’n grote klap. Is je kind zwaarder dan 13 kilo of komt het hoofdje boven het kinderstoeltje uit? Stap dan pas over naar een ‘vooruitkijkend’ autostoeltje. Hoe langer je hiermee wacht, hoe veiliger het is voor je kind.

Let op de veiligheid

De veiligheid van je kind staat voorop. Ook bij het kiezen van een kinderstoel voor in je auto. Daarom moet elk zitje voldoen aan een aantal Europese veiligheidsnormen. Voldoet het stoeltje aan deze eisen? Dan krijgt hij het R44 of R129 (I-Size) label. Kijk ook of het stoeltje genoeg bescherming biedt bij een zijdelingse botsing. En dat het hoofdje genoeg ondersteuning krijgt als je kindje in slaap valt. De meest gangbare plek voor kinderzitjes is achter de passagiers- of bestuurdersstoel, maar het midden van de achterbank is het veiligst. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de universiteit van Philadelphia. Wil je je kind liever naast je op de passagiersstoel? Zet dan altijd de airbag uit.

Kies een stoel die je makkelijk vast kunt zetten

Een kinderstoel voor in je auto moet niet alleen veilig zijn, maar ook handig in gebruik. Kies daarom een autostoel die je makkelijk vast kunt zetten. En kijk of je auto de nodige ondersteuning biedt. Er zijn 3 verschillende manieren om een zitje vast te zetten. De eerste en meest bekende manier is met de autogordel. Deze stoeltjes passen eigenlijk in elke auto. Zolang er maar een gordel in zit. Een andere manier van vastzetten is de ISOFIX bevestiging. Je kunt het autostoeltje dan vastmaken aan de aansluitingspunten in je auto. Je auto heeft dan wel een ISOFIX aansluiting nodig. De laatste en nieuwste manier is I-Size. Deze aansluiting biedt de mogelijkheid om kinderen langer achteruitkijkend te vervoeren. Ook biedt I-Size als enige een goede bescherming bij een zijdelingse botsing.

Andere handige tips

Heb je een aantal autostoeltjes op het oog, maar kun je nog geen keuze maken? Wij hebben nog een aantal tips die de doorslag kunnen geven:

  • Koop liever geen tweedehands autostoel. Je weet niet of het zitje bijvoorbeeld al betrokken is geweest bij een ongeluk. Een veilig, nieuw autostoeltje hoeft niet altijd duur te zijn.
  • Kijk of je de bekleding van het stoeltje kunt verwijderen. Heeft je kindje een ongelukje gehad? Dan is het wel fijn als je de bekleding even kunt wassen.
  • Moet je het stoeltje vaak tillen? Bijvoorbeeld bij het wisselen tussen 2 auto’s? Houd dan rekening met het gewicht van de autostoel.
    Lees de handleiding goed door voordat je met het autostoeltje op pad gaat. Zo weet je zeker dat je kind goed vast zit en dus veilig is. Wist je dat 60 tot 70% van de ouders hun kind of de autostoel verkeerd vastzetten?
  • Veiligheid in de auto is belangrijk, maar zorg ook dat alle inzittenden goed verzekerd zijn. Zet de aanvullende module Inzittendenverzekering aan bij onze autoverzekering. Zo zijn alle inzittenden verzekerd bij een ongeluk.

Kies een stoeltje dat aan jouw wensen en eisen voldoet. Zo ga jij, samen met je kind, veilig de weg op.

Misschien vind je dit ook interessant...