Naar inhoud
kinderstoel auto

Kinderstoel in de auto: de tips

Ze zijn verplicht in Nederland, de kinderstoel in de auto. Dat maakt de autorit een stuk veiliger. Maar welke kies je?
2 augustus 2021
In Nederland is een autostoeltje verplicht voor kinderen die kleiner zijn dan 1.35 meter. Op zoek naar een autostoel voor je kleine smurf dus. Er gaat meteen een wereld voor je open. ISOFIX, FlexiSpin, modulair; de termen vliegen je om je oren. Het enige dat jij wilt, is dat je kind veilig in de auto zit. Geen zorgen, met deze tips zit je goed.

Welke autostoel heb je nodig?

Om die keuze wat simpeler te maken, zijn de stoelen ingedeeld in groepen. We kijken hierbij naar het gewicht van het kind, het cijfer zegt dus niks over de leeftijd. Weegt je kind meer dan het maximumgewicht van het stoeltje? Of wordt je kindje te groot voor de stoel? Dan wordt het tijd voor de volgende stoelgroep. De groepen zijn zo ingedeeld:

 • Groep 0+
  Voor kinderen tot 13 kilo of 75 centimeter
 • Groep 1
  Voor kinderen van 9 tot 18 kilo of tussen de 60 en 125 centimeter
 • Groep 2-3
  Voor kinderen van 15 tot 36 kilo of tussen de 67 en 150 centimeter
 • Groep 1/2/3
  Voor kinderen van 9 tot 36 kilo. Dit is een aanpasbaar model dat sommige fabrikanten aanbieden.

Belangrijk: vervoer je kind achteruitkijkend

Baby’s jonger dan 12 maanden hebben een erg kwetsbare hals. Zij zitten daarom altijd tegen de rijrichting in. Goed om te weten: ook na 12 maanden is het slim om kinderen zo lang mogelijk ‘achteruitkijkend’ te vervoeren. Dit houdt in dat het kind met de rug naar de voorstoelen zit. Zo zitten ze veel veiliger bij een frontale botsing. En krijgen het hoofd en de nek van het kind niet zo’n grote klap.

Is je kind zwaarder dan 13 kilo of komt het hoofdje boven het kinderstoeltje uit? Stap dan pas over naar een ‘vooruitkijkend’ autostoeltje. Hoe langer je hiermee wacht, hoe veiliger het is voor je kind.

Let op de I-Size

Weer zo’n ingewikkelde term! Bij het kiezen van een kinderstoel voor in je auto is het goed om te checken of het stoeltje het R44 of R129 I-Size label heeft. Dan voldoet het aan een aantal Europese veiligheidsnormen. Kijk ook of het stoeltje genoeg bescherming biedt bij een zijdelingse botsing. En dat het hoofdje genoeg ondersteuning krijgt als je kindje in slaap valt.

Zet de airbag uit

De meest mensen zetten het kinderzitje achter de passagiers- of bestuurdersstoel. Maar het midden van de achterbank is het veiligst. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van de universiteit van Philadelphia. Wil je je kind liever naast je op de passagiersstoel? Zet dan altijd de airbag uit.

Kies een stoel die je makkelijk vast kunt zetten

Een kinderstoel voor in je auto moet niet alleen veilig zijn, maar ook handig in gebruik. Kies daarom een autostoel die je makkelijk vast kunt zetten. En kijk of je auto de nodige ondersteuning biedt. Er zijn verschillende manieren om een zitje vast te zetten.

 • De autogordel, dat kan in elke auto. Zolang er maar een gordel in zit.
 • De ISOFIX, deze zit alleen in auto’s gemaakt na 2012. Je kunt het autostoeltje dan vastmaken aan de aansluitingspunten in je auto.

Kies voor een rugleuning

Is de kleine smurf inmiddels niet zo klein meer en is hij toe aan een stoel uit groep 2-3? Dan moet je op zoek naar een zitverhoger. Hierbij kun je het beste kiezen voor een model met een rugleuning.

Autostoeltje kiezen

Heb je een aantal autostoeltjes op het oog, maar kun je nog geen keuze maken? Wij hebben nog een aantal tips die de doorslag kunnen geven:

 • Koop liever geen tweedehands autostoel. Je weet niet of het zitje bijvoorbeeld al betrokken is geweest bij een ongeluk. Een veilig, nieuw autostoeltje hoeft niet altijd duur te zijn.
 • Kijk of je de bekleding van het stoeltje kunt verwijderen. Heeft je kindje een ongelukje gehad? Dan is het wel fijn als je de bekleding even kunt wassen.
 • Moet je het stoeltje vaak tillen? Bijvoorbeeld bij het wisselen tussen 2 auto’s? Houd dan rekening met het gewicht van de autostoel.
 • Lees de handleiding goed door voordat je met het autostoeltje op pad gaat. Zo weet je zeker dat je kind goed vast zit en dus veilig is. Wist je dat 60 tot 70% van de ouders hun kind of de autostoel verkeerd vastzetten?

Ga je op pad met je kind? Dan is het niet alleen goed om een veilig autostoeltje te hebben, maar ook een goede verzekering. Kies daarom voor onze Inzittendenverzekering. Zo is iedereen in de auto verzekerd.

Misschien vind je dit ook interessant...