Naar inhoud
verkeerde brandstof getankt

Verkeerde brandstof getankt? Stop de wagen

Benzine in een dieselauto is als motorolie in een frisse salade. Je auto wordt er goed ziek van!
25 maart 2021
Laten we er geen doekjes om winden. In de categorie ‘domme dingen die je met de auto kunt doen’ staat het tanken van de verkeerde brandstof op nummer 1. Toch gebeurt het duizenden keren per jaar. Vooral bij een geleende of gehuurde auto, waardoor je uit automatisme de verkeerde slang pakt. Of op vakantie waar je in een vreemde taal de aanwijzingen niet goed had begrepen. Wat gebeurt er eigenlijk als je verkeerd tankt en hoe los je het op?

Benzine in een dieselauto? Da’s niet zo super

In 9 van de 10 keer verkeerd tanken gaat het om benzine in een dieselauto. Dit is ook direct de ‘ergste’ manier van verkeerd tanken. Diesel is een brandstof die het brandstofsysteem smeert. Benzine smeert niet, het is een oplosmiddel. Als je op benzine gaat rijden, komen onderdelen in je motor ‘droog’ te staan. De motor zal niet lang draaien en rokend uitgaan.

Diesel in een benzineauto? Een hele prestatie!

1 op de 10 keer gaat er per ongeluk diesel in een benzineauto. Allereerst complimenten voor degenen die dat gelukt is. De tankopening van een benzineauto is namelijk kleiner dan het vulpistool waarmee je de diesel tankt. Je moet dus flink geweld gebruiken om hem erin te krijgen. De aanhouder wint, zullen we maar zeggen. Ook nu zal de auto steeds slechter gaan rijden en op een gegeven moment stoppen. Hoeveel schade je hebt hangt af van de vraag hoe nieuw je auto is. Hoe nieuwer de benzineauto, hoe slechter hij tegen diesel kan.

Wat moet je doen als je verkeerd tankt?

Sta je nog bij het tankstation? Start de auto dan niet! Zet zelfs het contact niet aan, want dan begint er al verkeerde brandstof je motor in te lopen. Informeer het tankstation en duw de auto naar een veilige parkeerplek. Bel daarna de verzekeraar voor pechhulp. In de meeste gevallen word je ter plaatse geholpen of wordt de auto naar een garage gesleept. De auto wordt dan bij de garage leeggepompt. Je krijgt vervangend vervoer als het nodig is.

Kom je er pas later achter dat je verkeerd hebt getankt? Parkeer de auto dan zo snel mogelijk, zet hem uit. Ook als je nog geen rare geluiden uit de motor hoort, moet je absoluut niet doorrijden. De kans is dan groot dat je alsnog je hele motor kapot rijdt. Bel meteen je verzekeraar voor pechhulp.

Hoe groot wordt de schade aan de auto?

Welke verkeerde brandstof je ook getankt hebt, de garage moet sowieso controleren of er schade aan onderdelen is en de onderdelen goed schoonmaken. Is het een oude benzineauto waar diesel in gegaan is? Dan kan het nog goed aflopen nadat de auto schoongemaakt is en de olie er uitgepompt is (dat is nodig, omdat er diesel in de olie gelekt kan zijn). Oudere auto’s kunnen er iets beter tegen als er nog wat restanten diesel in zitten die een mengsel vormen met een nieuwe volle tank benzine.

Verzekerd bij FBTO voor pechhulp? Bel altijd de FBTO Alarmcentrale

Verkeerd tanken is spoedeisende pech. Je kunt niet meer verder rijden. Bel daarom altijd de FBTO Alarmcentrale op +31 (0) 58 234 56 50. Dan hoor je welke hulp je kunt krijgen en wat er wel en niet betaald wordt. Als je niet de FBTO Alarmcentrale belt, ben je niet verzekerd voor de hulp.

Verzeker jezelf van pechhulp onderweg

Bij de FBTO Autoverzekering kun je naast een basis autoverzekering diverse aanvullende modules aanzetten of uitzetten. Bijvoorbeeld voor Pechhulp in Nederland en Pechhulp in het buitenland. Benieuwd wat deze verzekering je kost en welke aanvullende modules er nog meer zijn? Stel je ideale autoverzekering in 2 minuten samen.

Misschien vind je dit ook interessant...