Naar inhoud
auto huren vakantie

Auto huren op vakantie: 5 handige tips

Rol zo vanuit je vliegtuig je huurauto in en ga waar je wilt! Maar hoe kies je de juiste auto? Deze tips helpen je.
28 april 2020
Je stapt het vliegtuig uit, haalt je huurauto op en rijdt zo linea recta naar je accommodatie. Geen gedoe met bus-, trein- of metrokaartjes. Ter plekke heb je alle vrijheid van de wereld. Je rijdt weg waar je wilt, waarheen je wilt. Klinkt heerlijk! Maar waar moet je rekening houden als je een auto huurt op vakantie? Is de autoverzekering  bijvoorbeeld voldoende? We hebben tips voor je.

Kies de juiste huurauto op vakantie

De goedkoopste auto klinkt misschien het beste. Je vliegtickets hebben al genoeg gekost. Maar heeft die auto wel alles wat je nodig hebt? Met een temperatuur boven de 30 graden is een airco bijvoorbeeld wel zo fijn. Bedenk daarnaast goed wat je wilt doen met de auto.

  • Wil je op onverharde wegen rijden in een ruig landschap? Vraag bij de verhuurmaatschappij of dit mag en hoe je dan verzekerd bent. Dit is niet altijd toegestaan. Mag het? Kies dan een auto met 4-wielaandrijving in plaats van die leuke Ford Ka.
  • Van plan om flink te gaan shoppen met vriendinnen? Dan kun je het beste een ruime auto huren.
  • Vakantie vol duikplannen? Ook dan is een grote auto handig. Zo hoef je je persoonlijke ruimte niet te delen met je spullen.

Vraag een internationaal rijbewijs aan

In sommige landen mag je alleen rijden met een internationaal rijbewijs. Bijvoorbeeld in Indonesië of Sri Lanka. In de meeste Europese landen is het niet verplicht. Zoek van tevoren uit hoe het zit op jouw plaats van bestemming. En vraag wanneer nodig ruim van tevoren een internationaal rijbewijs aan.

Check de auto wanneer je hem ophaalt

Voordat je wegrijdt met de auto die je gaat huren op vakantie, is het belangrijk om hem op schade te controleren. Kijk met je scherpste blik. En het liefst samen met de verhuurder. Zorg ervoor dat eventuele schade zwart op wit staat. Maak foto’s van de auto als bewijs. Check de auto ook bij het terugbrengen en maak foto’s van alle kanten. Zo voorkom je dat je voor schade moet betalen die je niet zelf hebt veroorzaakt.

Vraag de verhuurder van tevoren naar de brandstof

Bepaald welke auto je wilt huren? Je vakantie kan beginnen! Na flinke tocht is het tijd voor een tankbeurt. Maar wat: diesel of benzine? Of misschien toch gas? Gokken kun je beter bewaren voor een casino. Dubbelcheck daarom altijd voor het tanken even bij de verhuurder welke brandstof bij je huurauto past.

Zoek uit wat de lokale regels op de weg zijn

In ongeveer een kwart van de wereld rijden ze links. Handig om uit te zoeken vóór je als spookrijder door het leven gaat. Als ze links rijden, zit je stuur misschien ook wel aan de linkerkant. Even wennen misschien, maar je hebt het zo onder de knie. Let wel even extra goed op bij de rotondes. Daar ga je met de klok mee in plaats van ertegenin.

Regel een goede autoverzekering

Auto gehuurd? Muziekje aan en gaan! Of niet? Een autoverzekering is ook in het buitenland verstandig. Een huurauto valt nooit onder je Nederlandse autoverzekering. En ook niet onder je reisverzekering. Gelukkig kun je vaak een aparte verzekering afsluiten bij het bedrijf waar je je auto huurt.

Tip: regel dit van tevoren, dan betaal je vaak minder dan wanneer je dit ter plekke nog moet afsluiten.

Check het eigen risico

Vaak heb je een behoorlijk eigen risico wanneer je een auto huurt in het buitenland. Je krijgt vooraf de optie om deze af te kopen. Ook als je van plan bent alleen rustige routes te rijden, kan het verstandig zijn om dit te doen. Je weet immers nooit wat er gebeurt.

Wist je dat je ook bij je normale autoverzekering te maken hebt met een eigen risico? Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina over het eigen risico.

Misschien vind je dit ook interessant...