Naar inhoud
vrouw leunt op kofferbak en kijkt over het zomerse landschap

Schade in het buitenland: en nu dan?

Autopech, een ski-ongeluk of een botsing. Je hebt hulp nodig in het buitenland, en dan? Het overkwam deze FBTO-klanten.
13 april 2022
Van een ski-ongeluk in Oostenrijk tot een botsing met de auto in Frankrijk. Onze klanten maken wat mee op vakantie. Maar wat doe je als je hulp nodig hebt in het buitenland? Hoe zit het precies met de afhandeling van je schade? En wat kan je autoverzekering bijvoorbeeld voor je betekenen? Deze FBTO-klanten vertellen je hun verhaal. En geven gelijk wat tips om schade in het buitenland te voorkomen.

De auto in het ravijn

Het klinkt als het scenario van een film, maar het overkwam de familie Jansen. Na een lange autorit kwamen ze aan op het vakantieadres in een heuvelachtig gebied. Iedereen stapte uit, meneer Jansen ook. Maar hij vergat de handrem. Dus wat gebeurde er? De nog volgepakte auto begint te rollen en verdwijnt in een ravijn. Dat is schrikken!

Meneer Jansen belt direct de FBTO Alarmcentrale. Gelukkig is hij verzekerd voor Pechhulp in het buitenland. Daarom werd er snel een vervangende huurauto geregeld die het gezin kon gebruiken tijdens de vakantie. De bagage die in het ravijn lag, werd vergoed door hun reisverzekering. En de auto? Die was allrisk verzekerd, gelukkig. Hij kreeg de volledige aanschafwaarde vergoed.

Een botsing op de ski’s

Maaike kreeg met een heel andere situatie te maken op vakantie. Namelijk op de Oostenrijkse piste. Ze was volop aan het genieten op de ski’s toen ze uit het niets botste met een skiër uit het gebied. Door de klap raakten ze allebei gewond, maar wie is er aansprakelijk?

Er werd zelfs een rechter bij gehaald om dit te beslissen. De rechter vond dat het ongeluk nagespeeld moest worden. Inmiddels was het een jaar later, dus Maaike kon nog eens op de lange latten stappen in het mooie Oostenrijk. De Oostenrijkse skiër werd vervolgens door de rechter verantwoordelijk gehouden voor het ongeluk. Gelukkig had Maaike haar aansprakelijkheidsverzekering dus niet nodig.

Een deuk na een dagje shoppen in Spanje

Een weekendje Barcelona, heerlijk! Janine en haar vriendin rijden er naartoe vanaf hun vakantieadres. Helaas eindigt het dagje met een domper. Als ze met hun handen vol tassen bij de auto aankomen, zien ze een flinke deuk in de deur. Er is overduidelijk iemand tegenaan gereden, maar een briefje met de gegevens van de dader ligt er niet. Dat is balen!

Hoewel de meeste landen een Waarborgfonds hebben, geven die eigenlijk nooit een vergoeding voor blikschade. Dus ook niet voor de deuk van Janine. Omdat ze een allrisk autoverzekering heeft, kan ze de schade laten repareren. Maar omdat de tegenpartij niet bekend is, betekent dat dat ze schadevrije jaren inlevert. Haar premie wordt dan zoveel hoger, dat ze de schade beter zelf kan betalen.

Geen voorrang gekregen in Chaumont

Jan en Irene bezoeken het prachtige Franse stadje Chaumont. Het is de 3e week van hun vakantie als ze op een maandag in de stad aankomen. Niet zonder kleerscheuren, want ze botsen met een Franse automobilist. Niet hun schuld, want hij gaf geen voorrang. Gelukkig was er weinig schade. De auto miste alleen een knipperlicht. Na die reparatie kon de vakantie gewoon doorgaan.

Helaas bleek er lichamelijk wat meer aan de hand. Kneuzingen en ook wat nekpijn. Maar omdat ze ver van een huisartsenpost zaten en geen Frans spreken, besluit het stel de vakantie eerst af te maken. Eenmaal thuis gaan ze naar de huisarts. En willen ze een schadevergoeding. Helaas kan dat in Frankrijk alleen als je direct een arts bezoekt, die geeft dan een attest mee zodat je kunt bewijzen dat het letsel van het ongeluk komt. Franse verzekeraars hebben dat attest nodig om te bekijken of je recht hebt op een schadevergoeding. Je kunt altijd even bellen met de FBTO Alarmcentrale. Wel zo fijn, als je de taal niet spreekt.

Europees schadeformulier bij schade in het buitenland

Heb je te maken met een ongeluk of autopech in het buitenland? En is er een 2e partij bij betrokken? Dan is het belangrijk om het Europees Schadeformulier in te vullen met de andere partij. Goed om te weten:

  • Het schadeformulier is voor alle landen gelijk, alleen de taal is anders.
  • Verzamel contactgegevens van zoveel mogelijk getuigen en vul die in op het formulier.
  • Onderteken het schadeformulier alleen als je het helemaal eens bent met wat erop is ingevuld.
  • Twijfel je over hoe het schadeformulier is ingevuld? Neem dan contact op met de politie. Die kan helpen met het invullen.
  • Het is niet overal gebruikelijk om een Europees Schadeformulier in te vullen. Heeft degene waar jij mee te maken hebt niet zo’n formulier? Probeer dan toch alles zoveel mogelijk in te vullen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je contactgegevens van de andere partij hebt. En weet waar hij of zij verzekerd is.
  • Maak foto’s van de situatie en de auto’s of andere voertuigen die betrokken zijn bij het ongeluk. Ook kun je foto’s maken van het rijbewijs en de groene kaart van degene waar je mee te maken hebt.
  • In sommige landen moet er een vignet op de voorruit zitten waarop staat waar de auto verzekerd is. Hier kun je eventueel ook een foto van maken.

Kan de auto niet meer rijden? Bel dan altijd de FBTO Alarmcentrale. Of schakel de FBTO Alarmcentrale digitaal in. Die kun je overal in Europa gebruiken.

Afhandeling schade in het buitenland

Het kan zijn dat de schadeafhandeling in het buitenland heel lang duurt, zoals bijvoorbeeld bij Maaike in Oostenrijk. In de meeste landen is wel wettelijk bepaald hoe lang het mag duren. Maar daar wordt meestal niet op gecontroleerd. Er worden dus ook geen boetes uitgedeeld als het langer duurt. Resultaat? Het duurt vaak een stuk langer.

Het kan zijn dat niet alle schade vergoed wordt. Ook als de andere partij aansprakelijk is en dat heeft bekend. Dit is afhankelijk van de regels in het buitenland. Zo worden niet overal de kosten van een vervangende auto vergoed. En worden sleepkosten vaak alleen vergoed als je naar de dichtstbijzijnde garage gesleept wordt. Soms is het zo dat je in het buitenland direct de boete aan de politie moet betalen. Als de politie komt, wordt onderzocht of er een verkeersregel is overtreden bij het ontstaan van de schade. Is dat zo, volgens de politie? Dan kan het zijn dat je de boete direct moet betalen. Of een voorschot op de boete. Je krijgt daar een afschrift van, die kun je meesturen met je schademelding.

Verzekerd in het buitenland

Is jouw auto goed verzekerd in het buitenland? Ook bij pech onderweg? Of een ongeluk? Je wilt er natuurlijk niet te veel aan denken, vakantieprét is veel leuker. Maar het scheelt een hoop zorgen als je het goed geregeld hebt. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten wat een autoverzekering jou per maand kost. WA, WA-Plus of WA Casco. Enne, kijk direct ook even of je er pechhulp in het buitenland bij verzekert. Afsluiten kan direct online. Wel zo handig!

Misschien vind je dit ook interessant...