Naar inhoud
een paaltje heeft een flinke kras achtergelaten in het achterportier van een grijze auto

Wanneer je autoschade zelf betalen?

Autoschade voelt soms écht als pijn. Vooral je allereerste kras of deuk. Jim koos ervoor om de reparatie zelf te betalen
21 april 2021
Jim woont in een appartement in Amsterdam, met een parkeergarage eronder. Hij is superblij met zijn nieuwe SUV. Een hoge en brede auto. De ingang naar de garage is nu wel krap. Zo krap dat hij al na 2 weken een pilaar schampt en krassen en een lichte deuk heeft aan de zijkant. “Na even puzzelen bleek dat ik de schade toch beter zelf kon laten herstellen”.

Gezicht op onweer

Mijn vriendin zag me boos binnenkomen, herinnert Jim zich. “Volgens haar stond mijn gezicht op onweer. Krassen en een deuk, precies op de plek waar 2 deuren zitten. Ik was zó zuinig op mijn nieuwe auto, die nog overal glom, en nu dit! Mijn vriendin vond het minder erg, zij doet alles op de fiets en die auto interesseert haar helemaal niets. Daar kon ik toen niet zo om lachen en nu nog steeds niet, haha”.

Premie door het dak

Jim belt zijn verzekeraar en die vertelt hem het slechte nieuws. Hij betaalt nu een lage premie voor een auto die duur is. Dat komt door de vele schadevrije jaren. Zonder die korting heeft zijn dure SUV ook een dure verzekering. Als de schade door de verzekering wordt betaald, gaat daarna zijn premie met € 55,- omhoog. Dat is € 660,- euro per jaar!

Schade-inspectie

Jim “Ik was zeker teleurgesteld, maar het was wel fijn dat ze me vooraf waarschuwden. Mijn korting voor schadevrije jaren wilde ik graag behouden, tenzij de reparatie heel duur zou worden. Ik reed naar de rand van de stad, waar het schadeherstelbedrijf zat waar mijn verzekeraar mee samenwerkt. Na een korte inspectie zeiden ze dat een reparatie € 1200,- zou kosten. Als ik 2 jaar lang die hogere premie betaal, ben ik al meer kwijt”.

Gelukje

Na een paar weken wikken en wegen, besluit Jim de auto toch zelf te laten repareren. Hij maakt foto’s van de schade en plaatst ze op een website waarna verschillende herstelbedrijven zich aanbieden. “Ik kreeg 5 biedingen van schadeherstel bedrijven. De duurste vroeg € 1400,- voor het herstellen en de goedkoopste € 1100,-. Het ligt er maar net aan hoe druk ze op dat moment zijn. De goedkoopste hersteller had goede reviews van andere klanten, dus ik nam de gok. Ze kwamen de auto al binnen een dag zelf ophalen en de volgende dag terugbrengen. Hij staat weer in de garage te glimmen!”.

Misschien vind je dit ook interessant...