Naar inhoud

Schade door tegenpartij

Als de schade is veroorzaakt door een elders verzekerde partij, kun je de volgende stappen ondernemen.

Heb je een WA-Casco dekking?

 • Meld de schade online, telefonisch of schriftelijk bij FBTO
 • Stuur een Europees Schadeformulier (pdf) naar:
  FBTO
  Antwoordnummer 10
  8900 VC Leeuwarden
 • Je kunt het Europees Schadeformulier ook invullen via de app Mobiel Schademelden. Lees meer over deze app op de website mobielschademelden.nl.
 • FBTO regelt de verdere afhandeling van de schade

Heb je een WA of WA-plus dekking met Verkeersrechts­bijstand?

 • Je hoeft de schade niet bij FBTO te melden
 • Stuur een Europees Schadeformulier (pdf) naar:
  Stichting Achmea Rechtsbijstand
  Postbus 10100
  5000 JC Tilburg
 • Stichting Achmea Rechtsbijstand regelt de verdere afhandeling van de schade

Heb je een WA of WA-plus dekking zonder Verkeersrechts­bijstand?

 • Je hoeft de schade niet bij FBTO te melden
 • Stuur een aansprakelijkstellingsbrief en een Europees Schadeformulier naar de tegenpartij of naar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij

Veelgestelde vragen

Meld je schade het liefst binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via MijnFBTO. Maar je kan ook schade melden via Whatsapp. We vertellen je graag hoe je online schade kunt melden.

Ja, je no-claimkorting wordt lager als we de je schade vergoeden. Hoeveel de korting die je op je premie krijgt daalt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. In de polisvoorwaarden (pdf) staat hoeveel de korting op je premie daalt in de bonus-malus tabel. Goed om te weten: je houdt je no-claimkorting bij schade als je de extra optie No-claimbeschermer aan hebt staan. En als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je no-claimkorting.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen. Als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je schadevrije jaren.

Dan is het belangrijk dat die persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. Een ongeluk kan grote invloed hebben op je leven. Daarom hebben we een speciale afdeling die helpt in zo’n situatie: Achmea Personenschade. Zij helpen mensen met letsel met hulp en vergoedingen. Ze geven deskundig advies en denken mee over praktische oplossingen. Ook om het leven weer op te pakken. Lees meer over hulp bij letselschade.