Naar inhoud

De FBTO Zorgpremie in 2020: dit is 'em!

De zorgpremie voor 2020 is bekend! Lees meer over de premie en waarom hij hoger is dan in 2019.
12 november 2019

Ieder jaar in november is het weer zover: zorgverzekeraars maken de zorgpremie voor 2020 bekend. De basispremie voor de FBTO Zorgverzekering  (naturapolis) in 2020 is € 116,95 per maand. Voor de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) betaal je € 5,55 extra. Dit is hoger dan in 2019. Waarom dit zo is, dat lees je in dit artikel.

Zorgpremie natura en restitutie

Het bedrag dat je per maand betaalt voor je zorgverzekering, is afhankelijk van de zorgpolis die je kiest. Dat zit zo:

  • Kies je een naturapolis? Dan krijg je 100% vergoed bij zorgverleners waarmee FBTO een contract heeft. Je krijgt 75% vergoed bij zorgverleners waarmee we geen contract hebben.
  • Kies je voor een restitutiepolis? Dan krijg je 100% vergoed. Ook als je naar een zorgverlener gaat waarmee FBTO geen contract heeft. Je betaalt hier maar € 5,55 extra per maand voor. 

De budgetpolis

Naast restitutie en natura, bestaan er ook budgetpolissen. Hiervoor betaal je minder dan voor een naturapolis. Maar let op: kies je voor een budgetpolis, dan is het aantal zorgverleners waar je terecht kunt beperkter. Daarnaast heb je bij een budgetpolis vaak dat je bepaalde zaken alleen online kan regelen. Bijvoorbeeld het bestellen van medicijnen of hulpmiddelen.

FBTO heeft geen budgetpolis. We contracteren zoveel mogelijk zorgverleners. Zodat je ook met een naturapolis altijd bij een zorgverlener in de buurt terecht kunt. En bij FBTO kan je kiezen: wil je je medicijnen ophalen bij je eigen apotheek of kies je voor het gemak van de online apotheek eFarma?

Waarom hogere premie?

De FBTO Zorgpremie is in 2020 hoger dan in 2019. Dat is vervelend, maar dat doen we niet zomaar. De stijging van de premie komt vooral doordat de zorgkosten stijgen. Die stijging is al een aantal jaren aan de gang. Toch is tot nu toe de premie niet heel veel hoger geworden. Dit komt, omdat zorgverzekeraars hun eigen reserves inzetten. Maar door de forse stijging van de zorgkosten, hebben we nu toch de premie moeten verhogen.

Waarom stijgen andere verzekeraars minder?

Iedereen krijgt te maken met hoge zorgkosten. Maar niet alle verzekeraars verhogen de premie evenveel. Hoe zit dat? Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met collectieve kortingen. FBTO wil dat de premie voor iedereen gelijk is. Collectiviteitskorting past daar niet bij. Daarom geven we al jaren geen collectiviteitskorting meer op de basisverzekering. Andere verzekeraars doen dat wel.

De overheid verlaagt de collectiviteitskorting in 2020 van 10% naar 5%. Verzekeraars met collectiviteitskorting geven dus dit jaar minder korting. Vaak gebruiken ze dit verschil om de stijgende zorgkosten te compenseren. Zo houden ze de premie lager.

Korting op je premie met vrijwillig eigen risico

Verwacht je weinig zorg nodig te hebben in 2020? Dan kun je ervoor kiezen om een hoger vrijwillig eigen risico te nemen. Kies je bijvoorbeeld voor een vrijwillig eigen risico van € 500,-? Dan krijg je een korting op je premie van € 22,- per maand. Je betaalt voor een naturapolis dan € 94,95 per maand. Dat scheelt nogal.

De voordelen van jouw zorgverzekeraar

Naast de premie en de gecontracteerde zorgverleners, is er meer waarop je je keuze voor een zorgverzekeraar kunt baseren. De extra opties waar je gebruik van kunt maken bijvoorbeeld. Of het gemak waarmee je dingen regelt. Zoals bij FBTO:

  • Kies uit 11 verschillende aanvullende modules en betaal alleen voor wat je kiest
  • Maak gratis gebruik van e-health
  • Kies op welk moment je de maandelijkse premie betaalt, bijvoorbeeld als je salaris net gestort is
  • Betaal vanaf € 50,- zowel je verplicht als vrijwillig eigen risico in termijnen terug
  • Neem contact op zoals jij dat wilt, bijvoorbeeld via WhatsApp of de chat
Bereken je premie 2 minuten

Misschien vind je dit ook interessant...