Naar inhoud

Glijlaken en rolĀ­laken

Heeft u hulp nodig met uzelf verplaatsen in bed? Met de FBTO Zorgverzekering  krijg je een vergoeding voor een glij- en rollaken.

Wat is een glij- en rollaken?

Een glijlaken of rollaken is een gladde stof waarmee je zorgverlener jou kan verplaatsen. Je zorgverlener legt de stof onder je lichaam. Door met een speciale techniek aan het laken te trekken, glijd of rol je een bepaalde kant op.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2022?

Je krijgt een vergoeding voor een glij- en rollaken.

De vergoeding is voor mensen die langdurig in bed moeten liggen en daar verzorging en verpleging krijgen. Wij vergoeden het glij- en rollaken maximaal 6 maanden . Heb je het glij- en rollaken langer nodig dan 6 maanden? Dan krijg je misschien een vergoeding via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ga naar het Wmo-loket van uw gemeente.

Ga voor een nieuw hulpmiddel naar de leverancier

Je gebruikt het hulpmiddel minimaal 5 jaar als je kleiner bent dan 1,50 meter. Heb je een nieuwe nodig? Ga dan naar de leverancier van het hulpmiddel. Heb je eerder een nieuw hulpmiddel nodig? Dan vraagt de leverancier eerst toestemming aan bij ons.

Hoeveel krijg je vergoed?

Hoeveel je vergoed krijgt, hangt af van de basisverzekering die je hebt. En of wij een contract hebben met de zorgverlener. In de tabel zie je hoeveel je vergoed krijgt:
FBTO Basis
FBTO Basis Plus
FBTO Basis Vrij
Zorgverlener met contract
100%
100%
100%
Zorgverlener zonder contract
65%*
75%*
100%**

* Tot max. 65% of 75% van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (gecontracteerd tarief).
** Tot max. 100% van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Is dat er niet? Dan van het marktconforme tarief.

De zorgverleners met een contract vind je met de FBTO Zorgzoeker. Ga je naar een zorgverlener waar wij geen contract mee hebben? Bekijk dan de maximale tarieven die wij vergoeden.

Waar kun je naar toe?

Je bestelt je hulpmiddelen  makkelijk en veilig online bij een medische speciaalzaak. Naar welke leverancier je kunt, hangt af van de basisverzekering die je hebt.

  • FBTO Basis

Je bestelt je hulpmiddelen bij Medipoint. Ga je naar een andere leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 65 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

  • FBTO Basis Plus

Je kunt je hulpmiddelen bestellen bij verschillende leveranciers. We hebben met veel leveranciers afspraken gemaakt. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker. Goed om te weten: hebben we geen contract met je leverancier? Dan vergoeden we tot maximaal 75 % van het tarief dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners waarmee we een contract hebben.

  • FBTO Basis Vrij

Je kiest zelf waar je je hulpmiddelen wilt bestellen. Maar met veel leveranciers maken wij afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en de prijs van de zorg. Ga je naar een van deze leveranciers? Dan weet je zeker dat ze voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je vindt ze in de FBTO Zorgzoeker.

Heb je een eigen risico?

Je betaalt alleen een eigen risico als je naar een leverancier zonder contract gaat.

Wat zijn de voorwaarden voor 2022?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De vergoeding in andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 20212020 of 2019.