Naar inhoud

Bevalling en verlos­kundige zorg

Ben je zwanger en ga je binnenkort bevallen? Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding voor verloskundige zorg en zorg tijdens de bevalling.

Wat is bevalling en verloskundige zorg?

Ben je zwanger? Dan ga je naar de verloskundige. Dat is verloskundige zorg. Ook tijdens de bevalling heb je zorg nodig.

Wat vergoedt de basisverzekering in 2020?

Bij de vergoeding vanuit de basisverzekering maken we verschil tussen medische indicatie en geen medische indicatie.

Met medische indicatie
Vrouwelijke verzekerden krijgen:

  • Verloskundige zorg door een medisch specialist. Ook zorg door een verloskundige in een ziekenhuis die onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist werkt.
  • Het gebruik van de verloskamer, als de bevalling plaatsvindt in een ziekenhuis (poliklinisch of klinisch).

Zonder medische indicatie
Vrouwelijke verzekerden krijgen:

  • Het gebruik van de verloskamer, als er geen medische indicatie bestaat om te bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum.
    Je betaalt hiervoor wel een wettelijke eigen bijdrage van € 36,- per verblijfsdag (€ 18,- voor de moeder en € 18,- voor het kind). Rekent het  ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan € 255,- per dag (€ 127,50,- voor de moeder en € 127,50- voor het kind)? Dan betaal je naast die € 36,- ook het bedrag dat boven de € 255,- per dag uitkomt.
  • Verloskundige zorg door een verloskundige, of als deze niet kan, door een huisarts.

Een voorbeeld

Wij vergoeden maximaal € 219,- per dag voor het gebruik van de verloskamer. Dit berekenen we zo: kosten voor de kamer € 255,- minus je eigen bijdrage van € 36,- is maximaal € 219,- per dag. Goed om te weten: je betaalt meestal voor 1 dag.

Hebben wij een contract met je zorgverlener?

Hoeveel je vergoed krijgt hangt af van de polis die je hebt. En van wie je de zorg krijgt. Je krijgt minder vergoed bij een zorgverlener zonder contract. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Zorgverlener met contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding
  • Naturapolis: 100% vergoeding

Zorgverlener zonder contract:

  • Restitutiepolis: 100% vergoeding van het wettelijke maximale tarief (WMG-tarief). Als dat er niet is, dan krijg je 100% van het marktconforme tarief
  • Naturapolis: 75% vergoeding van het gemiddeld tarief dat wij hebben afgesproken (het gecontracteerd tarief)

Bekijk de maximale tarieven (pdf) die wij vergoeden bij een zorgverlener zonder contract. 

Waar kan ik naartoe?

Je kunt naar alle zorgverleners waarmee we een contract hebben. Wil je zorg van een zorgverlener met wie wij geen contract hebben? Dan kan de vergoeding lager zijn dan bij een zorgverlener die wij wél gecontracteerd hebben. Je vindt de zorgverleners met wie wij een contract hebben met de FBTO Zorgzoeker.

Heb ik eigen risico?

Je betaalt geen eigen risico.

Heb ik een eigen bijdrage?

Je betaalt een wettelijke eigen bijdrage voor het gebruik van de van de verloskamer als je geen medische indicatie om te bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum. De wettelijke eigen bijdrage is € 35,- per verblijfsdag (€ 17,50 voor de moeder en € 17,50 voor het kind).

Rekent het  ziekenhuis een bedrag dat hoger is dan € 250,- per dag (€ 125,- voor de moeder en € 125,- voor het kind)? Dan betaal je naast die € 35,- ook het bedrag dat boven de € 250,- per dag uitkomt.

Wat zijn de voorwaarden voor 2020?

Het vergoedingenoverzicht geeft een samenvatting van de voorwaarden. Je kunt hieraan geen rechten ontlenen. De polisvoorwaarden en de reglementen die hierbij horen, bepalen de vergoeding waar je recht op hebt.
De voorwaarden voor andere jaren vind je in de polisvoorwaarden van 2019 of 2018.