Naar inhoud
een vrouw zit op een hoge schommel met uitzicht op tropisch woud en rijstvelden

Gezond op reis? Zo doe je dat

Check, check, dubbelcheck. Je gaat goed voorbereid op reis. Want ook op vakantie kun je ziek worden. Deze tips helpen.
21 juli 2022

Een verre reis of een vakantie in eigen land? Waar je ook heen gaat: een goede voorbereiding is het halve werk. Je staat er liever niet bij stil, maar ook op reis kunnen kleine ongelukjes gebeuren. Of een vervelend kwaaltje de kop opsteken. Met onze checklist ben je hierop voorbereid, ook als je onverhoopt toch je zorgverzekering nodig hebt. Zo ga je onbezorgd op reis!

Gezond op reis: GGD bellen

Ga je op vakantie naar het buitenland? Bel dan altijd eerst even de GGD. Zeker als je bijvoorbeeld zwanger bent of al last hebt van medische klachten. Sommige landen zijn dan onverstandig om te bezoeken. Of je hebt vaccinaties nodig om jezelf te beschermen tegen bepaalde ziektes.

Denk je ze niet nodig te hebben? Zelfs voor een weekje all inclusive naar Turkije raadt de GGD al een aantal vaccinaties aan. Gewoon even checken dus, al is het alleen maar voor de zekerheid. Enne, heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 10% korting bij thuisvaccinatie.nl. Dat scheelt weer!

Neem de juiste papieren mee

Mocht je in het buitenland in het ziekenhuis belanden of een dokter nodig hebben, dan is het altijd handig om je vaccinatieboekje mee te nemen. Gebruik je medicijnen? Vergeet dan ook niet voor vertrek een medicijnenpaspoort op te vragen bij je apotheek en deze in je reistas te stoppen.

Ook belangrijk: zorg dat je de FBTO Zorgpas, de EHIC, op je telefoon hebt staan. Dit is je Europese zorgverzekeringskaart. Zo weten zorgverleners in Europa dat je verzekerd bent. En krijg je medische zorg als dat nodig is.

Sla belangrijke telefoonnummers op

Ook niet onbelangrijk: sla belangrijke telefoonnummers op in je telefoon of schrijf ze op in een boekje. Zorg ervoor dat je deze altijd bij de hand hebt. Wat je erin zet?

  • Het telefoonnummer van de FBTO Alarmcentrale: +31 (0)58 234 56 50. Word je ziek, moet je opgenomen worden in het ziekenhuis of krijg je een ongeluk tijdens je vakantie? Bel dan direct. De alarmcentrale is dag en nacht bereikbaar.
  • De noodnummers van de landen waar je naartoe of doorheen reist.
  • Ga je met de auto? Zorg dan dat je altijd het nummer van de wegenwacht van die landen bij de hand hebt voor als je pech krijgt.

Je hebt immers niet altijd overal internet om de juiste telefoonnummers op te zoeken!

Stop de belangrijkste EHBO-spullen in je tas

Als je reist met het vliegtuig of bijvoorbeeld gaat backpacken, is het natuurlijk niet heel handig om een complete EHBO-koffer mee te nemen. Toch is het verstandig om de belangrijkste spullen in je tas te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Pleisters en drukverband
  • Paracetamol
  • ORS en diarreeremmers
  • Iets tegen de jeuk van insectenbeten
  • Zonnebrandcrème en aftersun of body lotion om verbrande huid mee te verzorgen
  • Medicijnen tegen allergische reacties

Zorg voor gezond eten op reis

Over diarreeremmers gesproken. Als je op reis gaat naar een land waar het eten anders is dan je gewend bent, kan het zijn dat je ziek wordt van het eten. Denk bijvoorbeeld aan landen in Zuid-Azië of Noord-Afrika. Vooral rauwe groenten, melkproducten, water en niet goed gebakken of gekookte vis- en vleesproducten geven een verhoogd risico op reizigersdiarree. En dan ben je ineens niet meer zo gezond op reis.

Download de Dokter op Zak app

Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan kun je gratis de Dokter op Zak app downloaden. En die is erg handig op reis! Krijg je bijvoorbeeld huiduitslag, oorpijn of een ander kwaaltje maar is er niet direct een dokter in de buurt? Stel dan via de app een vraag aan een team van medisch specialisten. Dit zijn een groep verpleegkundigen, artsen en specialisten. Stuur een foto, chat of videobericht. Bellen kan natuurlijk ook. Gewoon in het Nederlands.

Andere handige zorgtools tijdens je reis

Ben je een doorgewinterde zonaanbidder? Download dan de SkinVision app. Met deze app laat je verdachte plekjes op je huid checken. Ook goed om te weten: als FBTO-klant zijn er meer apps en online cursussen waar je gebruik van kunt maken. Je leest er meer over op de pagina Online zorgtools.

Zet de module Zorg in het buitenland aan

En dan een laatste tip: zet de module Zorg in het buitenland aan. Afhankelijk van waar je naartoe gaat kies je voor Europa- of Werelddekking.

Geen zorgverzekering, maar wel een reisverzekering van FBTO? Check dan of de module Zorg op reis aanstaat. Check, check dubbelcheck? Je bent klaar om gezond op reis te gaan! Geniet van je vakantie.

Misschien vind je dit ook interessant...