Naar inhoud

Recht op Nederlandse  zorg­verzekering?

Je hebt een FBTO Zorgverzekering. Of je wilt een FBTO Zorg­verzekering aanvragen. En je woont bijvoorbeeld in het buitenland? Dan hebben wij soms meer informatie nodig om te checken of je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering.

We checken je recht op een zorg­verzekering

Woon, werk of studeer je in het buitenland? Soms heb je recht op een Nederlandse zorg­verzekering. Dat checken we. Vanuit de wet zijn we dat verplicht. Bij nieuwe aanmeldingen, maar ook als je al verzekerd bent bij ons. Wij twijfelen bijvoorbeeld als we zien dat je op een buitenlands adres staat ingeschreven. Of als we post terugkrijgen. 

We hebben een bewijs van je nodig

Van de gemeente horen we dat je verandert van woonadres. Of dat zij onderzoek doen naar jouw woonadres. Soms krijgen we ook meldingen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Als zij denkt dat je niet meer verzekerd hoort te zijn. In de wet staat dat wij deze meldingen mogen krijgen. We kunnen ook om andere redenen twijfels hebben. Dat kan gevolgen hebben voor je zorgverzekering. Daarom hebben we bewijs van je nodig dat je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering. Anders moeten we je zorg­verzekering stoppen. 

Stuur ons op tijd je bewijsstuk

Je ontvangt van ons een mail of brief als wij twijfelen over jouw verzekeringsrecht. Daarin vragen wij je voor een afgesproken datum een bewijsstuk naar ons te sturen. Reageer je niet voor die datum? En is je situatie niet veranderd? Dan moeten we je zorgverzekering stoppen. Misschien heb je al eerder een bewijs gestuurd, maar is deze verlopen. Ook dan hebben wij een nieuw bewijs nodig.

Wil je 1 van deze bewijsstukken uploaden?

In de e-mail of brief staat welk bewijsstuk we van je nodig hebben. Dat is bijvoorbeeld een: 

  • werkgeversverklaring
  • Wlz verklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB)*
  • loonstrook
  • uitkeringsspecificatie (Werkloosheidswet of Ziektewet)
  • detacheringsverklaring (A1 verklaring)

* Je vraagt een 'onderzoek verzekering Wlz' aan bij de SVB, op www.svb.nl/wlz. De snelle Wlz-check is geen geldig bewijs. Goed om te weten, krijg je inkomen uit meerdere landen? Of werk je als zelfstandige, ambtenaar of vliegpersoneel? Stuur ons dan altijd een Wlz verklaring van de SVB.

Je bewijsstuk uploaden

Je kunt hier je bewijsstuk uploaden. Let op, kies bij categorie ‘Recht op zorgverzekering’. Zo kunnen we je het snelst helpen.

Heb je wel of niet recht op een Nederlandse zorgverzekering?

Woon, werk of studeer je in het buitenland? Controleer of je recht hebt op een Nederlandse zorgverzekering