Naar inhoud

Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)

Stel de zorgverzekering samen die bij je past. Zelf je zorgverlener kiezen en altijd 100% vergoed krijgen? Kies dan voor de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) bij het afsluiten van je zorgverzekering. 

  • Premie € 128,50 per maand
  • Kies je eigen zorgverlener 
  • Keuze uit 6 aanvullende modules

Vergoeding bij Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)

De naam zegt het al: jij kiest naar welke zorgverlener je gaat. Het maakt dus niet of ze wel of geen contract met ons hebben. Je krijgt bij alle ziekenhuizen en zorgverleners tot maximaal 100% van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed. Liever alleen de basisverzekering (naturapolis)? Dat kan! Bekijk de verschillen in deze video en maak een keuze die bij jou past.

Wat is een restitutiepolis?

Met een Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) ben je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Of je alle kosten vergoed krijgt, hangt af van wie je de zorg krijgt. Dat zit zo:

  • Contract met ons
    Je krijgt 100% vergoed als je zorgverlener afspraken met ons heeft
  • Géén contract met ons
    Je krijgt maximaal 100% vergoed tot het marktconforme of wettelijke tarief als je zorgverlener geen afspraken met ons heeft. Het marktconforme tarief is wat passend is op de Nederlandse markt voor een bepaalde behandeling.

In de polisvoorwaarden (pdf) lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Goedkopere zorgverzekering?

Je krijgt met een naturapolis minder vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat. Maar deze zorgverzekering is wel goedkoper. Meer over de basisverzekering met naturapolis.

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Met een Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis) kies je zelf je zorgverlener. Wij maken iedere jaar met veel zorgverleners afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en prijs van zorg. Benieuwd met wie wij een contract hebben? Ga naar de FBTO Zorgzoeker.

Ook als we geen contract hebben met je zorgverlener krijg je de kosten vergoed. Dit doen we tot het marktconforme of wettelijke tarief. Dit betekent dat wij onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. De tarieven hebben we in een handig overzicht gezet. Bekijk dan de tarieven voor 2021.

Kies de modules voor je zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt niet alles. Voor vergoeding van extra zorg kies je uit onze aanvullende modules bij het afsluiten van je zorgverzekering.
* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Extra zorg nodig tijdens het jaar?

Toch extra zorg verzekeren? Dat kan! Zet bijvoorbeeld Zorg in het buitenland aan als we in de loop van 2021 weer reisplannen mogen maken. Tijdens het jaar kun je deze aanvullende modules aanzetten:

* De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.
Bekijk ook het informatiedocument. Of bekijk vergelijkbare basisverzekeringen van Achmea.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een basisverzekering (naturapolis)? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.

Heb je een basisverzekering met de optie Vrije keuze zorgverlener (restitutiepolis)? Dan krijg je altijd 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief.

Een huisarts mag ieder kwartaal geld aan ons vragen. Dit mag hij doen voor alle patiënten die bij hem staan ingeschreven. Dat noemen we inschrijfgeld. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de huisarts bent geweest. We verrekenen deze kosten niet met je eigen risico.

Je apotheek bepaalt samen met je huisarts of specialist welk medicijn het beste bij je past. Wil je weten wat je vergoed krijgt voor je geneesmiddelen? Kijk dan op medicijnkosten.nl.

Je declaratieoverzicht bekijk je via Zorggebruik. Je ziet welke kosten je heb gemaakt, je eigen risico en declaraties. Om het overzicht te bekijken moet je inloggen met DigiD. Lees meer over Zorggebruik. Of log direct in met DigiD.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.