Naar inhoud

Wat is een restitutiepolis?

Bij FBTO stel je zelf je zorgverzekering samen. Je kiest uit 1 restitutiepolis: Basis Vrij. En 2 naturapolissen: Basis en Basis Plus. Maar wat is een restitutiepolis? Wij leggen het je uit.

Wat is de betekenis van een restitutiepolis?

Met een restitutiepolis ben je verzekerd voor zorg uit de basisverzekering. Jij kiest naar welke zorgverlener je gaat. Het maakt niet uit of ze wel of geen contract met ons hebben. Hieronder zie je wat je vergoed krijgt:

  • Contract met ons
    Je krijgt 100% vergoed als je zorgverlener afspraken met ons heeft
  • Géén contract met ons
    Je krijgt maximaal 100% vergoed tot het marktconforme of wettelijke tarief als je zorgverlener geen afspraken met ons heeft. Het marktconforme tarief is wat passend is op de Nederlandse markt voor een bepaalde behandeling.

In de polisvoorwaarden lees je precies wat wel en niet verzekerd is.

Goedkopere zorgverzekering?

Kies dan voor 1 van onze 2 naturapolissen: Basis of Basis Plus. Je krijgt met een naturapolis minder vergoed als je naar een zorgverlener zonder contract gaat. Maar deze zorgverzekering is wel goedkoper! Meer over de naturapolis.

Wat is het verschil tussen restitutie en natura?

Het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis zit hem in de vergoeding. Bij zowel de naturapolissen als de restitutiepolis krijg je 100% vergoeding als je naar een zorgverlener gaat die een contract heeft met FBTO. Ga je naar een zorgverlener zonder contract? Dan krijg je met de restitutiepolis Basis Vrij 100% van het marktconforme tarief vergoed. Bij een naturapolis is dat anders. Bij FBTO krijg je met Basis 65% vergoed als je gaat naar een zorgverlener zonder contract. Bij Basis Plus is dit 75%. Meer weten over de verschillen? We leggen het je uit in onze blog over restitutie of natura basisverzekering

Bij welke zorgverleners kun je terecht?

Met de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij kies je zelf je zorgverlener. Wij maken iedere jaar met veel zorgverleners afspraken over de kwaliteit, bereikbaarheid en prijs van zorg. Benieuwd met wie wij een contract hebben? Ga naar de FBTO Zorgzoeker.

Ook als we geen contract hebben met je zorgverlener krijg je de kosten vergoed. Dit doen we tot het marktconforme of wettelijke tarief. Dit betekent dat wij onredelijk hoge bedragen niet helemaal vergoeden. De tarieven hebben we in een handig overzicht gezet. Bekijk dan de tarieven voor 2022.

Veelgestelde vragen

Ja, bij FBTO kun je altijd zelf je zorgverlener kiezen. Wat je vergoed krijgt, is wel afhankelijk van de verzekering die je hebt gekozen. Heb je een FBTO Zorgverzekering? Dan krijg je 100% vergoed bij de zorgverleners waarmee we een contract hebben. Geen zorgen, we hebben een ruime keuze aan zorgverleners dus er is altijd wel een bij jou in de buurt. Bekijk in de FBTO Zorgzoeker waar je terecht kunt.

Wil je naar een zorgverlener zonder contract? Hoeveel je dan vergoed krijgt, ligt aan de basisverzekering die je hebt:

  • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis? Dan krijg je maximaal 65% van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners vergoed.
  • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Plus? Dan krijg je maximaal 75% vergoed van het bedrag dat we gemiddeld betalen aan zorgverleners met een contract. Is je behandeling duurder? Dan betaal je het verschil zelf.
  • Heb je de FBTO Zorgverzekering Basis Vrij? Dan krijg je altijd maximaal 100% vergoed van het wettelijke of marktconforme tarief.

Een huisarts mag ieder kwartaal geld aan ons vragen. Dit mag hij doen voor alle patiƫnten die bij hem staan ingeschreven. Dat noemen we inschrijfgeld. Het maakt niet uit of je wel of niet bij de huisarts bent geweest. We verrekenen deze kosten niet met je eigen risico.

Je apotheek bepaalt samen met je huisarts of specialist welk medicijn het beste bij je past. Wil je weten wat je vergoed krijgt voor je geneesmiddelen? Kijk dan op medicijnkosten.nl.

Je declaratieoverzicht bekijk je via Zorggebruik. Je ziet welke kosten je heb gemaakt, je eigen risico en declaraties. Om het overzicht te bekijken moet je inloggen met DigiD. Lees meer over Zorggebruik. Of log direct in met DigiD.

Documenten

Voor een samenvatting bekijk je het informatiedocument. Elke verzekeraar gebruikt hetzelfde document. Zo kun je heel gemakkelijk de verzekeringen vergelijken.