Naar inhoud
sabbatical tijd voor jezelf

Een sabbatical nemen: zo regel je dat

Het lijkt je heerlijk, een paar maanden even helemaal niets. Een sabbatical dus. Maar hoe regel je dat? Check de tips!
3 november 2021
Een weekje hier, 2 weken daar; vakantie neem je regelmatig. Maar voor je het weet, moet je weer naar huis. De plicht roept! Dat kan anders. Na lang wikken en wegen ben je eruit: je neemt een sabbatical. Maar hoe regel je dat? Met je werk en je reisverzekering bijvoorbeeld. En waar ga je heen? Wij hebben wel wat tips voor je.

Heb je recht op een sabbatical?

Het nemen van een sabbatical is geen wettelijk recht. Het ligt dus aan je werkgever of je een sabbatical mag nemen. Soms staat er wel iets over in de cao, dit kun je altijd even opzoeken. In de meeste gevallen betekent een sabbatical onbetaald verlof opnemen. Je krijgt dan vaak niet doorbetaald en bouwt geen vakantiedagen op. Soms bouw je wel nog pensioen op. Bespreek van tevoren dus goed met je werkgever wat de opties en regelingen zijn in jouw geval.

Wat kost een sabbatical?

Tja, een sabbatical betaal je zelf. Het is daarom belangrijk dat je van tevoren ongeveer weet hoeveel het je gaat kosten. Houd rekening met de kosten van de eventuele reis die je gaat maken. Maar ook met het feit dat je geen of minder inkomen hebt, terwijl je vaste lasten waarschijnlijk wel betaald moeten worden. Sparen voor een sabbatical kan bijvoorbeeld door voor vertrek meer te werken. Zo heb je meer vakantiedagen die je kunt inzetten.

Hoe zit het met je reisverzekering?

Voor een weekje of maand vakantie kun je een reisverzekering afsluiten. Voor een langere vakantie – of een sabbatical dus – kan dat ook, maar er zijn wel dingen om rekening mee te houden. Ga je langer dan 60 dagen aaneengesloten op vakantie? Dan heb je de module Lang op reis nodig. Je kunt dan kiezen of je die voor 60, 180 of 365 dagen wilt afsluiten. Heb je een keuze gemaakt, maar vind je het onderweg zó fijn en blijf je langer weg? Dan kun je hem altijd verlengen. En verblijf je buiten Europa? Dan heb je ook werelddekking nodig.

Daarnaast is het slim om je andere verzekeringen onder de loep te nemen. Denk bijvoorbeeld aan:

Wat zijn de populairste plekken voor een sabbatical?

Goed, je hebt het geregeld met je werkgever, de financiën zijn op orde en je weet wat je moet met je verzekering. Klaar om te gaan! Maar waarheen? We hebben wat leuke bestemmingen voor je verzameld.

Nederland

Een sabbatical hoeft niet per se te draaien om het ontdekken van de wereld. Je kunt een sabbatical ook gebruiken om bijvoorbeeld een opleiding te volgen. Of te ontdekken wat je wil met je leven. Dat kan prima vanuit Nederland. Je hoeft dus niet naar de andere kant van de wereld te vliegen.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten is 1 van de grootste landen ter wereld. Er valt dus genoeg te ontdekken tijdens een sabbatical. Van grote steden met gigantische wolkenkrabbers tot berglandschappen met woestijnen en canyons: de VS heeft het allemaal. Je kunt je hier dus prima een paar maanden vermaken. Reis bijvoorbeeld van de oostkust naar de westkust en trotseer de ruige kliffen, verlaten prairies, vochtige moerassen en miljoenensteden. In de VS beleef je zeker een onvergetelijk avontuur.

Zuidoost-Azië

Kilometers lange rijstvelden, eeuwenoude tempels en spierwitte stranden. Zuidoost-Azië is prachtig. En betaalbaar, daarom is het een populair gebied voor backpackers. Maar ook voor je sabbatical is het een hele fijne bestemming. Trek bijvoorbeeld diep in de jungle van Sumatra en kom oog in oog te staan met wilde orang oetans. Of bekijk de zonsopkomst bij de prachtige Borobudur tempel op Java, die vaak wordt gezien als 1 van de wereldwonderen.

Australië

Met stip op nummer 1 staat Australië: het land van de kangoeroes, koala’s en wombats. Het land is omringd door oceanen en dus perfect om te genieten van zon, zee en strand. Ben je liever wat actiever bezig tijdens je sabbatical? Ook dan zit je in Australië goed. Ga bijvoorbeeld sandboarden in Lancelin of skydiven bij Pinjarra. Of ontdek de prachtige onderwaterwereld bij het Great Barrier Reef. Of je nou een zonliefhebber, cultuurproever of adrenalinejunkie bent: in Australië zit je goed. G’day mate!

Zuid-Amerika

Ontdek Machu Picchu in Peru, rijd over de zoutvlaktes van het Boliviaanse Uyuni en geniet van de prachtige Arubaanse stranden. En dat is nog maar een klein deel van Zuid-Amerika. Ga op avontuur en ontdek de verschillende landschappen die dit continent kent.

Wat betaal je voor je reisverzekering?

Heb jij je sabbatical in je hoofd al helemaal gepland? Goed bezig! Om een compleet plaatje te krijgen van de kosten, is het verstandig om te weten wat alles kost. Dat geldt ook voor je reisverzekering. Bereken je premie en je weet binnen 2 minuten hoeveel je maandelijks betaalt, inclusief de module Lang op reis en werelddekking.

Misschien vind je dit ook interessant...