Naar inhoud
huis verhuren via airbnb

Met succes je huis verhuren via Airbnb

Airbnb'en is hip. Je zet ook je huis te huur. Ben je verzekerd? Waar moet je allemaal aan denken? Maak het een succes!
12 maart 2019
Airbnb is een platform waarop mensen over de hele wereld hun huis verhuren. Zo kun je overnachten in een kamer of appartement. Maar ook in een boomhut of villa met priv├ęzwembad. Wil je ook een extra zakcentje verdienen door je huis te verhuren via Airbnb? Lees hier waar je allemaal aan moet denken om er een succes van te maken.

Verhuren via Airbnb en je verzekering

Stel dat er iets gebeurt, terwijl er huurders in je huis zitten. Er gaat bijvoorbeeld iets kapot of de huurder breekt zijn been over jouw losliggende tapijt. Dan wil je goed verzekerd zijn. Ga je je huis verhuren via Airbnb? Met de All Risk inboedelverzekering ben je verzekerd voor schade die je zelf of de huurder veroorzaakt. Overigens heeft Airbnb zelf ook automatisch Verhuurdersgarantie waarmee je spullen verzekerd zijn.

De inboedelverzekering van FBTO geldt alleen als er een schriftelijke huurovereenkomst is. En je mag je huis maximaal 300 dagen per kalenderjaar verhuren via Airbnb.

Vraag toestemming aan de huurbaas

Huur je een sociale huurwoning? Dan mag je je huis volgens de wet niet verhuren. Ook als je bijvoorbeeld via een bedrijf of ander persoon een huis huurt, mag het niet altijd. Daarvoor heb je toestemming nodig van de eigenaar. Doe je het toch? Dan kun je een dikke boete krijgen.

...of aan de bank

Heb je een huis gekocht? Ook dan mag je vaak niet je eigen huis verhuren via Airbnb. Dat mag alleen als je hypotheekverstrekker toestemming hiervoor heeft gegeven. Bekijk dus altijd even de voorwaarden van je hypotheek of neem voor deze zekerheid contact op met je hypotheekverstrekker. Heb je een appartement gekocht? Dan moeten zowel de bank als de Vereniging van Eigenaren (VvE) toestemming voor je mag verhuren.

Denk aan de Belastingdienst

Je huis verhuren via Airbnb mag ook volgens de Belastingdienst maximaal 60 dagen. Net als voor de particuliere inboedelverzekering van FBTO. In Amsterdam mag je zelfs niet meer dan 30 dagen verhuren. Doe je het langer? Dan wordt het gezien als professionele verhuur en dat heeft gevolgen voor de belasting die je betaalt. En de verzekering die je af moet sluiten. Houd hier goed rekening mee.

Hieronder zetten we nog een paar punten op een rij die je voor je eigen situatie moet beoordelen:

 • De inkomsten van de verhuur van je huis moet je opgeven bij je belastingaangifte. Hoeveel je betaalt is afhankelijk van je totale belastbare inkomen.
 • Je moet toeristenbelasting betalen. Dit moet je apart opgeven bij de gemeente voor de verhuurdatum. Als je dit niet doet, dan kun je bij een controle een boete krijgen.

Maak je huis interessant voor huurders

 1. Maak een goede beschrijving
  Waarom is je huis zo leuk? Is het bijvoorbeeld in de buurt van het centrum of een andere belangrijke plek? Schrijf er dan bij wat de reistijd naar die plekken toe is. Vergeet ook niet te vermelden wat er allemaal in je huis te vinden is. Bijvoorbeeld een föhn, wifi, televisie, bad enzovoort.
 2. Maak goede foto’s
  Maak foto’s die laten zien hoe jouw huis eruitziet en denk na over wat mensen willen zien. Alle ruimten in je huis bijvoorbeeld, maar ook aan het uitzicht of de voorkant. Het is belangrijk dat de foto’s van goede kwaliteit zijn. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s toe te voegen van bezienswaardigheden in de buurt.
 3. Reageer zo snel mogelijk
  Je praat met mogelijke huurders via Airbnb. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk reageert. Airbnb geeft je dan namelijk een hogere verhuurdersrating. Dat is een score die aangeeft hoe goed je als verhuurder bent. Een hogere rating maakt je aantrekkelijker voor huurders. Daarnaast laat je door te reageren een positieve indruk achter op iemand die misschien je huis wil huren.
 4. Geef een warm welkom
  Je komt binnen en ziet een reep chocolade en een kaartje liggen, speciaal voor jou. Dan voel je je welkom, toch? Dit zorgt ook voor een goede beoordeling op Airbnb. Op het kaartje zet je alle instructies van de elektrische apparaten, wat ze na afloop met de sleutel moeten doen en andere bijzonderheden. Ook je contactgegevens kun je achterlaten voor als de huurder nog vragen heeft. En je wenst ze natuurlijk veel plezier.
 5. Verhuren tijdens je vakantie
  Je kunt bij Airbnb heel makkelijk aangeven wanneer je huis gehuurd kan worden en wanneer niet. Zo kun je ook alleen je huis verhuren als je zelf op vakantie bent. Dat extra zakcentje kun je dan mooi gebruiken voor je vakantie. Bijvoorbeeld om de meest luxe hotels ter wereld te bezoeken. In onze blog 'De 5 meest luxe wereldse hotels' lees je waar je die kunt vinden.

Misschien vind je dit ook interessant...