Naar inhoud
vakantiegevoel vasthouden

Vakantiegevoel vast­houden? Zo doe je dat!

Hoe doe je dat toch? Dat heerlijke relaxte vakantie­gevoel nog even iets langer vast­houden? Deze tips helpen. Echt.
14 september 2020

Vakantiegevoel vasthouden? Zo doe je dat!

Heerlijk ontspannen kom je terug van vakantie. Wat een beetje vrije tijd en een zonnetje op de bol al niet kunnen doen. En gelukkig heb je je reisverzekering  niet nodig gehad. Toch merk je bij thuiskomst dat je al snel weer in de sleur van het dagelijkse leven zit. En die regen helpt ook niet. Hoe kun je je vakantiegevoel vasthouden? We hebben tips voor je gevonden en uitgeprobeerd. Wat denk je? Het werkt!

Slecht weer of vaste patronen?

De meeste mensen houden het vakantiegevoel maar een paar dagen vast. Dat heeft niets met het slechte weer te maken. Volgens onderzoekers ligt het vooral aan de vaste patronen waarin je verstrikt raakt. Je mailbox zit net als voor je vakantie weer stampvol en je agenda slibt dicht met allerlei vergaderingen. En eenmaal thuis zit de wasmand snel weer vol en is de koelkast leeg…

Tips om het vakantiegevoel vast te houden

Tijdens je vakantie wist je het heel zeker. Als ik terug ben doe ik alles anders en houd ik dat relaxte vakantiegevoel vast. Maar hoe? Probeer dit eens:

  • Begin niet direct op maandag weer met werken, maar liever op woensdag of donderdag. Zo ga je niet direct weer mee in de waan van de dag. Het voelt echt anders!
  • Houd je ‘out of office’ nog een paar dagen aan en probeer niet om in 1 dag al je mail weg te werken. Doe dit iedere dag een uurtje of 2. De meeste mail hoef je misschien niet eens te beantwoorden.
  • Haal herinneringen op. Luister naar de muziek die je tijdens je vakantie vaak hoorde, drink nog eens die lekkere cocktail – waarom zou dat alleen op het strand kunnen? – en gebruik een mooie vakantiefoto als screensaver.
  • Neem tijd voor jezelf. Plan tijd in om bijvoorbeeld een boek te lezen, een film te kijken of lekker helemaal niets te doen.
  • Kook een exotisch gerecht. De geur en de smaak brengen je weer even terug naar je vakantie.

Korter met vakantie gaan

Jessica de Bloom promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de relatie tussen gezondheid en vakanties. Zij denkt dat het beter is om vaker en korter met vakantie te gaan, dan 4 weken alles op alles te zetten voor de zomervakantie. Vooral het vertrek en de thuisreis werken stress­verhogend: inpakken, uitpakken, files, de was bij thuiskomst, vakantie is niet altijd leuk.

Volgens Jessica de Bloom zijn vooral de vakantieherinneringen onbetaalbaar als het gaat om geluksgevoel. Foto's, video's, de gedeelde ervaringen met familie en vrienden. Alleen al de herinnering aan je vakantie maakt je blij. Zo heb je even dat vakantiegevoel terug. Onze laatste tip spreekt dan ook voor zich: Boek alvast je volgende vakantie! Dan heb je iets om naar uit te kijken.

Voordelig op vakantie

Ga je – zoals Jessica aanraadt – regelmatig een weekendje weg? Kies dan voor een doorlopende reisverzekering. Je bent dan een stuk goedkoper uit dan wanneer je steeds een kortlopende reisverzekering aan en uit moet zetten. Wil je het verschil bekijken? Bereken je premie en je weet het binnen 2 minuten!

Misschien vind je dit ook interessant...