Naar inhoud

Vakantiegevoel vasthouden? Zo doe je dat!

Hoe doe je dat toch? Dat heerlijke relaxte vakantiegevoel nog even iets langer vasthouden? Deze tips helpen. Echt.
25 augustus 2014

Tips om het vakantiegevoel vast te houden

Het slechte weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat veel mensen hun vakantiegevoel al weer helemaal kwijt zijn. Dat is jammer. Daarom hieronder een paar tips. Wij hebben ze uitgeprobeerd en het werkt!

De meeste mensen houden het vakantiegevoel maar een paar dagen vast. Dat heeft trouwens niets met het slechte weer te maken. Volgens onderzoekers ligt het vooral aan de vaste patronen waarin je verstrikt raakt. Je mailbox zit net als voor je vakantie weer stampvol en je agenda slibt dicht met allerlei vergaderingen. En thuis zit de wasmand weer vol en is de koelkast leeg…

Maar tijdens je vakantie wist je het heel zeker. Als ik terug ben doe ik alles anders en houd ik dat relaxte vakantiegevoel vast. Maar hoe?

Tips om het vakantiegevoel vast te houden

  • Begin niet op maandag met werken, maar liever op woensdag of donderdag. Dat voelt echt anders!
  • Houd je ‘out of office’ nog een paar dagen aan en probeer niet om in 1 dag al je mail weg te werken. De meeste mail hoef je misschien niet eens te beantwoorden.
  • Haal herinneringen op. Luister naar de muziek die je tijdens je vakantie vaak hoorde en gebruik een mooie vakantiefoto als screensaver.
  • Neem tijd voor jezelf. Plan tijd in om bijvoorbeeld een boek te lezen, een film te kijken of lekker helemaal niets te doen.
  • Kook een exotisch gerecht. De geur en de smaak brengen je weer even terug naar je vakantie.

Korter met vakantie gaan is beter

Jessica de Bloom promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de relatie tussen gezondheid en vakanties. Zij denkt dat het beter is om vaker en korter met vakantie te gaan, dan vier weken alles op alles te zetten voor de zomervakantie. Vooral het vertrek en de thuisreis werken stressverhogend: inpakken, uitpakken, files, de was bij thuiskomst, vakantie is niet altijd leuk.

Wat levert vakantie je dan op?

Volgens Jessica de Bloom zijn vooral de vakantieherinneringen onbetaalbaar als het gaat om geluksgevoel. Foto's, video's, de gedeelde ervaringen met familie en vrienden. Alleen al de herinnering aan je vakantie maakt je blij. Zo heb je even dat vakantiegevoel terug. Onze laatste tip spreekt dan ook voor zich: Boek alvast je volgende vakantie! Dan heb je iets om naar uit te kijken.

Misschien vind je dit ook interessant...