Naar inhoud

Het coronavirus & je reisverzekering

Wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor je vakantie? En wat als je al op reis bent?
16 maart 2020

Heb je een vakantie geboekt, maar kun je niet op reis door het coronavirus? Omdat je zelf ziek bent bijvoorbeeld. Of ben je op vakantie en moet je daardoor eerder naar huis? Wat is er nu eigenlijk wel en niet verzekerd? En hoe zit het met een inreisverbod?

Op onze schadeafdeling komen op dit moment veel vragen binnen over hoe het zit met het coronavirus en de reisverzekering. We hebben de meest gestelde vragen met het antwoord voor je op een rij gezet.

Code geel en oranje

Het reisadvies is code geel op de datum van mijn vertrek, maar ik wil gewoon niet meer op vakantie. Kan ik annuleren?

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Het reisadvies is code oranje door het coronavirus op datum van mijn vertrek. Kan ik annuleren?

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Wat gebeurt er als ik in het buitenland ben en de code voor het reisadvies gaat van geel naar oranje?

Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het gebied verlaat. Dit is misschien niet gemakkelijk. Zolang je er alles aan doet om uit het gebied weg te komen, ben je verzekerd. Let op, je bent niet volledig verzekerd. De kosten om het land te verlaten zijn namelijk niet verzekerd.

Ik heb een reis geboekt naar een land met code oranje (een negatief reisadvies). Wat nu?

Heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een oranje of rood reisadvies gegeven voor het vakantieland? En kun je daardoor niet op vakantie? Neem dan contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. In de meeste gevallen bieden zij een oplossing als er voor jouw reisbestemming een negatief reisadvies geldt vanwege het coronavirus. Kijk voor het actuele reisadvies op de website nederlandwereldwijd.nl

Ga je toch op vakantie naar een land, terwijl er een negatief reisadvies was voor je vertrok? Dan ben je niet verzekerd.

Wat als ik al in dat land ben?

Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk het gebied verlaat. Dit is misschien niet makkelijk. Zolang je er alles aan doet om uit het gebied weg te komen, ben je gewoon verzekerd. De kosten voor het verlaten van het gebied zijn niet verzekerd.

Het land waar ik naartoe reis geeft een inreisverbod af, en nu?

Ga je binnenkort op vakantie naar een land waarvoor een inreisverbod geldt? Dan is het annuleren van je reis niet verzekerd op de FBTO Annuleringsverzekering.

Ik ga met de auto op vakantie naar een land met een oranje reisadvies, geldt Pechhulp buitenland dan ook?

Nee, als er al een oranje of rood reisadvies is vóór je vertrekt naar het vakantieland, ben je niet verzekerd. Ook niet als je de module Pechhulp buitenland van je FBTO Autoverzekering aan hebt staan.

Reis annuleren om corona

De camping is open, maar niet alle faciliteiten. Ben ik daarvoor verzekerd?

Wij snappen dat als bijvoorbeeld het zwembad, de kinderanimatie en de restaurants gesloten zijn, je liever niet wilt gaan. Je kunt dan het beste even contact opnemen met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering.

Ik ga in september of later op vakantie, kan ik vakantie annuleren?

Neem dan contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. In de meeste gevallen bieden zij een oplossing als er voor je bestemming een negatief reisadvies geldt vanwege het coronavirus. Hou er rekening mee dat je geen vergoeding krijgt vanuit de module Annuleringsverzekering bij je FBTO Reisverzekering als je niet meer op vakantie wil, omdat je bang bent het coronavirus op te lopen.

Besmet met corona

Ik ben zelf (waarschijnlijk) ziek door het coronavirus. Kan ik mijn reis annuleren?

Ga je binnenkort op vakantie en heb je (waarschijnlijk) het coronavirus? Dan is het annuleren van je reis alleen verzekerd als je ziek bent en door je ziekte niet in staat bent om te reizen. Hiervoor heb je een doktersverklaring nodig.

Heb je het coronavirus en ben je al op vakantie?

De extra reis- en verblijfskosten die je hierdoor moet maken, zijn verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Heb je ook een doorlopende annuleringsverzekering? Dan krijg je een vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen. Je hebt een doktersverklaring nodig waaruit blijkt dat je vanwege ernstige medische problemen eerder naar huis bent gegaan.

De medische kosten zijn verzekerd op jouw zorgverzekering. Heb je medische kosten die de zorgverzekering niet vergoed? Misschien zijn deze kosten dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende module Aanvullende ziektekosten (reisverzekering gesloten voor 22 april 2020) of de dekking Zorg op reis (reisverzekering afgesloten na 22 april 2020) hebt.

En als je medereiziger het heeft?

Ga je binnenkort op vakantie? En heeft je medereiziger het coronavirus waardoor hij niet op vakantie kan of eerder naar huis gaat? Als hij een eigen annuleringsverzekering heeft die dat verzekert, dan mag jij je reis ook annuleren of afbreken. Met de FBTO Annuleringsverzekering ben je hiervoor verzekerd. Je krijgt de reissom of een deel daarvan vergoed.

Mag ik mijn reis annuleren omdat een familielid het coronavirus heeft?

Heeft een naast familielid (in de 1e of 2e graad) het coronavirus en is hij of zij daardoor ernstig ziek? En ga je binnenkort op vakantie of ben je al weg? Met de annuleringsverzekering ben je verzekerd en mag je je reis annuleren of afbreken. Je krijgt de reissom of een deel daarvan terug.

Reisvoucher

Ik heb een voucher van mijn reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij ontvangen, maar wil mijn geld terug. Kan dat?

eb je van je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij een voucher ontvangen, maar wil je liever je geld terug? Dan kun je het beste contact opnemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit je annuleringsverzekering. Ook niet als je achteraf moet bijbetalen voor je nieuwe reis.

In quarantaine

Als ik op vakantie ben en in quarantaine moet, en ik daarvoor verzekerd?

  • Moet je hierdoor langer blijven en ben je zelf niet ziek?

Dan krijg je hiervoor geen vergoeding voor de extra verblijfskosten. Bijvoorbeeld als je de hotelkamer niet mag verlaten. Je kunt in dat geval het beste contact opnemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

  • Zit je in quarantaine en ben je zelf ziek?

De reisverzekering dekt dan de extra kosten. Bijvoorbeeld extra terugreiskosten en extra verblijfkosten. De module Aanvullende Ziektekosten (reisverzekering gesloten vóór 22 april 2020) of dekking Zorg op reis (reisverzekering gesloten op of na 22 april 2020) vergoedt de extra medische kosten die je maakt boven het Nederlandse tarief. De kosten tot het Nederlandse tarief worden vergoed door je zorgverzekering. De niet gebruikte vakantiedagen krijg je alleen vergoed als je ook een annuleringsverzekering hebt.

Wat als je in quarantaine moet en niet op tijd terug kunt vliegen?

Wordt vermoed dat je besmet bent met het coronavirus of ben je misschien in aanraking geweest met iemand die het virus heeft? En ben je zelf niet ziek? Dan moet je waarschijnlijk 2 weken in quarantaine. Het kan zijn dat je daardoor bijvoorbeeld je terugvlucht mist of langer in het hotel moet blijven. Je bent hiervoor niet verzekerd. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie, misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

FBTO heeft een Corona Kenniscentrum opgericht

Hierin zitten medewerkers die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen. Zij beantwoorden de vragen over corona en de reisverzekering. Je kunt bellen naar (058) 234 56 00, toets 8 in het keuzemenu. Dat kan van maandag tot en met vrijdag tussen 9.00 en 17.00 uur. En op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur.

Buiten die tijden behandelen we alleen corona-vragen die spoed hebben. Alle andere vragen die na openingstijden binnenkomen pakt het Kenniscentrum de volgende dag binnen de openingstijden op.

Misschien vind je dit ook interessant...