Naar inhoud

Het coronavirus & je reisverzekering

Wat betekent de uitbraak van het coronavirus voor je vakantie? En wat als je al op reis bent?
9 augustus 2021

Heb je een vakantie geboekt, maar kun je niet op reis door het coronavirus? Omdat je zelf ziek bent bijvoorbeeld. Of ben je op vakantie en moet je daardoor eerder naar huis? Wat is er nu eigenlijk wel en niet verzekerd? En hoe zit het met een inreisverbod?

Op onze schadeafdeling komen op dit moment veel vragen binnen over hoe het zit met het coronavirus en de reisverzekering. We hebben de meest gestelde vragen met het antwoord voor je op een rij gezet.

Tip! Op de site van Nederland Wereldwijd vind je een overzicht met de reisadviezen per land. Of check de app. Super handig! En vertrek je naar het buitenland? Meld je dan aan bij de 24/7 informatieservice van Buitenlandse Zaken. Dan ben je altijd op de hoogte van het reisadvies van dat land.

Vakantie in Nederland

Ja, ook in Nederland ben je verzekerd met de FBTO Reisverzekering.

Ja, dat is tijdelijk verzekerd. Tot en met 31 oktober 2021 ben je ook bij reizen in Nederland zonder overnachting gedekt. Zoals een dagje weg. Naar het strand bijvoorbeeld. Of naar een pretpark. Lees er alles over in onze actievoorwaarden. Heb je een doorlopende reisverzekering? Dan doe je mee met deze actie.

Kleurcode geel, oranje en rood

De kleurcode die het ECDC (het Europese RIVM) Nederland geeft, heeft geen invloed op je reis- en annuleringsverzekering.

De polisvoorwaarden veranderen niet. Dat wil zeggen dat de dekking wordt bepaald door de kleurcode afgegeven door het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken in combinatie met de geldende polisvoorwaarden.

Je vakantieland zal misschien wel meer eisen gaan stellen aan reizigers uit Nederland. Houd de website wijsopreis.nl goed in de gaten om te zien welke reisbeperkingen bij je bestemming gelden

Nee, dit is geen geldige annuleringsreden. Neem contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Maak je een niet-noodzakelijke reis?
Ga je daar bijvoorbeeld je je vakantie vieren? Of ga je op familiebezoek? Dan ben je niet verzekerd als je kosten moet maken door corona of daardoor schade krijgt. Hierbij kun je denken aan extra reis- en verblijfkosten of medische kosten omdat je door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Je bent natuurlijk wel verzekerd voor schade die niet door corona komt.

Maak je een noodzakelijke reis naar een oranje gebied?
Bijvoorbeeld om familie of een goede vriend(in) te bezoeken die ernstig ziek is of om een crematie of begrafenis bij te wonen? Of was je daar al voor je studie toen er nog geen kleurcode oranje gold op het moment van inschrijven? Dan ben je verzekerd. Ook als je extra kosten door corona moet maken of daardoor schade krijgt.

Ga je naar een land met de kleurcode rood?
Dan ben je niet verzekerd. Ook niet voor schade die niet gerelateerd is aan corona.

Nee, het ‘oranje’ of ‘rood’ worden van je bestemming vanwege Corona is geen geldige annuleringsreden. Corona is een pandemie en annuleren van je reis is daarom niet verzekerd. Wil je annuleren? Neem dan contact op met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Je blijft verzekerd tot het einde van je geplande vakantie. We gaan er vanuit dat je zelf ter plekke het beste kunt inschatten of eerder naar huis gaan noodzakelijk is. Maar wordt het code rood? Dan moet je zo snel mogelijk vertrekken om verzekerd te blijven. De eventuele extra kosten die je moet maken als je eerder naar huis gaat, zijn niet verzekerd. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken zal geen toeristen repatriëren. 

Krijg je zelf het coronavirus tijdens je vakantie? Dan blijf je verzekerd.

Heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken een kleurcode oranje of rood gegeven voor het vakantieland? En kun je daardoor niet op vakantie? Neem dan contact op met je reisorganisatie, verhuurder of vervoersmaatschappij. Zij moeten een oplossing aanbieden als er voor jouw reisbestemming een kleurcode oranje of rood geldt vanwege het coronavirus. Kijk voor het actuele reisadvies op de website nederlandwereldwijd.nl.

Ga je toch op vakantie naar een land, terwijl er een kleurcode oranje was voor je vertrok? Dan ben je niet verzekerd als je kosten moet maken door corona of daardoor schade krijgt. Hierbij kun je denken aan extra reis- en verblijfkosten of medische kosten omdat je door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Je bent natuurlijk wel verzekerd voor schade dat niet door corona komt.

Ga je op vakantie naar een land, terwijl er een kleurcode rood was, dan ben je niet verzekerd.

Heb je een FBTO Doorlopende annuleringsverzekering? Dan heb je geen dekking voor een negatief reisadvies als dit door een grootschalige epidemie zoals corona wordt veroorzaakt. 

Ga je binnenkort op vakantie naar een land waarvoor een inreisverbod geldt? Dan is het annuleren van je reis niet verzekerd op de FBTO Annuleringsverzekering.

Je bent wel verzekerd voor schade die niet door corona komt. Zoals pech met de auto. Je moet daarvoor wel de juiste modules afgesloten hebben. Op de polis zie je hoe je verzekerd bent.

Reis annuleren om corona

Je bent hiervoor niet verzekerd. Goed om te weten: heb je een annuleringsgarantie via je reisorganisatie of via de website waar je de vakantie hebt geboekt? Dan kun je soms via je reisorganisatie de reis zonder extra kosten annuleren. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de partij waar je de annuleringsgarantie hebt afgesloten. Heb je zelf een losse reis of accommodatie geboekt? Neem dan contact op met de verhuurden en de vervoerder. Misschien kun je in overleg je reis omboeken of je (aan)betaling terugkrijgen.

Dan biedt de annuleringsverzekering geen dekking. Dit is geen verzekerde gebeurtenis.

Annuleren is alleen verzekerd als je op advies van je arts geen vaccinatie krijgt en deze vaccinatie door het gebied waar je naartoe reist verplicht gesteld is. En je kon dit niet weten.

Wij snappen dat als bijvoorbeeld het zwembad, de kinderanimatie en de restaurants gesloten zijn, je liever niet wilt gaan. Je kunt dan het beste even contact opnemen met je reisorganisatie of accommodatie. Misschien kunnen zij iets voor je betekenen. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit de annuleringsverzekering.

Besmet met corona

Annuleren van je reis is alleen verzekerd als je ziek bent en als je door je ziekte niet in staat bent om te reizen. Hiervoor heb je een doktersverklaring of een positieve PCR-test nodig.

En kan hij daardoor niet op vakantie of moet hij zijn reis afbreken? Wij leggen je graag uit wanneer je een vergoeding krijgt als je de reis moet afbreken of annuleren.

Zou je met zijn tweeën op reis gaan?
Dan ben je verzekerd in de volgende situaties:

  • Je reisgenoot staat bij jou op de polis: je bent verzekerd als je 'Annuleren' aan hebt staan.
  • Je reisgenoot staat niet bij jou op de polis: je krijgt een vergoeding als je reisgenoot een eigen annuleringsverzekering heeft.

Op de annuleringsverzekering van je reisgenoot moet annuleren of afbreken van de reis vanwege corona verzekerd zijn. Heeft je reisgenoot dit niet? Dan ben je niet verzekerd.

Reis je met een groep?
Dan ben je niet verzekerd als 1 van de reisgenoten corona krijgt.
Goed om te weten: wij vragen altijd een positieve PCR-test of doktersverklaring.

Ben je op vakantie in een land met kleurcode geel of groen? Of maak je een noodzakelijke reis in een oranje gebied? Dan zijn de extra reis- en verblijfskosten die je door corona moet maken verzekerd op de doorlopende reisverzekering. Heb je ook een doorlopende annuleringsverzekering? Dan krijg je een vergoeding voor de niet gebruikte vakantiedagen. Je hebt een doktersverklaring nodig waaruit blijkt dat je vanwege ernstige medische problemen eerder naar huis bent gegaan.

De medische kosten zijn verzekerd op jouw zorgverzekering. Heb je medische kosten die de zorgverzekering niet vergoedt? Misschien zijn deze kosten dan verzekerd op je reisverzekering als je de aanvullende module Aanvullende ziektekosten (reisverzekering gesloten voor 22 april 2020) of de dekking Zorg op reis (reisverzekering afgesloten na 22 april 2020) hebt.

Let op: moet je medische kosten maken op reis? Neem dan altijd tijdens de reis contact op met de FBTO Zorgverzekering of de FBTO Alarmcentrale. Zo ontstaan er achteraf nooit onzekerheden over de vergoeding van de kosten.

Ga je binnenkort op vakantie of ben je al weg? Met de annuleringsverzekering ben je verzekerd en mag je je reis annuleren of afbreken als het om een familielid gaat in de 1e of 2e graad. Je krijgt de reissom of een deel daarvan terug.
Heb je de annuleringsverzekering vanaf 22 april 2020 afgesloten? Dan is ook een goede vriend(in) die ernstig ziek is een reden om de reis af te breken of te annuleren.

Heb je je reis al geboekt? En wordt je daarna positief getest? Dan mag je je reis annuleren. Goed om te weten: het gaat dan om een positieve PCR test of een antigeentest. Goed om te weten: dit geldt alleen als de antigeentest afgenomen is door de GGD of door een commerciële instelling, die erkend is door de GGD en/of het RIVM (overheid). Een positieve zelftest geldt niet.

Op het moment dat je genezen bent maar nog wel positief wordt getest, zijn er toch nog mogelijkheden om op reis te kunnen. Hierover vind je meer informatie op de site van de Rijksoverheid en op de sites van de reisorganisaties/vliegtuigmaatschappijen.

Reisvoucher

Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij. Je krijgt hiervoor geen vergoeding vanuit je annuleringsverzekering. Ook niet als je achteraf moet bijbetalen voor je nieuwe reis.

Testen op coronavirus

De verplichting om te testen op het coronavirus is een maatregel van de overheid. Dit is geen verzekerde gebeurtenis. Deze kosten vergoeden we niet. Ook niet aanvullend op de module zorg op reis.

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Maar je mag je gratis laten testen als je in juli of augustus op vakantie gaat naar het buitenland. De testen worden betaald door de overheid. De gratis coronatesten zijn speciaal bedoeld voor reizigers die:

  • nog niet (volledig) gevaccineerd zijn
  • naar een land gaan waar een negatieve test vereist is om binnen te komen
  • in juli en augustus op vakantie gaan

Nee, dat is geen verzekerde gebeurtenis. Kom je uit een gebied met oranje reisadvies? Dan heb je een negatieve testuitslag nodig. Ook al ben je gevaccineerd. Deze test betaal je zelf. Kom je vanuit een land met code groen of geel? Dan hoef je geen negatieve testuitslag te laten zien.

In quarantaine

Moet je hierdoor langer blijven en ben je zelf niet ziek?
Dan krijg je geen vergoeding voor de extra verblijfskosten. Bijvoorbeeld als je de hotelkamer niet mag verlaten. Het kan zijn dat je daardoor bijvoorbeeld je terugvlucht mist of langer in het hotel moet blijven. Je bent hiervoor niet verzekerd. Je kunt het beste contact opnemen met je reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij, misschien kunnen zij iets voor je betekenen.

Zit je in quarantaine en ben je zelf ziek?
En ben je op vakantie in een land met kleurcode groen of geel? Of maak je een noodzakelijke reis in een oranje gebied? Dan dekt de reisverzekering de extra kosten. Denk hierbij aan de extra terugreiskosten en extra verblijfkosten.

De module Aanvullende Ziektekosten (van de reisverzekering afgesloten vóór 22 april 2020) of dekking Zorg op reis (van de reisverzekering afgesloten op of na 22 april 2020) vergoedt de extra medische kosten die je maakt boven het Nederlandse tarief. De kosten tot het Nederlandse tarief worden vergoed door je zorgverzekering.

De niet gebruikte vakantiedagen krijg je alleen vergoed als je ook een annuleringsverzekering hebt en langer dan 8 uur opgenomen bent geweest in het ziekenhuis.

Zo meld je schade tijdens je reis

Schade op reis? Meld je schade dan binnen 3 dagen op je reisverzekering. Dat kan 24/7 via MijnFBTO. Of stuur foto’s van je schade naar ons via WhatsApp. Goed om te weten: je hoeft geen medische gegevens op te sturen. Bijvoorbeeld de uitslag van een coronatest. Meer weten? Lees alles over schade melden op je reisverzekering. Liever meteen bellen? Bel ons dan op (058) 234 56 78 en kies optie 3. We zijn er van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur. En op zaterdag van 09.00 tot 21.00 uur voor spoedgevallen.

Misschien vind je dit ook interessant...