Naar inhoud

Aanrijding auto: wat moet ik doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de weg. Heb je een aanrijding met je auto gehad? Dan vertellen we je graag wat je moet doen. Zo kun je snel weer de weg op.

Je hebt een aanrijding gehad. Volg deze 6 stappen

Heb je net een aanrijding gehad? Volg dan deze stappen voordat je je schade meldt:

 1. Bel alleen de politie als het echt nodig is.
 2. Schrijf het kenteken en telefoonnummer van de tegenpartij op.
 3. Maak foto’s van de aanrijding.
 4. Ga naar een veilige plek. Bijvoorbeeld een parkeerplaats. Sta je op de snelweg? Ga dan bij de eerste afrit de snelweg af.
 5. Meld je schade digitaal via de app Mobiel Schademelden. Je hebt dan geen schadeformulier op papier meer nodig. Lees meer over de app Mobiel Schademelden.
 6. Meld de schade binnen 3 dagen.

Zo meld je schade

Meld de schade binnen 3 dagen na de aanrijding. Dat kan op verschillende manieren:

 • Via de app Mobiel Schademelden.
 • Online: meld je schade snel en makkelijk in MijnFBTO. Je kunt hier dan ook direct het schadeformulier en foto's uploaden.
 • Toch liever een medewerker spreken? Dan kun je hier contact opnemen met ons.

Verzekerd bij een aanrijding

Was de aanrijding jouw schuld? En heb je de schade aan anderen dus zelf veroorzaakt? Met een WA-verzekering ben je hiervoor verzekerd als je aansprakelijk wordt gesteld. Schade aan je eigen auto is alleen verzekerd als je een WA-Casco verzekering hebt. Is de schade niet jouw schuld? Dan vergoedt de autoverzekering van de tegenpartij de schade aan je auto. Weet je niet zeker welke verzekering je precies hebt? Je vindt dat in MijnFBTO.

Schadevrije jaren en je premie bij een aanrijding

Krijg je een vergoeding voor de schade na een aanrijding? Dan heeft dit invloed op je schadevrije jaren én je premie. Je valt terug in schadevrije jaren, de korting wordt lager en de premie die je betaalt dus hoger. Hoeveel hoger, hangt af van de schadevrije jaren die je hebt. Is de schade niet je eigen schuld? Dan heeft het meestal geen invloed op je premie en schadevrije jaren.

FBTO helpt je snel weer op weg

We hebben afspraken met garages in heel Nederland. Laat je je auto bij één van deze bedrijven maken? Dan heb je extra voordelen. Laat bijvoorbeeld je auto ophalen en terugbrengen zonder extra kosten. Heb je gekozen voor de extra optie Eigen keuze herstelbedrijf? Dan kies je bij schade zelf waar je je auto laat repareren. Bijvoorbeeld bij de dealer of vertrouwde garage waar je al jaren komt.

Veelgestelde vragen

Meld je schade zo snel mogelijk, het liefst binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via MijnFBTO. Maar je kan ook schade melden via Whatsapp. We vertellen je graag hoe je online schade kunt melden.

Ja, je premie wordt hoger als we de schade vergoeden. Hoeveel je premie stijgt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. En is de schade niet je eigen schuld? Dan heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je premie.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen. Als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je schadevrije jaren.

Dan is het belangrijk dat die persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. Een ongeluk kan grote invloed hebben op je leven. Daarom hebben we een speciale afdeling die helpt in zo’n situatie: Achmea Personenschade. Zij helpen mensen met letsel met hulp en vergoedingen. Ze geven deskundig advies en denken mee over praktische oplossingen. Ook om het leven weer op te pakken. Lees meer over hulp bij letselschade.

Dat hangt af van je verzekering.

 • Heb je een WA of WA-Plus verzekering?
  Dan kun je je schade niet bij FBTO melden. Stuur een aansprakelijkstellingsbrief en een Europees Schadeformulier (pdf) naar de tegenpartij of naar de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij. Tip: je vindt de contactgegevens van de tegenpartij op deze handige pagina van de Vereende.
 • Heb je verkeersrechtsbijstand?
  Dan krijg je juridische hulp en advies van de rechtsbijstandverzekering. Stuur een Europees Schadeformulier (pdf) naar: Stichting Achmea Rechtsbijstand, Postbus 10100 5000 JC in Tilburg. Stichting Achmea Rechtsbijstand regelt de verdere afhandeling van de schade.
 • Ben je WA-Casco verzekerd?
  Meld de schade online, telefonisch of schriftelijk bij FBTO.

Meer weten?