Naar inhoud

Aanrijding auto: wat moet ik doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de weg. Heb je een aanrijding met je auto gehad? Dan vertellen we je graag wat je moet doen. Zo kun je snel weer de weg op.

Je hebt een aanrijding gehad. Volg deze 6 stappen

Heb je net een aanrijding gehad? Volg dan deze stappen voordat je je schade meldt:

  1. Bel alleen de politie als het echt nodig is.
  2. Schrijf het kenteken en telefoonnummer van de tegenpartij op.
  3. Maak foto’s van de aanrijding.
  4. Ga naar een veilige plek. Bijvoorbeeld een parkeerplaats. Sta je op de snelweg? Ga dan bij de eerste afrit de snelweg af.
  5. Meld je schade digitaal via de app Mobiel Schademelden. Je hebt dan geen schadeformulier op papier meer nodig. Lees meer over de app Mobiel Schademelden.
  6. Meld de schade binnen 3 dagen.

Zo meld je schade

Meld de schade binnen 3 dagen na de aanrijding. Dat kan op verschillende manieren:

  • Via de app Mobiel Schademelden.
  • Online: meld je schade snel en makkelijk in MijnFBTO. Je kunt hier dan ook direct het schadeformulier en foto's uploaden.
  • Toch liever een medewerker spreken? Dan kun je hier contact opnemen met ons.

Verzekerd bij een aanrijding

Was de aanrijding jouw schuld? En heb je de schade aan anderen dus zelf veroorzaakt? Met een WA-verzekering ben je hiervoor verzekerd als je aansprakelijk wordt gesteld. Schade aan je eigen auto is alleen verzekerd als je een WA-Casco verzekering hebt. Is de schade niet jouw schuld? Dan vergoedt de autoverzekering van de tegenpartij de schade aan je auto. Weet je niet zeker welke verzekering je precies hebt? Je vindt dat in MijnFBTO.

No-claimkorting, schadevrije jaren en je premie bij een aanrijding

Krijg je een vergoeding voor de schade na een aanrijding? Dan heeft dit invloed op je schadevrije jaren én no-claimkorting. Je valt terug in schadevrije jaren, de korting wordt lager en de premie die je betaalt dus hoger. Hoeveel hoger, hangt af van de schadevrije jaren die je hebt. De tabel om dit te berekenen, vind je in de polisvoorwaarden (pdf). Heb je de optie No-claimbeschermer aanstaan? Dan verandert er niets aan de no-claimkorting. Let op: Het aantal schadevrije jaren daalt wel. Is de schade niet je eigen schuld? Dan heeft het meestal geen invloed op je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Wat moet ik doen bij autoschade?

FBTO helpt je snel weer op weg

We hebben afspraken met garages in heel Nederland. Laat je je auto bij één van deze bedrijven maken? Dan heb je extra voordelen. Laat bijvoorbeeld je auto ophalen en terugbrengen zonder extra kosten. Heb je gekozen voor de extra optie Eigen keuze herstelbedrijf? Dan kies je bij schade zelf waar je je auto laat repareren. Bijvoorbeeld bij de dealer of vertrouwde garage waar je al jaren komt.

Veelgestelde vragen

Meld je schade zo snel mogelijk, het liefst binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via MijnFBTO. Maar je kan ook schade melden via Whatsapp. We vertellen je graag hoe je online schade kunt melden.

Ja, je no-claimkorting wordt lager als we de je schade vergoeden. Hoeveel de korting die je op je premie krijgt daalt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. In de polisvoorwaarden (pdf) staat hoeveel de korting op je premie daalt in de bonus-malus tabel. Goed om te weten: je houdt je no-claimkorting bij schade als je de extra optie No-claimbeschermer aan hebt staan. En als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je no-claimkorting.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen. Als de schade niet je eigen schuld is, heeft dit in de meeste gevallen geen invloed op je schadevrije jaren.

Dan is het belangrijk dat die persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. Een ongeluk kan grote invloed hebben op je leven. Daarom hebben we een speciale afdeling die helpt in zo’n situatie: Achmea Personenschade. Zij helpen mensen met letsel met hulp en vergoedingen. Ze geven deskundig advies en denken mee over praktische oplossingen. Ook om het leven weer op te pakken. Lees meer over hulp bij letselschade.

Meer weten?