Naar inhoud

Aanrijding auto: wat moet ik doen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Ook op de weg. Heb je een aanrijding met je auto gehad? Dan vertellen we je graag wat je moet doen. Zo kun je snel weer de weg op.

Je hebt een aanrijding gehad. Volg deze 6 stappen

Heb je net een aanrijding gehad? Volg dan deze stappen voordat je je schade meldt:

  1. Bel alleen de politie als het echt nodig is.
  2. Schrijf het kenteken en telefoonnummer van de tegenpartij op.
  3. Maak foto’s van de aanrijding.
  4. Ga naar een veilige plek. Bijvoorbeeld een parkeerplaats. Sta je op de snelweg? Ga dan bij de eerste afrit de snelweg af.
  5. Meld je schade digitaal via de app Mobiel Schademelden. Lees meer over de app Mobiel Schademelden.
  6. Meld de schade binnen 3 dagen.

Zo meld je schade

Meld de schade binnen 3 dagen na de aanrijding. Dat kan op verschillende manieren:

  • Online: meld je schade snel en makkelijk in MijnFBTO.
  • WhatsApp: app ons op 06 82 56 03 97. Van maandag tot en met vrijdag van 8.00 uur en 17.30 uur reageren we zo snel mogelijk. App je buiten onze openingstijden? Dan reageren we de volgende werkdag.

Moet de auto worden weggesleept of is schade in het buitenland ontstaan?

Bel dan de FBTO Alarmcentrale +31 (58) 234 56 50. Dit kan 24/7. Ook in het buitenland. We regelen bijvoorbeeld het transport van je auto naar de garage. En je krijgt vervangend vervoer als dat nodig is.

Is de tegenpartij niet bekend?

Heb je schade en is de tegenpartij niet bekend? Of is de tegenpartij niet verzekerd? Dan meld je zo je schade.

Heeft de tegenpartij de aanrijding veroorzaakt?

Heb je schade aan je auto, maar is dit niet je eigen schuld? Lees dan hoe je autoschade door een ander meldt.

Veelgestelde vragen

Meld je schade het liefst binnen 3 dagen. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld via MijnFBTO. Maar je kan ook schade melden via Whatsapp. We vertellen je graag hoe je online schade kunt melden.

Ja, je no-claimkorting wordt lager als we de je schade vergoeden. Hoeveel de korting die je op je premie krijgt daalt, hangt af van je aantal schadevrije jaren. En het aantal schades dat wij betalen. In de polisvoorwaarden (pdf) staat hoeveel de korting op je premie daalt in de bonus-malus tabel. Goed om te weten: je houdt je no-claimkorting bij schade als je de extra optie No-claimbeschermer aan hebt staan.

Je schadevrije jaren worden lager als we je schade vergoeden. Hoeveel jaren er af gaan, hangt af van hoeveel schadevrije jaren je hebt. En het aantal schades dat wij betalen. Op de polis staat hoeveel schadevrije jaren je hebt. In de polisvoorwaarden (pdf) lees je wat je schadevrije jaren worden als we 1, 2, 3 of 4 schades betalen.

Dan is het belangrijk dat die persoon zo snel mogelijk geholpen wordt. Een ongeluk kan grote invloed hebben op je leven. Daarom hebben we een speciale afdeling die helpt in zo’n situatie: Achmea Personenschade. Zij helpen mensen met letsel met hulp en vergoedingen. Ze geven deskundig advies en denken mee over praktische oplossingen. Ook om het leven weer op te pakken. Lees meer over hulp bij letselschade.

Meer weten?