Naar inhoud
doen na aanrijding van achteren

Wat te doen na een aanrijding van achteren

Je hoort gierende remmen… een enorme klap volgt. Je wordt aangereden van achteren. Weet je wat je dan doet? 5 stappen.
18 juli 2019
Je wacht rustig voor een stoplicht. Dan hoor je piepende remmen. En... kedengedeng! Iemand botst achterop je auto. De schrik zit er goed in, maar gelukkig mankeer je verder niets. En je kunt de schade laten vergoeden vanuit je autoverzekering. Toch? Weet je eigenlijk wel wat te doen na een aanrijding van achteren? Volg het stappenplan.

Stap 1. Breng iedereen in veiligheid

Ook al ben je geschrokken, denk eerst even na over wat te doen. Na een aanrijding van achteren is je hoogste prioriteit dat iedereen in de auto veilig is. Zijn er gewonden? Bel 112. Zijn er geen gewonden? Zorg voor een veilige situatie door de auto in de berm of op een veilige plek te parkeren. Maak, als het kan, foto’s van de auto’s en de plek vóórdat je de auto verplaatst. Dit is belangrijk voor de politie en verzekeraar.

Zet altijd de alarmlichten van de auto aan. Trek een veiligheidshesje aan en zet een gevarendriehoek op de weg. Zo voorkom je dat andere auto’s je weer van achteren raken.

Stap 2. Bel de politie (als dat nodig is)

Is er iemand gewond? Of kan je auto niet verder? Schakel dan de politie in. Bel ook altijd de politie bij een misdrijf. Dit is bijvoorbeeld het geval als iemand doorrijdt na een botsing. Of als je merkt dat iemand heeft gedronken. Je hoeft geen politie te bellen als je alleen blikschade hebt.

Stap 3. Verzamel bewijs

Dit klikt misschien een beetje als een detective. Maar het verzamelen van bewijs is cruciaal om te doen na een aanrijding van achteren. Alleen zo kun je namelijk zorgen dat je je geld krijgt. Goede bewijzen zijn bijvoorbeeld:

Verhalen van getuigen

Vraag je af wie het ongeluk heeft gezien. En spreek deze mensen meteen aan. Want over het algemeen blijven getuigen niet lang rondhangen op de plaatst van ongeluk. Zorg dat je hun naam en adres opschrijft. Je kunt ook een foto maken van hun kenteken, zodat je achteraf contact kunt opnemen.

Foto’s van de schade

Je telefoon komt goed van pas bij het verzamelen van bewijs. Maak foto’s van de voertuigen en de opgelopen schade. Zijn er slipsporen op het wegdek? Brokstukken in de berm? Maak ook daar een foto van.

Stap 4. Vul samen het schadeformulier in

Ga naar een veilige plek en vul samen met de tegenpartij het Europees Schadeformulier in. Vul hem zo volledig mogelijk in en vergeet de handtekening niet. Vragen die je kunt verwachten bij het invullen zijn:

  • Hoe hard reed je?
  • Van welke kant kwam je?
  • Wat deed de tegenpartij?

Verschil van mening over de schuld?

Misschien zijn jullie het niet eens over wie er schuld heeft. Gelukkig hoeft dat nu ook niet! Het is vooral belangrijk om alle gegevens goed op te schrijven. De rest komt later. Als de discussie uit de hand dreigt te lopen, bel dan de politie.

Verander niets aan het schadeformulier

Kijk thuis nog eens goed naar het schadeformulier. Maar verander niets aan de informatie die je samen met de tegenpartij hebt ingevuld en ondertekend. Als je dat doet, is het niet meer rechtsgeldig. Dat betekent dat je verzekeraar het niet meer kan gebruiken om te bepalen wie de aanrijding heeft veroorzaakt.

Stap 5. Geef je schade door aan je verzekeraar

Meld de schade zo snel mogelijk bij je verzekeraar. In ieder geval binnen 3 dagen na de aanrijding. Lees meer over het melden van je schade.

Zo, nu je weet wat te doen na een aanrijding van achteren blijft er 1 tip over. Zorg in ieder geval dat je zelf geen kop-staartbotsing veroorzaakt.

Misschien vind je dit ook interessant...