Naar inhoud
Een vrouw in sportkleding en met kniebrace zit op de grond tegen een railing

Geweldig dat mijn sportbrace werd vergoed 

Sofie volleybalt op hoog niveau. Na klachten (een springersknie) kreeg ze fysio en een sportbrace, die werd vergoed!
21 januari 2021
Sofie: “Al van kinds af aan speel ik volleybal. Het is een sport waarin je heel intensief samenwerkt. Als team beweeg je als 1 geheel. Daarnaast is de sport ook heel explosief. Achteraf gezien is het niet gek dat ik op een gegeven moment last van mijn gewrichten kreeg. Dankzij mijn zorgverzekering ben ik op een goede manier geholpen”.

Tweede stadium

“Tot mijn 30e had ik nooit ergens last van bij het volleybal. Dat veranderde toen ik vaak na de wedstrijd last van pijn en stijfheid had. Dat noemen ze het ‘1e stadium’. Daarna kwam ik in het 2e stadium: last van mijn knie tijdens de warming-up en soms zelfs tijdens de wedstrijd. Toen wist ik dat ik er iets aan moest doen en belde ik de huisarts. Gelukkig ben ik nooit in het laatste stadium gekomen. Dan heb je in het dagelijks leven pijn, ook als je een tijd niet gesport hebt”.

Naar de huisarts en de fysio

“Mijn huisarts wist goed uit te leggen waar ik last van had. Een springersknie. Mijn knieschijfpees is geïrriteerd na veel springen. Er ontstaan vele kleine scheurtjes in de pees die je op een röntgenfoto niet ziet. Ik dacht dat de blessure kwam doordat ik zwaarder was geworden of ouder. De voornaamste reden is echter onvoldoende spierkracht in mijn bovenbenen. In de zomervakantie verlies je wat kracht en ben je kwetsbaar als het seizoen weer begint”.

Gespierde benen

“Met de fysiotherapeut werk ik vooral aan spierkracht in mijn bovenbenen. Hoe sterker die zijn, hoe beter ze een klap opvangen en hoe minder mijn knieën bij een landing naar binnen bewegen. Ook raadde hij een sportbrace aan, die zelfs door de verzekering werd vergoed. Een mooie meevaller!

Een sportbrace lost schade aan de knie niet op, maar het verlicht wel de pijn, waardoor ik mijn warming-up goed afmaak en nieuwe blessures voorkom. Als ik alleen rust zou nemen - zonder te trainen - gaat de pijn ook over, maar word ik ook kwetsbaarder voor nieuwe blessures. We doen nu aan ‘excentrisch trainen’, waarbij je je spieren verlengt. Ik heb nog nooit zulke gespierde benen gehad!”.

Verzekerd van goede zorg én fysiotherapie

Ben jij een actieveling? Met de module Spieren & Gewrichten krijg je onder andere fysiotherapie vergoed. De module is een aanvulling op de FBTO Zorgverzekering. De premie is afhankelijk van je leeftijd. Bereken je premie om te zien wat jij betaalt.

Misschien vind je dit ook interessant...