Naar inhoud

Zorgverzekering 2023

Het is weer tijd om je te verdiepen in je zorgverzekering! Op deze pagina vind je belangrijke informatie over je zorgverzekering in 2023. Ook lees je belangrijke data om in de gaten te houden.

En wist je bijvoorbeeld dat...

 • FBTO één van de scherpste basispremies van Nederland heeft.
 • Je bij FBTO je aanvullende modules ook nog in januari kunt kiezen.
 • Je bij FBTO alleen betaalt voor wat je kiest.
 • Je zelf je betaalmoment kiest.
 • Je gebruik kunt maken van de online zorgtools. Handig!

De zorgpremies van 2023

 • Basis: onze voordelige naturapolis. je betaalt € 126,95 per maand.
 • Basis Plus: onze naturapolis met ruime keuze aanvullende zorg. Je betaalt € 138,95 per maand.
 • Basis Vrij: onze combinatiepolis met meestal vrije keuze van je zorgverleners. Je betaalt € 141,95 per maand.

Natura- of combinatiepolis? Jij kiest!

Met FBTO Basis en Basis Plus (naturapolissen) kun je bij veel gecontracteerde zorgverleners terecht. Wil je liever een ruime keuze uit zorgverleners (combinatiepolis)? Kies dan FBTO Basis Vrij. Wil je meer weten? Vergelijk dan onze zorgverzekeringen. Wat je ook kiest: we stellen geen medische vragen en accepteren iedereen. En er zijn geen wachttijden voor vergoedingen.

Eigen risico in 2023

Het verplicht eigen risico blijft in 2023, net als in 2022, € 385,-. Naast het verplicht eigen risico, kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Je verhoogt die € 385,- dan met een bedrag. Bij FBTO heb je 2 keuzes, namelijk:

 • € 200,- vrijwillig eigen risico: je betaalt € 8,- per maand minder voor de basisverzekeringen Basis Plus en Basis Vrij. Voor Basis scheelt je dat € 6,- per maand. 
 • € 500,- vrijwillig eigen risico: je betaalt € 20,- per maand minder voor de basisverzekeringen Basis Plus en Basis Vrij. Voor Basis scheelt je dat € 15,- per maand.

De zorgtoeslag stijgt in 2023

De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid. Op deze manier komt de overheid mensen met een lager inkomen tegemoet in de kosten van de zorgverzekering. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden. Zorgtoeslag vraag je aan bij de belastingdienst. En daar lees je hoe het precies werkt en of je er recht op hebt. 

Veranderingen aanvullende modules

Niet alleen de zorgpremie verandert elk jaar. Ook de vergoeding die je krijgt vanuit aanvullende modules veranderen. Er gaan vergoedingen weg, maar er komen ook nieuwe vergoedingen bij. Lees hier vanaf 12 november meer over.

Veranderingen basisverzekering

Op Prinsjesdag heeft het kabinet bekend gemaakt wat er in 2023 allemaal verandert in de basisverzekering. We hebben alles voor je op een rijtje gezet. Lees hier meer over alle veranderingen in de basisverzekering.

Belangrijke data voor je zorgverzekering in 2023

Er zijn verschillende momenten in het jaar waarop er informatie bekend wordt gemaakt over de zorgverzekering in 2023. Dat begint in september. Zo kom je steeds iets meer te weten. Hieronder zie je de belangrijkste data.

 • 20 september 2022 – Prinsjesdag
  Op Prinsjesdag maakte de regering bekend wat er in 2023 verandert in de basiszorgverzekering.
 • 12 november 2022 – zorgpremie 2023 bekend
  Alle zorgverzekeraars moesten uiterlijk 12 november 2022 de premie voor de zorgverzekering in 2023 bekend maken. Je kunt nu dus beginnen met vergelijken!
 • 31 december 2022 – overstappen van zorgverzekering
  Wil je overstappen naar een andere zorgverzekeraar? Dan is dit de laatste dag dat dit kan.
 • 31 januari 2023 – kies je aanvullende zorgverzekering
  Heb je gekozen voor de FBTO Zorgverzekering? Dan hoef je in december alleen de basisverzekering te kiezen. Je hebt nog de hele maand januari om aanvullende modules aan of uit te zetten.

Overstappen van zorgverzekering

Wil je in 2023 overstappen naar FBTO? Bijvoorbeeld omdat je bij ons een lagere premie betaalt? Of omdat je situatie veranderd is en je andere aanvullende verzekeringen nodig hebt? Overstappen van zorgverzekering  is heel gemakkelijk. Stap je voor 31 december 2022 over naar FBTO? Dan zeggen we de oude verzekering voor je op en hoef je dus zelf verder niets te doen. Wel zo makkelijk!

Veelgestelde vragen

Een zorgverzekering is verplicht in Nederland. Maar als je weinig inkomen hebt, kun je die misschien lastig betalen. Je kunt dan zorgtoeslag aanvragen. Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Meer hierover lees je op de pagina over zorgtoeslag.

Iedereen die ouder is dan 18 jaar betaalt zorgpremie in Nederland. Alleen kinderen tot 18 jaar betalen geen zorgpremie. Zij zijn meeverzekerd op de zorgverzekering van 1 van de ouders en betalen geen premie voor de basisverzekering en aanvullende modules.

In sommige gevallen kun je na januari nog overstappen:

 • Je gaat scheiden en je bent niet de hoofdverzekerde
 • Je wordt 18. Dan moet je jezelf verzekeren
 • Je komt uit militaire dienst
 • We veranderen de polisvoorwaarden in jouw nadeel. Behalve als dit een verandering is volgens artikel 11 van de Algemene Voorwaarden van de FBTO Zorgverzekering.

Of je zorgtoeslag krijgt, hangt af van onder andere je leeftijd en inkomen. Op de website van de Belastingdienst kun je checken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Ja, iedereen in Nederland betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering. Dit bedrag wordt wettelijk bepaald en is dus voor iedereen gelijk. In 2023 is het verplicht eigen risico € 385,-.

Misschien vind je dit ook interessant...