Naar inhoud
Esra geeft haar paard een kus op de neus

De keuze van Esra: revalideren na een ongeluk

Na een ernstig ongeluk met haar paard moet Esra revalideren om weer op hoog niveau te kunnen paardrijden. Ze vertelt over de keuzes die ze heeft gemaakt.

Leren leven met de gevolgen

Esra de Ruiter heeft in september 2016 een ernstig ongeluk gehad met haar paard Halloween. Daarbij komt ze met haar hoofd onder het paard terecht. Aan het ongeluk houdt ze diffuus axonale hersenschade over. Daardoor heeft ze minder controle over de rechterkant van haar lichaam. Ze heeft vaak extreme hoofdpijn en ziet slecht. 

3 maanden na het ongeluk zat Esra voor het eerst weer op een paard. Sinds die tijd is ze bezig geweest met haar revalidatie en leert ze leven met de gevolgen van haar hersenletsel. Esra: “Door mijn handicaps ben ik altijd extreem vermoeid. Mijn ‘batterij’ laadt zich maar voor 30 procent op. Die batterij loopt bovendien extra snel leeg, omdat bij mij alles meer energie kost.”

“Door mijn handicaps ben ik altijd extreem vermoeid.”
Esra houdt lachend haar hondje in haar armen terwijl haar paard haar aanhaalt
Esra wordt geholpen bij het klimmen op haar paard

Van herstel tot topscores

Op het 1e gezicht lijkt het alsof Esra niets mankeert. Esra: “Ik heb geen moment getwijfeld om weer op dit paard te rijden. Na mijn ziekenhuisopname moest ik denken aan mijn revalidatie. Ik ben allerlei extra therapie en oefeningen gaan doen om mijn lichaam te trainen, zodat ik weer kon paardrijden. Dat heeft het herstel enorm geholpen.” Door middel van fysiotherapie en veel begeleiding kan Esra nu weer paardrijden en meedoen aan de subtop van de Nederlandse paardendressuur. Esra: ”Zonder het ongeluk had ik nog beter gekund. Ik had echt topscores kunnen halen. Maar ik rij evengoed op internationaal topniveau en daar ben ik trots op.” 

Ben jij net als Esra goed verzekerd, zodat je na een ongeluk of blessure gebruik kunt maken van geschikte zorg? Met de zorgverzekering van FBTO kies je de verzekering die bij jou past. Zo krijg je bij een basisverzekering een vergoeding voor revalidatie. Ook maak je met de module Spieren & Gewrichten gebruik van aanvullende zorg zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of oefentherapie Cesar/Mensendieck.

Medisch specialistische revalidatie

Moet je revalideren?

Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding voor revalidatie. Lees meer over revalidatie

Aanvullende modules

Bij FBTO kun je naast je basisverzekering aanvullende modules kiezen. Ook modules die gericht zijn op mentale gezondheid. Lees meer over aanvullende modules

Module Spieren & Gewrichten

Fanatieke sporter? En ga je liever (nog) niet naar de fysiopraktijk? Met deze module vergoeden we nu ook ‘fysiotherapie op afstand’. Meer over module Spieren & Gewrichten

Module Zorg in het buitenland

Een sportevenement in het buitenland? Met de module Zorg in het buitenland zit je goed voor spoedeisende medische zorg. Meer over de module Zorg in het buitenland

Welke zorgverzekering past bij jou?

Met een FBTO Zorgverzekering (basisverzekering) krijg je een vergoeding voor revalidatie.
Bereken je premie
Esra rijdt op haar paard in de binnenbak

3 tips van Esra

  • Word je door iets tegengehouden? Probeer toch of je het op je eigen manier voor elkaar krijgt.
  • Focus niet te veel op het einddoel, maar richt je op de kleine stapjes die je vooruitgaat.
  • Vergelijk jezelf niet met anderen. Ieder revalidatieproces is anders.

Meer inspirerende klantverhalen

Meer relevante verhalen