Naar inhoud
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder

Mantelzorger: wanneer ben je dat?

Mantelzorg betekent dat je zorgt voor iemand in je directe omgeving. Hoe je dat doet, kan heel verschillend zijn.

Nederland telt 4,4 miljoen mantelzorgers

Voor veel mensen is zorgen voor je naasten heel logisch. Dat doe je omdat je van ze houdt. Maar wanneer die zorg voor je familie of vrienden verder gaat dan af en toe eens boodschappen doen, is het mantelzorg. Dat kan voor je partner of 1 van je ouders zijn. Maar ook als je voor je kind, broer, zus of een goede vriend zorgt, heet dat mantelzorg. De zorg kan heel verschillend zijn: van helpen met aankleden en eten tot het regelen van geldzaken, verzekeringen of het huishouden doen. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar mantelzorg. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten tijdens het geven van zorg.

“5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten.”

In Nederland zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers. Bijna een kwart hiervan bestaat uit mensen van 50 tot 55 jaar. De meeste mensen die mantelzorg verlenen, doen dat aan hun ouders. Er zijn allerlei onderzoeken gedaan naar mantelzorg. Daar kwam bijvoorbeeld uit dat 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten tijdens het geven van zorg. Maar ook is het zo dat 71% van de mantelzorgers in Nederland een hoge druk voelt door de combinatie van werk en zorg.

infographic over mantelzorg
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder. Op de achtergrond zien we de kangoeroewoning en woning
Gerben en zijn schoonmoeder staan voor de kangoeroewoning.

Een mantelzorgwoning in de tuin?

Mantelzorg kan behoorlijk zwaar zijn, mede doordat je veel tijd kwijt bent aan het reizen van en naar degene die je verzorgt. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor een mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld door te verhuizen naar een kangoeroewoning (1 huis, opgedeeld in 2 woningen) of door een mantelzorgwoning in de tuin neer te laten zetten. Zo heb je je ouders of andere zorgbehoevenden altijd dichtbij: niet alleen handig, maar ook een geruststellend idee. Je bent altijd in de buurt.

Hoe verzeker je je als mantelzorger?

Zorgverzekering afsluiten

Bij FBTO kies je zelf je zorgverzekering met de aanvullende modules die jij nodig hebt. Zo houd je grip op je zorgkosten. Lees meer over onze Zorgverzekering

Aanvullende modules

Bij FBTO kun je naast je basisverzekering aanvullende modules kiezen. Ook modules die gericht zijn op mentale gezondheid. Lees meer over aanvullende modules

Zorgadvies

Heb je persoonlijk advies nodig over zorg? Bijvoorbeeld wachtlijsten, second opinion of langdurige zorg. Je kunt FBTO Zorgbemiddeling bellen. Lees meer over FBTO Zorgbemiddeling

Module Zorg & Herstel

Met de module Zorg & Herstel verzeker je je aanvullend voor bijvoorbeeld een training mindfulness. Je leert beter omgaan met stress. Lees meer over Zorg & Herstel

Kies voor de aanvullende module Zorg & Herstel

Als mantelzorger kun je kiezen voor de module Zorg & Herstel. Daarmee verzeker je je bijvoorbeeld aanvullend voor een training mindfulness. Nieuwsgierig naar de premie?
Bereken je premie
Gerben en zijn schoonmoeder zitten aan de eettafel en kijken lachend naar het scherm van een tablet

Alles wat je wil weten over mantelzorg

Ben jij mantelzorger? Petje af! Want mantelzorg is intensief, onbetaald en duurt vaak een lange periode. Daarom zijn er verschillende regelingen om je te ondersteunen. Ken jij deze regelingen al?

  • Ben je mantelzorger, maar werk je ook? Kijk of je met je werkgever afspraken kunt maken over je werk. Misschien kun je flexibel werken of dichterbij huis aan de slag. (bron: MantelzorgNL)
  • Werkende mantelzorgers kunnen gebruik maken van verschillende verlofregelingen. Je hebt calamiteitenverlof voor onverwachte problemen, kortdurend zorgverlof voor de periode van 12 maanden en kunt langdurend zorgverlof aanvragen als je langere tijd voor iemand moet zorgen. (bron: MantelzorgNL)
  • De ondersteuning van mantelzorgers wordt verzorgd door de gemeente. Je kunt bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, vervoer of begeleiding. (bron: MantelzorgNL)
  • Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen mantelzorgers betaald worden voor de taken die ze uitvoeren. Het is belangrijk om dit goed af te stemmen met de gemeente. (bron: MantelzorgNL)
  • MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor alle mantelzorgers. Hier vind je tips, een luisterend oor en de adressen van belangrijke organisaties. (bron: MantelzorgNL)

Meer inspirerende klantverhalen

Meer relevante verhalen