Naar inhoud

Mantelzorgers. Hoe doen zij het?

Mantelzorg betekent dat je zorgt voor iemand in je directe omgeving.
31 december 2019

Er zijn verschillende vormen van mantelzorg

Mantelzorg betekent dat je zorgt voor iemand in je directe omgeving. Dat kan je partner of één van je ouders zijn, maar ook als je voor je kind, broer, zus of een goede vriend zorgt, heet dat mantelzorg. Zorg kan heel verschillend zijn: van helpen met aankleden en eten tot het regelen van geldzaken, verzekeringen of het huishouden doen. In dit artikel lees je alles over de vormen van mantelzorg.

Alles over mantelzorg

 • In Nederland zijn er 4,4 miljoen mantelzorgers. (bron: SCP)
 • De grootste groep mantelzorgers zijn de mensen van 50 tot 55 jaar, bijna 25% van alle mantelzorgers. (bron: SCP)
 • De meeste mensen die mantelzorg verlenen, doen dat aan hun ouders. (Bron: SCP)
 • 71% van de mantelzorgers in Nederland ervaart een hoge werkdruk door de combinatie van werk en zorg. (bron: CNV)
 • 5 op de 6 mantelzorgers geniet van de leuke momenten tijdens het geven van zorg (bron: SCP)
 • “Mijn schoonmoeder kon in de straat blijven wonen waar ze al 55 jaar woont.” 

Hoe zit het met mantelzorgwoningen?

Voor veel mensen is zorgen voor je naasten heel logisch. Dat doe je omdat je van ze houdt. Maar wanneer die zorg voor je familie of vrienden verder gaat dan af en toe eens boodschappen doen, is het mantelzorg. En dat kan behoorlijk intensief zijn, mede doordat je veel tijd kwijt bent aan het reizen van en naar degene die je verzorgt. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor een mantelzorgwoning. Bijvoorbeeld door te verhuizen naar een kangoeroewoning (één huis, opgedeeld in twee woningen) of een mantelzorghuisje in de tuin neer te laten zetten. Zo heb je je ouders of andere zorgbehoevenden altijd dichtbij: niet alleen handig, maar ook een geruststellend idee. Zo ben je altijd in de buurt.

Gerben slaat lachend zijn arm om zijn schoonmoeder. Ze staan voor de kangoeroewoning
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder. Op de achtergrond zien we de kangoeroewoning en woning

Goed om te weten over mantelzorg

 • Ben jij mantelzorger? Petje af! Want mantelzorg is intensief, onbetaald en duurt vaak een lange periode. Daarom zijn er verschillende regelingen om je te ondersteunen. Ken jij deze regelingen al?
 • Tijd voor jezelf is heel belangrijk, ook als mantelzorger. Daarom bestaat er respijtzorg: een vervangende mantelzorger neemt het dan van je over, zodat je een weekendje weg kan, even lekker kan sporten of een dagje kan winkelen. Met de module Zorg & Herstel wordt deze vervangende mantelzorg vergoed.
 • Ben je mantelzorger, maar werk je ook? Kijk of je met je werkgever afspraken kunt maken over je werk. Misschien kun je flexibel werken of dichterbij huis aan de slag. (bron: MantelzorgNL)
 • Werkende mantelzorgers kunnen gebruik maken van verschillende verlofregelingen. Je hebt calamiteitenverlof voor onverwachte problemen, kortdurend zorgverlof voor de periode van 12 maanden en kunt langdurend zorgverlof aanvragen als je langere tijd voor iemand moet zorgen. (bron: MantelzorgNL)
 • De ondersteuning van mantelzorgers wordt verzorgd door de gemeente. Je kunt bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld huishoudelijke hulp, vervoer of begeleiding. (bron: MantelzorgNL)
 • Met een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen mantelzorgers betaald worden voor de taken die ze uitvoeren. Het is belangrijk om dit goed af te stemmen met de gemeente. (bron: MantelzorgNL)
 • MantelzorgNL is de landelijke vereniging die opkomt voor alle mantelzorgers. Hier vind je tips, een luisterend oor en de adressen van belangrijke organisaties. (bron: MantelzorgNL)

Hoe verzeker je een kangoeroewoning in je tuin?

Wil je degene voor wie je zorgt dichtbij hebben? Dan is een mantelzorgwoning in de tuin een goede optie! Op de website van de overheid vind je de regels voor vergunningsvrij bouwen in je achtertuin. Vaak kun je er zonder problemen een tiny house of chalet laten bouwen. Of je huurt een mantelzorgunit, die weer opgehaald wordt als het extra huisje in je tuin niet meer nodig is. Bij FBTO wordt een mantelzorgwoning in je tuin gezien als een bijgebouw. En de bijgebouwen, waaronder ook de schuur valt, zijn gewoon meeverzekerd in je Opstalverzekering.

Mantelzorger? Kies voor de aanvullende module Zorg & Herstel

Bij de FBTO Zorgverzekering kies je uit verschillende aanvullende modules. Als mantelzorger kun je kiezen voor de module Zorg & Herstel. Daarmee heb je bijvoorbeeld recht op de vergoeding van respijtzorg. Nieuwsgierig naar de premie?

Ontdek meer de eerste

In het thema ‘De Eerste’ lees je inspirerende verhalen van FBTO-klanten die hun eerste ervaringen delen. Bijvoorbeeld over Robert, die zonder aarzelen mantelzorger van zijn vader werd.