Naar inhoud
Sjoerd en zijn familie wonen met 3 generaties in een mantelzorgwoning

De eerste nacht met 3 generaties onder 1 dak

3 generaties onder 1 dak: samen met je kinderen en je (schoon)ouders. Sjoerd en Baudien doen het en dat is niet alleen gezellig, maar ook heel handig!

Niet dromen, maar doen

We volgen mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We lopen een dag lang met ze mee om te zien hoe zij hun passie uitvoeren. Van rijden in een favoriete oldtimer tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
met 3 generaties in de woonkamer van de mantelzorgwoning
samen voetballen

Warme herinneringen

Als Sjoerd nadenkt over zijn jeugd verschijnt er een brede glimlach op zijn gezicht. Hij vertelt over het slootje springen met zijn broertje en hoe zijn oma de haard voor hen opstookte als ze beiden met een nat pak thuiskwamen. Sjoerd groeide op de boerderij op met zijn ouders, broertje, opa en oma. Er was altijd iemand om je verhaal aan te vertellen of een spelletje mee te spelen.

Een vol huis

Dertig jaar later staat Sjoerd voor een grote puzzel. Samen met zijn vrouw Baudien en zoons Fos en Mats zijn ze uit hun stadsappartement gegroeid. Het mooie appartement was perfect toen ze nog met zijn tweeën waren. Het werd wat krapper toen Fos kwam, maar met de energieke Mats erbij té klein, te gehorig en vooral in de zomer misten ze een tuin. Tijd voor verandering dus!

Creatieve oplossing

Met de overspannen huizenmarkt kunnen Sjoerd en Baudien maar niet het geschikte huis vinden. In de stad lijkt alles te klein en te veel op wat ze al hebben, Buiten de stad is het prachtig maar alles waar hun oog op valt is onbetaalbaar. Op het moment dat de ouders van Sjoerd tussen neus en lippen door vertellen dat ze gelijkvloers willen gaan wonen, komt Baudien met de creatieve oplossing: samen op zoek naar een woning voor drie generaties.

Opa en oma gaan op stal

Na een korte zoektocht vinden ze een prachtige woonboerderij aan de IJsseldijk. Sjoerd en zijn gezin kunnen gelijk intrekken in de lichte, ruime en prachtig gerenoveerde boerenwoning. De stallen waar de varkens en koeien stonden, wordt omgebouwd naar de ideale gelijkvloerse seniorenwoning voor de ouders van Sjoerd. Oma maakt iedere avond nog de grap dat ze ‘op stal’ gaat.

in de woonkamer van de mantelzorgwoning

Goede afspraken maken

De huizen zijn gescheiden door een tussendeur die uitkomt in de keuken van Sjoerd en Baudien. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over privacy, bijvoorbeeld dat er altijd eerst geklopt moet worden voor de tussendeur opengaat en dat je niet langs elkaars ramen loopt. Baudien: “Ik vond het best spannend, want ik kende mijn schoonouders natuurlijk goed, maar zo leer je elkaar wel op een andere manier kennen. Maar het gaat heel goed.”

Eerste avond

De 1e avond dat de 3 generaties bij elkaar zijn op de boerderij is gelijk memorabel. Een zware storm raast die nacht over het land, in de hele regio vliegen er pannen van het dak en waaien bomen en telefoonmasten om. Fos komt midden in de nacht de kamer van zijn ouders binnen en vertelt dat hij zich zorgen maakt om opa en oma. Sjors gaat met Fos op de arm even buurten bij opa en oma. Als hij heeft gezien dat alles goed is, gaat Fos weer heerlijk slapen.

Even binnenkijken

De oude boerderij is gezellig ingericht. Sjoerd en zoontje Fos laten het even zien.

Win-win-win

Baudien: “De meeste mensen denken dat dit vooral Sjoerds idee was, maar dat is niet zo: het idee om een mantelzorgwoning te kopen kwam vanuit ons beiden.” Ze voegt eraan toe: “Deze manier van wonen moet wel bij je passen. Ik heb genoeg vrienden die het vreselijk lijkt, om zo dicht bij hun schoonouders te wonen. Maar mij bevalt het prima én er is altijd een oppas in de buurt.”

Familiebericht

De vader van Sjoerd is overleden. We danken Sjoerd, Baudien en hun familie dat zij het bijzondere en persoonlijke verhaal met ons en onze klanten wilden delen.

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.