Naar inhoud

De mantelzorg­woning van Sjoerd en Baudien

3 generaties onder één dak: samenwonen met je (schoon)ouders. Sjoerd en Baudien doen het en dat is niet alleen gezellig, maar ook heel handig!
5 maart 2020

De vorige keer in Doeners Dichtbij

In Doeners Dichtbij volgen we de mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We lopen een dag lang met ze mee om te zien hoe zij hun passie uitvoeren. Van rijden in een favoriete oldtimer tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
in de woonkamer van de mantelzorgwoning
met 3 generaties in de woonkamer van de mantelzorgwoning

Wonen zoals vroeger

Sjoerd groeide op met zijn ouders, broertje én opa en oma onder hetzelfde dak. Dat vond hij zo’n mooie ervaring, dat hij dat zijn 2 zoons ook gunde. Dus toen Sjoerd, Baudien, Fos en Mats uit hun stadsappartement groeiden, kochten ze een oude boerderij op het platteland. Met de ouders van Sjoerd.

Oma met een kopje thee

Sjoerd groeide op met zijn ouders, broertje en opa en oma op hetzelfde erf. Opa en oma woonden in het voorhuis, het gezin in het achterste gedeelte van de boerderij. Het zijn mooie jeugdherinneringen voor Sjoerd. “Mijn ouders werkten veel, maar mijn oma zat altijd klaar met een kopje thee als wij uit school kwamen. We liepen de deur niet bij elkaar plat, maar als het nodig was, waren we er wel voor elkaar,” vertelt hij.

Sjoerd kijkt terug op zijn jeugd

Sjoerd heeft mooie herinneringen aan zijn kindertijd. In deze video kijkt hij terug op alle mooie momenten:

Samen hetzelfde idee

Baudien: “De meeste mensen denken dat dit vooral Sjoerds idee was, maar dat is niet zo: het idee om een mantelzorgwoning te kopen kwam vanuit ons beiden.” Ze voegt eraan toe: “Deze manier van wonen moet wel bij je passen. Ik heb genoeg vrienden die het vreselijk lijkt, om zo dichtbij hun schoonouders te wonen. Maar mij bevalt het prima.”

Een tussendeur en toch genoeg privacy

De huizen zijn gescheiden door een tussendeur, die uitkomt in de keuken van Sjoerd en Baudien. Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over privacy, bijvoorbeeld dat er altijd eerst geklopt moet worden voor de tussendeur opengaat en dat je niet langs elkaars ramen loopt. Baudien: “Ik vond het best spannend, want ik kende mijn schoonouders natuurlijk goed, maar zo leer je elkaar wel op een andere manier kennen. Maar het gaat heel goed.”

samen voetballen
Dit is de woning in Herxen waar Sjoerd met 3 generaties woont
aan tafel in de mantelzorgwoning

Even binnenkijken

De oude boerderij is gezellig ingericht. Sjoerd en zoontje Fos laten het even zien.

Altijd oppas dichtbij

En er is nog een groot voordeel aan samenwonen met je (schoon)ouders: de oppas is altijd dichtbij. Baudien: “Opa en oma passen 1 keer per week een dag op, net als mijn ouders. En als wij een avondje uit eten willen of naar het theater gaan, kunnen we de babyfoon zo om de hoek zetten. Dat is natuurlijk ideaal.”

“Als we een avondje weg willen, kunnen we de babyfoon zo om de hoek zetten.”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.