Naar inhoud
Susan loopt ons lachend tegemoet in het bos

Susan doet aan koud­water­zwemmen

Susan zwemt elke dag buiten. Of het nu stormt, vriest of regent: Susan zoekt de mooiste plekken op om buiten te zwemmen.

De vorige keer in Doeners Dichtbij

In Doeners Dichtbij volgen we de mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We lopen een dag lang met ze mee om te zien hoe zij hun passie uitvoeren. Van rijden in een favoriete oldtimer tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Susan loopt met grote groene rugzak richting bomen en een meertje
Susan zit gehurkt aan de waterkant met haar handen in het water

Koudwaterzwemmen tegen pijn

Susan zwom altijd al graag, maar na een kop-staartbotsing in 2016 is het voor haar een must geworden. Door het ongeluk heeft ze altijd pijn in haar nek en schouder. Het koude water verdooft de pijn.

Anderen inspireren met Frisse Duik

Susan is zo dol op zwemmen in open water, dat ze anderen die ervaring ook wil geven. Daarom is ze gestart met het platform Frisse Duik. Susan: “Ik help mensen met mijn enthousiasme en ervaring om ook een frisse duik te nemen. Weer of geen weer.”

Zwem mee met Susan

Susan vertelt waarom ze zo graag in het water ligt.

Niet in een wetsuit

“Ik zwom ’s zomers altijd veel buiten, maar een vriendin haalde me over om ook eens in de winter buiten te zwemmen. Toen was ik verkocht. Het koude water werd mijn beste vriend.” Sindsdien ligt Susan 365 dagen per jaar in het water. Soms zelfs 2 keer per dag. In een badpak, en niet in een wetsuit, zoals veel andere openwaterzwemmers wel doen. Susan: “In een wetsuit voel ik me niet vrij genoeg: een badpak zorgt ervoor dat ik alles kan doen wat ik wil in het water.”
Susan zwemt in open water, haar hoofd met zwembril en badmuts steekt boven water uit
Susan drijft op haar rug in een door bos omzoomd meertje

Het mooiste zwemplekje van Nederland

Deze foto is gemaakt bij het Blauwe Meer in Hoogersmilde. Eén van de favoriete buitenzwemplekken van Susan.
Susan neemt zittend in het bos slokjes uit een beker, met op de voorgrond een thermosfles

Susan helpt graag anderen

Susan: “De positieve effecten van buitenzwemmen gelden voor iedereen: je wordt er gezonder van, gelukkiger en wordt nog meer één met je lichaam. Perfect voor mensen met lichamelijke of psychische klachten, maar ook als je gewoon heel erg van zwemmen houdt. Maar ik kan me voorstellen dat het lastig is om te beginnen. Daarom help ik anderen graag bij het nemen van de eerste stappen.”

“19% van Nederland bestaat uit water: je kunt dus altijd wel ergens in de buurt zwemmen.”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.