Naar inhoud
Esra rijdt op haar paard in de binnenbak

Hoedoejedat: paard­rijden met hersen­letsel

Esra de Ruiter liep hersenschade op bij een ongeluk waarbij ze onder haar paard terecht kwam. Nu rijdt ze weer dressuur.

De vorige keer in #hoedoejedat

In #hoedoejedat vragen we Doeners naar de praktische kant van hun droom. Welke stappen hebben ze genomen om te komen waar ze nu zijn? Een inspirerende serie voor iedereen die meer wil weten over het verhaal achter de docu Doeners.
Esra geeft haar paard een kus op de neus
Een rijlaars is vastgebonden aan het stijgbeugel van een paard

Wie is Esra de Ruiter?

Esra de Ruiter (25) rijdt al paard zo lang ze zich kan herinneren. Samen met Britt Dekker vlogt ze over haar paardenavonturen op YouTube-kanaal PaardenpraatTV. Met para-dressuurruiter Glasten Krapels heeft ze een ander YouTube-kanaal: Drafgekeurd. Hier vloggen de twee over paardrijden op hoog niveau met een beperking. Esra heeft in september 2016 een ernstig ongeluk gehad met haar paard Halloween. Daarbij kwam ze met haar hoofd onder het paard terecht. Aan het ongeluk heeft ze diffuus axonale hersenschade overgehouden. Daardoor heeft ze minder controle over de rechterkant van haar lichaam. Ze heeft vaak extreme hoofdpijn en ziet slecht. Drie maanden na het ongeluk zat Esra voor het eerst weer op een paard. Sinds die tijd is ze bezig geweest met herstellen en leert ze leven met de gevolgen van haar hersenletsel.

“Eigenlijk is dit veel te moeilijk voor mij. Maar ik wil het heel graag proberen om te kijken of ik het op mijn eigen manier tóch voor elkaar krijg.”

Bekijk ook onze docu over Esra

We maakten ook een videodocumentaire over Esra en haar herstelproces. Die bekijk je hier.

Altijd extreem moe

“Door mijn handicaps ben ik altijd extreem vermoeid. Mijn ‘batterij’ laadt zich maar voor 30 procent op. Die batterij loopt bovendien extra snel leeg, omdat bij mij alles meer energie kost. Daarnaast werkt de rechterkant van mijn lichaam minder goed. Klinken alle geluiden voor mij even hard en heb ik eigenlijk altijd hoofdpijn.”

Al van jongs af aan in het ziekenhuis

Hoe het komt dat het lijkt alsof ik niets mankeer? Het heeft er deels mee te maken dat ik op mijn 10e derdegraadsbrandwonden opliep. Van jongs af aan kom ik dus in het ziekenhuis voor operaties. Ik ben opgegroeid met het hebben van iets wat nooit meer overgaat. Daardoor kijk ik er heel anders tegenaan dan anderen.”

Esra rijdt op haar paard in de binnenbak
Esra rijdt op haar paard, vanaf de achterkant bezien

Al haar hele leven op een paard

Paardrijden is bij haar met de paplepel ingegoten. Het is voor Esra net als ademhalen. Ze was 3 toen ze al op een oude Shetlander reed.
Esra houdt lachend haar hondje in haar armen terwijl haar paard haar aanhaalt

Geen moment getwijfeld om weer te rijden

Het ongeluk gebeurde doordat Halloween struikelde. Botte pech. Ik heb dus geen moment getwijfeld om weer op dit paard te rijden. Na mijn ziekenhuisopname moest ik revalideren. Ik ben allerlei extra therapie en oefeningen gaan doen om mijn lichaam te trainen, zodat ik weer kon paardrijden. Dat heeft het totale herstel enorm geholpen.”

“Zonder het ongeluk had ik nog beter gekund, had ik echt topscores kunnen halen. Maar ik rij evengoed op internationaal topniveau en daar ben ik trots op.”

Meer inspirerende klantverhalen