Naar inhoud
Esra houdt lachend haar hondje in haar armen terwijl haar paard haar aanhaalt

Voor het eerst weer paard­rijden na een val

Esra zet alles op alles om de top van de Nederlandse paardensport te halen. Maar de weg er naartoe is niet eenvoudig. Door een val met haar paard loopt ze blijvend hersenletsel op.

Niet dromen, maar doen

We volgen mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. We lopen een dag lang met ze mee om te zien hoe zij hun passie uitvoeren. Van rijden in een favoriete oldtimer tot een kangoeroewoning bouwen met je (schoon)ouders. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Esra geeft haar paard een kus op de neus
Esra wordt geholpen bij het klimmen op haar paard

Geboren op een paard

Paardrijden is Esra met de paplepel ingegoten. Het is voor haar net als ademhalen. Ze was pas 3 jaar toen ze al op een oude Shetlander zat bij de manege waar haar moeder ook reed. Met een glimlach zegt ze: “Het is een onderdeel dat aan me vastgehecht zit, en ik kom er ook nooit meer vanaf.”

Van kleins af aan doorzetten

Doorzetten heeft Esra al snel moeten leren. Op haar 10e loopt ze derdegraadsbrandwonden op over een groot deel van haar lichaam. Vanaf die leeftijd komt ze vaak terug in het ziekenhuis voor hersteloperaties. Ze heeft leren leven met iets wat nooit meer overgaat en ontwikkelt daarmee een groot aanpassingsvermogen.

Meer dan ongelukkige val

Deze flexibiliteit wordt danig op de proef gesteld. Esra heeft in september 2016 een ernstig ongeluk met haar paard Halloween. Daarbij kwam ze met haar hoofd onder het paard terecht. Aan het ongeluk heeft ze diffuus axonale hersenschade overgehouden. Daardoor heeft ze minder controle over de rechterkant van haar lichaam. Ze heeft vaak extreme hoofdpijn en ziet slecht.

Voor het eerst weer op Halloween

Drie maanden na het ongeluk zit Esra voor het eerst weer op een paard. Sinds die tijd is ze bezig geweest met herstellen en leert ze leven met de gevolgen van haar hersenletsel. Oefenen, oefenen en doorzetten. Na verloop van tijd kan ze ook weer op Halloween rijden en droomt ze zelfs van het rijden van wedstrijden.

“Eigenlijk is dit veel te moeilijk voor mij. Maar ik wil het heel graag proberen om te kijken of ik het op mijn eigen manier tóch voor elkaar krijg.”

Drie jaar na haar ongeluk rijdt Esra weer haar eerste wedstrijd. Tussen rijders zonder handicap! Ze straalt van trots. Trots op haarzelf en trots op Halloween. Beiden doorzetters.

Esra op weg naar de top

Welke hobbels moet Esra nemen op de weg naar de subtop? Hieronder zie je haar indrukwekkende verhaal.
Bekijk de docu
Esra rijdt op haar paard in de binnenbak

Wie is Esra de Ruiter?

Esra de Ruiter (25) rijdt al paard zo lang ze zich kan herinneren. Samen met Britt Dekker vlogt ze over haar paardenavonturen op YouTube-kanaal PaardenpraatTV. Met para-dressuurruiter Glasten Krapels heeft ze een ander YouTube-kanaal: Drafgekeurd. Hier vloggen de twee over paardrijden op hoog niveau met een beperking.

Meer inspirerende klantverhalen