Naar inhoud

De kangoeroewoning van Saskia en Gerben

“De zorg voor mijn moeder voel ik toch; dan woon ik liever dichtbij, zodat ik haar een beetje in de gaten kan houden.”
2 december 2019

De vorige keer in de Eerste

De eerste keer is altijd spannend. In de blogserie de Eerste volgen we FBTO-klanten die over die bijzondere eerste keer willen vertellen. Of dat nu de eerste auto, de eerste reis, de eerste sportuitdaging of een andere eerste keer is. Je vindt de vorige en de volgende aflevering via de knoppen hieronder.
Gerben slaat lachend zijn arm om zijn schoonmoeder.
de kangoeroewoning van Gerbens schoonmoeder

Van 1 naar 2 huizen

Wat doe je als je ouderlijk huis te groot wordt voor je moeder van 86? Saskia en Gerben besloten het huis te kopen, te verbouwen én een kangoeroewoning in de tuin te laten plaatsen. Een win-winsituatie voor beide partijen. Ze vertellen hoe je zo'n project aanpakt.

Verrassend snel geregeld

Bouwen van een kangoeroewoning? Hoe pak je zoiets aan? De gemeente is de 1e  stap. En met een mantelzorgverklaring van de huisarts was het eigenlijk allemaal verrassend snel geregeld.

Gerben zit met zijn schoonmoeder aan de eettafel met een tablet voor zich

Van te groot huis naar kangoeroewoning

Saskia: “Hoewel mijn moeder voor haar leeftijd nog gezond is, merk je toch dat ze een dagje ouder wordt. Bovendien is ze slechthorend. Daardoor wordt het steeds lastiger om contacten te onderhouden. Daarom waren wij bang voor eenzaamheid in de toekomst.” Het was Gerben die met het idee kwam van een mantelzorgwoning: “Ik heb het ouderlijk huis van Saskia altijd een fijn huis gevonden: er hangt een prettige sfeer. Daarom stelde ik voor om uit te zoeken of het mogelijk was om het huis te kopen voor onszelf en er een mantelzorgwoning bij te bouwen. Een win-winsituatie, eigenlijk!”

Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder
de kangoeroewoning staat bij de woning van Gerben

Huurhuis en mantelzorgwoning in je tuin?

Heb je een huurwoning? Bij sommige wooncorporaties is het mogelijk om een tijdelijke aanbouw of zorgunit bij je huurhuis te plaatsen.
Gerben tuiniert met zijn schoonmoeder. Op de achtergrond zien we de kangoeroewoning en woning

Huis uit de fabriek

We hebben gekozen voor een prefab chalet, speciaal voor ouderen. De gangen zijn extra breed zodat er ruimte is voor een rolstoel, de keuken heeft geen bovenkasten en alles is op dezelfde verdieping. Het huis is in de fabriek gebouwd, werd in twee delen geleverd en stond toen zo in de achtertuin. Het ging zo snel en soepel dat ik me er nog steeds wel eens over verbaas.

Wonen op een bouwplaats

Saskia: "We hebben mijn moeder in hete zomer van 2019 verhuisd naar de kangoeroewoning. Daarna konden we beginnen met de verbouwing van het grote huis. Daar moet nog behoorlijk wat gebeuren namelijk, voordat wij erin gaan wonen. Die verhuizing was best even heftig voor haar. Ze woont nog in dezelfde straat, maar wel in een ander huis. Bovendien lag de hele tuin ondersteboven, zijn er elke dag bouwvakkers bezig in haar oude huis en stonden er containers vol met rotzooi. Maar inmiddels begint het steeds meer haar plek te worden. Ze is er erg blij mee.”

“Ze woont nog in dezelfde straat, maar wel in een ander huis.”

Meer inspirerende klantverhalen

Er zijn veel FBTO-klanten met bijzondere verhalen. Ze vertellen je graag over hun ervaringen.