Naar inhoud
Farley en zijn vrouw

Farley Westphal overwon het coronavirus

Farley Westphal kreeg Covid-19. Hij lag 32 dagen in coma. De dokters vertelden hem dat het niet ging lukken binnen 5 weken te revalideren. Hij deed het in 3. Beluister de podcast.

Luister ook naar de audio-verhalen van Esra en Jolien

Farley en zijn vrouw in het ziekenhuis
Farley ligt op zijn buik in het ziekenhuisbed

China toch heel dichtbij

De 60-jarige Farley Westphal uit Tilburg heeft al genoeg meegemaakt. Een incomplete dwarslaesie, een kunstknie en hij mist 4 vingers. Dan raakt hij afgelopen lente ook nog besmet met het coronavirus. “In eerste instantie dacht ik: het is nog ver weg. Maar ik werd er al snel mee geconfronteerd dat China toch heel dichtbij was.”

Van klussen naar coma

Tijdens het klussen wordt Farley onwel. De huisarts belt meteen een ambulance. In het ziekenhuis wordt hij in coma gebracht. De artsen adviseren zijn vrouw afscheid te nemen.

Duimen omhoog

Tijdens het klussen wordt Farley plotseling onwel. Zijn vrouw, die zelf ook al klachten heeft, belt de huisarts. Het zuurstofgehalte in zijn bloed is 81. Bij een gezond mens is dat tussen de 95 en 100. De huisarts belt meteen een ambulance. In het ETZ in Tilburg steekt Farley nog twee duimen op als zijn vrouw een foto van hem maakt. Daarna wordt hij in coma gebracht. De artsen adviseren zijn vrouw afscheid te nemen. 

Elke dag op en neer 

Farley wordt naar Rotterdam gebracht. Daar blijft hij 32 dagen lang in coma. Zijn vrouw rijdt elke dag op en neer uit Tilburg om hem te bezoeken. Niet wetend wat ze aantreft. Farley: “Veel mensen vragen hoe het met mij gaat… maar, petje af voor mijn vrouw.” 

Een zware telefoon

“Je komt niet gelijk uit een coma. Er gaan een paar dagen overheen, voordat de medicatie uit je lichaam is.” Als Farley uit zijn coma is, vraagt hij direct naar zijn telefoon. “Ik zei tegen mijn vrouw: we moeten gauw een nieuwe telefoon kopen, want deze is zo zwaar. Bleek dat ik mijn arm niet op kon tillen. Ik ben 21,5 kilo afgevallen. Alle spieren verslapt. Daarom was de telefoon zo zwaar.” 

Farley's hele familie
Farley en zijn vrouw

Duim omhoog: revalideren

Dan is het tijd voor revalideren. “Ik wil binnen 5 weken thuis zijn”. De dokter was hier minder positief over. Hij kon nog niet eens staan of zitten. Uiteindelijk was Farley toch binnen 3 weken thuis.
dumbells, gymbal, weegschaal en sportschoenen

De lat altijd hoger

“Ja, doordat ik vroeger veel sportte ben ik gewend om de lat altijd hoger te leggen en meer eisen aan mijzelf te stellen dan normaal,” zegt Farley. “Dat heb ik ook gedaan met het revalideren. Niet 3, maar 5 minuten fietsen. Niet 3, maar 5 kilometer lopen. Niet 10, maar 20 traptreden. Het is wilskracht en je eigen doelen stellen.”

Dankbaar

Farley is een gelovig man. Hij gelooft dat God hem heeft ondersteund in zijn wilskracht snel te revalideren. Waarom dat zo snel moest? “Ik wilde voor 1 juni thuis zijn. Omdat 1 juni het 36-jarig jubileum van ons huwelijk was. Dat is wat ik wilde. Vóór 1 juni! En op 29 mei mocht ik naar huis.”

“Ik heb ervaren dat leven en dood heel dicht bij elkaar liggen. En ik lag 2 weken op dat randje.”

Meer inspirerende klantverhalen