Naar inhoud
Werner gaat op zijn zeilboot op wereldreis

Op wereldreis met je zeilboot 

Met zijn zeilboot Karma zeilde Werner in 6 maanden van Nederland naar Nieuw-Zeeland. Hij vertelt ons over zijn avontuur.

Benieuwd naar andere Doeners?

In Doeners volgen we de mensen die niet blijven dromen, maar gaan doen. Of je nu op wereldreis gaat met je zeilboot of een oude auto opknapt: in deze docu laten we zien wat er gebeurt als je je passie volgt.
Zeilboot Karma waarmee Werner op wereldreis gaat
De boeg van de Karma

Wie is Werner?

Werner is de trotse eigenaar van zeilboot Karma. Hij woont in Amsterdam, samen met zijn vrouw en 2 kinderen. Hij werkt als projectleider en consultant. Op zijn 44ste laat Werner alles en iedereen achter om zijn jongensdroom waar te maken: een wereldreis met zijn zeilboot. Hoe begin je aan zoiets? Werner legt het uit: “Als kind was ik al dol op water. Ik peddelde heel Friesland rond met mijn kano en ging van daaruit steeds een stapje verder. Toen ik studeerde, las ik een boek over iemand die de wereld rond was gezeild. Dat inspireerde mij om ooit ook zoiets te gaan doen.”

Alles achterlaten en gaan

De keuze om te gaan, was niet eenvoudig voor Werner. Want wat is het juiste moment? Met een partner, een baan, een functie in de gemeenteraad en kinderen lijkt dat moment er niet te komen. Werner: “Je moet eigenlijk alles achterlaten en dat vraagt een lange voorbereiding."

Zes jaar geleden begon het opnieuw te kriebelen. "Ik las het boek van mijn grote held Knox Johnson, die in 1969 als eerste mens in 312 dagen alleen en zonder stoppen de wereld rondzeilde. Toen ik het uit had, legde ik het boek op tafel en zei tegen mijn vrouw: ‘Als ik het nou doe zoals hij het heeft gedaan? Met weinig stops en via de zuidelijke oceaan? Mijn boot is sneller dan die van hem, ik heb nieuwere apparatuur, daarmee lukt het om in een half jaar naar Nieuw-Zeeland te varen. Dan kom ik terug, ben weer een vader voor mijn kinderen en doe ik later de tweede helft.’ Mijn vrouw antwoordde: 'We zijn niet bij elkaar om elkaar beperkingen op te leggen, dus maak een plan. Ga aan de slag en volg je droom'.”

Op zee met Werner

De wereld rondvaren is niet makkelijk, laat Werner in deze video zien. Hoge golven, irritaties bij de bemanning en zelfs orkanen zorgen soms voor veel spanning. Maar Werner vindt het ‘allemachtig prachtig!’

20.000 mijl in 200 dagen

“Na een grondige voorbereiding van sporten, solo-zeiltochten maken en de boot opknappen, heb ik in 2017 het eerste deel van mijn reis gemaakt. In 200 dagen via de Canarische Eilanden, Kaapverdië, Fernando de Noronha, Tristan da Cunha, Kaapstad, Kerguelen en Tasmanië naar Nieuw-Zeeland."

"We hadden Nieuw-Zeeland vlak voor zonsondergang in zicht. De zon brak door achter het vasteland en straalde omhoog. Dat was een heel bijzondere aankomst. Op dit moment ligt Karma in Nieuw-Zeeland, te wachten op deel 2 van de reis, terug naar Nederland. Ik ben wel een beetje bang voor het moment waarop ik de hele reis gemaakt heb. Want wat ga ik daarna doen?”

Werner zit op de boeg van zijn zeilboot
De Karma, de zeilboot waarmee Werner een wereldreis maakt

Hoe ziet het leven op een boot eruit?

Hard werken, weinig slapen, maar ook heel veel plezier, de mooiste uitzichten én: heerlijk eten! In deze video neemt Werner je mee in het dagelijks leven op de oceaan. 

Niet alleen de oceaan over

Werner is niet alleen over de oceaan gevaren. Iedere etappe voeren er ‘opstappers’ met hem mee. Soms waren dat goede vrienden, maar soms waren het ook vreemden, die het leuk vonden om een stukje mee te varen. “Dat was heel leerzaam. Als dingen niet goed gaan, kun je midden op de oceaan niet even weglopen. Je moet het samen oplossen. En de verschillen tussen mensen zijn in moeilijke situaties juist heel handig. Ik ben daardoor anders gaan kijken naar samenwerken in werkprojecten.”

“Het is heel belangrijk om elke dag met de bemanning te bespreken hoe het gaat. Niet alleen de reis, maar ook hoe het met iedereen is.”

Wil je meer weten over de wereldreis met de zeilboot van Werner? Dat kan. Hij schreef er namelijk een boek over: Karma van staal.

Meer inspirerende klantverhalen...