Naar inhoud

Natuurgeweld

Een bosbrand, overstroming of een storm waardoor je tent wegwaait.. Je hebt schade en wilt het liefst zo snel mogelijk naar huis. Of je bent nog niet vertrokken en wilt thuisblijven. Op welke hulp kun je rekenen met je FBTO Reisverzekering?

Hulp nodig? Bel de FBTO Alarmcentrale

Zit je in een noodsituatie? De FBTO Alarmcentrale staat 24/7 voor je klaar. We helpen direct! Bel naar +31 58 234 56 50.

Ben je in gevaarlijk gebied?

Breng eerst jezelf en je reisgenoten in veiligheid. En zorg dat je goed op de hoogte bent.

Luister altijd naar de plaatselijke overheid
Zij weten wat je moet doen tijdens een noodsituatie. Check ook de (plaatselijke) media.

Volg het advies van Ministerie van Buitenlandse zaken
Dit staat op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Je leest hier het laatste nieuws over je vakantiegebied. Bellen naar BuZa kan ook: +31 247 247 247.

Houd contact met je reisorganisatie
Zij weten vaak goed wat er aan de hand is en wat je het beste kunt doen. Ze zijn ook verplicht om je te helpen.

Hulp van het Calamiteitenfonds

Een calamiteit is een onverwachte noodsituatie. De kans is groot dat je reisorganisatie is aangesloten bij het Calamiteitenfonds. Check dit op de website van je reisorganisatie. Zijn ze aangesloten? Dan helpen zij je verder met de vergoedingen van je schade.

Heb je schade?

Je meldt je schade gemakkelijk en snel online in MijnFBTO. Toch liever een medewerker spreken? Dan kun je contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen

Kun je niet op je vakantieplek blijven?
Bel dan zo snel mogelijk de FBTO Alarmcentrale op +31 58 234 56 50. Zij helpen je verder.

Is er een noodsituatie? Dan kun je een vergoeding krijgen van:

  • Het Calamiteitenfonds: heb je je reis geboekt via een reisorganisatie of officiële verhuurder? Dan kun je misschien een vergoeding krijgen uit het Calamiteitenfonds. Dit regel je met je reisorganisatie of verhuurder.
  • FBTO Annuleringsverzekering: heb je geen recht op een vergoeding uit het Calamiteitenfonds? Dan kun je misschien een vergoeding krijgen uit je reis- of annuleringsverzekering. Overleg altijd met de FBTO Alarmcentrale voordat je naar huis gaat. Zij weten precies wat we wel en niet vergoeden.

Is het veilig, maar wil je toch naar huis?
Dit is niet verzekerd met het Calamiteitenfonds of je annuleringsverzekering. Bespreek met je reisorganisatie wat mogelijk is.

Heb je via een reisorganisatie geboekt?
Dan kun je het beste contact opnemen met je reisorganisatie of verhuurder. Is er gevaar of is je vakantieplek niet meer goed bereikbaar? Dan kun je vaak afspreken om je vakantie te verzetten of om te boeken.
Als je nog niet op reis bent, kun je geen vergoeding krijgen uit het Calamiteitenfonds. Is er wel een noodsituatie op je vakantiebestemming volgens het Calamiteitenfonds? En is je reisorganisatie aangesloten bij het ANVR? Dan kun je je reis vanaf 3 dagen voor vertrek kosteloos annuleren.

Heb je niet via een reisorganisatie geboekt?
Je kunt soms een vergoeding krijgen uit je reis- of annuleringsverzekering. Bijvoorbeeld als je hotel niet meer te bereiken is. Stuur ons een appje en we vertellen je direct waar je recht op hebt.

Je kunt misschien een vergoeding krijgen uit het Calamiteitenfonds of je reisverzekering.

Het Calamiteitenfonds
Het Calamiteitenfonds vergoedt schade als er een noodsituatie is door natuurgeweld. Bijvoorbeeld als het gevaarlijk is om naar een plek te reizen. Of als reizen niet meer mogelijk is door schade aan wegen. Je regelt de vergoeding met je reisorganisatie of de verhuurder van je accommodatie. Je kunt een vergoeding krijgen voor:

  • extra kosten als je reis moet worden aangepast
  • een deel van je reissom als je eerder naar huis moet

De FBTO Reisverzekering
Is er geen noodsituatie? Of heb je je reis niet geboekt via een reisorganisatie of bij een officiële verhuurder? Dan helpt je FBTO Reisverzekering. We vergoeden onder andere:

  • verblijf en dagelijkse kosten voor eten en drinken: tot € 75,- per verzekerde, per dag
  • reiskosten met eigen vervoer: tot € 0,24 per kilometer
  • onbeperkt contact met de FBTO Alarmcentrale.
  • noodzakelijke telefoon- en internetkosten over de noodsituatie: tot € 300,- per reis

Overleg altijd eerst met de FBTO Alarmcentrale: +31 58 234 56 50
Het team van de FBTO Alarmcentrale weet precies wat voor hulp je kunt krijgen. Ze kunnen ook dingen voor je regelen als dat nodig is. Bijvoorbeeld je reis terug naar huis. En ze vertellen wat je reisverzekering wel en niet vergoedt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Autoschade is niet verzekerd met je reisverzekering. Je bent misschien wel verzekerd met je autoverzekering als je een WA Plus (beperkt casco) of WA Casco-verzekering hebt.

Is het niet de schuld van de luchtvaartmaatschappij dat je vlucht niet vertrekt? Maar kan je vliegtuig bijvoorbeeld niet veilig vliegen door een sneeuwstorm. Als je vertraging op de heenreis langer dan 8 uur duurt, kun je een vergoeding krijgen voor je gemiste vakantiedagen uit je FBTO Annuleringsverzekering.

Polisvoorwaarden

Wil je precies weten hoe je bent verzekerd via je reis- of annuleringsverzekering? En in welke situaties? Lees dan de polisvoorwaarden.