Naar inhoud
wereldreis maken

Dromen over een wereld­reis. Zo lukt het

Wie droomt er niet van het maken van een wereldreis.  Bereid je nu alvast voor met deze tips.
23 mei 2023
Al jaren droom je van die wereldreis die je leven gaat veranderen. Je wilt grote steden bezoeken met de hoogste wolkenkrabbers, zonnen op de parelwitte stranden en iets meekrijgen van de verschillende culturen. Wat moet je allemaal regelen om deze droom nu ook echt uit te laten komen? Sluit in ieder geval een reisverzekering af en kijk of je nog aanvullende modules nodig hebt die passen bij je reis. Deze én andere tips zetten we voor je op een rij.

Zaken thuis regelen

Jij hebt besloten dat je de wijde wereld wilt bewonderen. Je hebt vast al nagedacht over welke plekken je wilt bezoeken en hoelang je van huis wilt zijn. Maar voordat je op het vliegtuig stapt, moet je ook thuis een aantal zaken geregeld hebben:

Je woonruimte

Ga je lang op reis? Om kosten te besparen kun je je huis verhuren of verkopen. Denk na over wat je met je spullen doet. Ga je die ook verkopen of verhuur je je huis met je hele inboedel. En wat doe je dan met de spullen waar niemand aan mag komen?

Je werk

Dit is vaak afhankelijk van hoe lang jij je wereldreis gaat maken. Kun je hiervoor vakantie opnemen, moet je je baan opzeggen of kun je onbetaald een lange tijd vrij krijgen van je werk. Kortom: ga in gesprek met je baas.

Je auto

Ben je in het bezit van een auto? Dan is het goed om na te denken of je deze tijdens je wereldreis stil laat staan of dat je hier iemand anders in wil laten rijden. Als je de auto stil laat staan dan kun je je auto schorsen. Dan hoeft je auto even niet APK gekeurd te worden. En dan hoef je een tijdje geen belasting te betalen. Ook kun je je verzekering tijdelijk stop zetten. Scheelt weer geld! Lease je een auto? Neem dan contact op met de leasemaatschappij voor de mogelijkheden.

Je abonnementen

Om geld te besparen kun je er aan denken om al je abonnementen (tijdelijk) stop te zetten. Denk bijvoorbeeld aan je telefoonabonnement, kranten, tijdschriften en de sportschool. Mooi, weer een aantal tientjes bespaard!

Je wereldreis plannen

En dan kan het allerleukste van het plannen van een wereldreis beginnen. Wat wil je zien, hoe kom je daar en wat heb je daarvoor nodig? Wij zetten een paar punten voor je op een rij waar je vooraf even bij stil moet staan:

De bestemmingen

Maak voor jezelf een lijst met plaatsen die je sowieso wilt zien. Je wilt natuurlijk de hele wereld wel zien, maar het is belangrijk om vooraf goede keuzes te maken. Op die manier is je reis niet direct vol gepland en heb je nog ruimte om je te laten leiden door je reis.

Je spaarplan

Als je je route hebt uitgestippeld, kun je gaan uitrekenen hoeveel geld je ongeveer kwijt bent. Of je nu alleen maar wilt genieten van de luxe of dat je alles zo goedkoop mogelijk wilt houden? Die keuze is aan jou. Online vind je voldoende hulpmiddelen om uit te rekenen wat je per land ongeveer kwijt bent. Het is slim om iets meer geld te reserveren voor je reis dan je hebt uitgerekend. Dat geeft je de ruimte om toch dat ene leuke tripje extra te boeken tijdens je reis als dat op dat moment op je pad komt.

Tickets boeken

Je kunt ervoor kiezen om steeds opnieuw losse tickets te kopen. Maar als je bestemmingen voor je wereldreis al vast staan kun je ook via KLM een Go Round the World-tickets kopen. Dit scheelt een hoop geld én je bent met 1 ticket direct klaar voor vertrek. Een nadeel van zo’n ticket is dat je niet meer tijdens je reis kunt bepalen dat je toch nog dat ene prachtige eiland wilt meepakken. Ga daarom op onderzoek uit en kies het ticket die het beste bij jouw reis past.

Visum uitzoeken

Zoek voordat je een land bezoekt goed uit of je een visum nodig hebt. Met een visum krijg je officieel toestemming om en land binnen te reizen en daar te verblijven. Bij een aantal landen kom je zonder visum het land niet in. Dat wil je natuurlijk voorkomen. De handigste manier om een visum te regelen is door een dienst in te schakelen die dit voor je regelt. De meest bekende diensten zijn Visumcentrale, e-visums en Visumwinkel.

Inentingen plannen

Vaccinaties kunnen helpen om vervelende ziektes in het buitenland te voorkomen. Sommige vaccinaties moet je ver voor je reis al krijgen. Wacht dus niet te lang met het uitzoeken hiervan! Als je een zorgverzekering hebt bij FBTO dan krijg je 10% korting op vaccinaties via Thuisvaccinatie.nl.

Verzekering regelen

Met je zorgverzekering ben je verzekerd voor medische zorg. Check of je aanvullend verzekerd bent voor medische kosten in het buitenland. Met de aanvullende module Zorg op reis van onze reisverzekering ben je hiervoor verzekerd. Ook goed om te weten: ga je buiten Europa op reis? Dan heb naast je basis reisverzekering van FBTO de module Wereld nodig. En ga je langer dan 60 dagen op reis? Zet dan de module Lang op reis aan.

Misschien vind je dit ook interessant...