Naar inhoud

Zwanger en je zorgverzekering: dat zit zo

Je verwacht een kindje. Een mooie en spannende tijd. Ontdek wat geregeld is met je zorgverzekering als je zwanger bent.
31 januari 2019

Er komt van alles op je af tijdens een zwangerschap. Die lijst met dingen om te regelen voor de bevalling blijft maar groeien. Daarom is het goed om te weten wat je van je zorgverzekeraar kunt verwachten. Lees snel alles over zwanger en je zorgverzekering.

Bevallen in het ziekenhuis

Beval je thuis of op doktersadvies in het ziekenhuis? Dan worden de kosten vergoed door de basisverzekering. Heb je geen medische indicatie, maar wil je toch graag in het ziekenhuis bevallen? Dat kan. Je betaalt dan wel een eigen bijdrage. Hoeveel dit precies is, verschilt per ziekenhuis of geboortecentrum.

Kraamzorg

Je mag zelf bepalen wie je inschakelt voor kraamzorg. Kies je bijvoorbeeld voor een grote organisatie of heb je liever een zzp’er? Check wel even of je zorgverzekeraar een contract heeft met de kraamzorgorganisatie die je inschakelt. Anders krijg je namelijk sowieso niet meer dan 75% vergoed. 

Ook voor kraamzorg betaal je een wettelijke eigen bijdrage. In 2021 is deze € 4,60 per uur. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, is afhankelijk van je situatie en wensen. Je bespreekt dit voor je bevalt tijdens de intake met de kraamverzorgende. Kraamzorg thuis is net zo duur als kraamzorg in bijvoorbeeld een geboortehotel.

Medisch kraampakket

Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een medisch kraampakket kopen. Daarin zit alles wat je nodig hebt rondom de bevalling. Bijvoorbeeld een matrasbeschermer, kraamverband en een navelklem. Dit pakket moet je wel zelf kopen. Doe dat voor je 6 maanden zwanger bent. Dan weet je zeker dat je het pakket op tijd in huis hebt.

Zorgkosten declareren

Je hoeft je zorgverzekeraar niet te laten weten dat je zwanger bent. Het kraampakket koop je zelf aan. En je bepaalt ook zelf wie de kraamzorg levert, dit hoef je niet te overleggen of door te geven aan je verzekering. Krijg je nota´s voor zorgkosten die je hebt gemaakt? Dan kun je die gewoon declareren bij je zorgverzekering.

Kindje bijschrijven op de polis

Tot ze 18 jaar zijn, mogen kinderen gratis bij je op de zorgpolis. Dit betekent dat ze dezelfde zorgverzekering hebben als je zelf hebt. Inclusief eventuele aanvullende modules. Dit moet je wel zelf regelen. Doe dit dus zo snel mogelijk na je bevalling. Zo weet je zeker dat je kindje verzekerd is voor eventuele zorg die nodig is.

Je zorgverzekering helpt

Als je zwanger bent helpt je zorgverzekering je dus een handje. Maar ook op andere gebieden kan je verzekeraar helpen. Bijvoorbeeld met stoppen met roken of afvallen. Wel zo fijn!

Misschien vind je dit ook interessant...