Naar inhoud
tekenbeet

Tekenbeet? Dokter op Zak helpt je verder

Zomer. Vakantie. Lekker veel buiten. Maar dan: tekenbeet ... Lees hoe de Dokter op Zak app je dan helpt.
Heerlijk, zo’n wandeling door de bossen. Genieten van het zonnetje in de natuur. Iets minder genieten is het als je word gebeten door een teek. En nu? Weet je niet wat je dan moet doen? Met de Dokter op Zak app kun je al je vragen stellen aan een medisch specialist. Zoals over die tekenbeet dus.

Stephanie en haar tekenbeet

Stephanie – medewerker van FBTO – werd gebeten door een teek. Al snel kwam er een rode kring omheen. Dat is geen goed nieuws, wist ze. Gelukkig had ze met haar zorgverzekering gratis toegang tot de Dokter op Zak app. Ze stuurde dan ook een foto van de kring naar Dokter op Zak. Via de app kreeg ze direct advies.

Zo werkt de Dokter op Zak app

De Dokter op Zak app is er voor iedereen met een FBTO Zorgverzekering en kun je downloaden in de App store of de Google Play Store. Je dokter op vakantie is bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 7.00 tot 23.00 uur. En in het weekend en op feestdagen van 9.00 tot 21.00 uur.

Je beveiligt de app daarna met je persoonlijke pincode. Vervolgens kun je direct je vraag stellen. Waar je op dat moment ook bent. Gewoon in het Nederlands! Dus ook als je die boswandeling in Frankrijk of Zuid-Afrika doet.

Een tekenbeet voorkomen

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom geven we je graag wat tips om die teek en haar vervelende tandjes te vermijden. Zorg dat je dit net als Stephanie in gedachten houdt tijdens de volgende wandeling:

  • Zorg dat je kleding je lichaam goed bedekt. Draag dus lange mouwen en een lange broek. Nog beter is het om je lange broek bij je sokken in te proppen, als je echt al het risico wilt vermijden. Het beste is om kleding met een lichte kleur te dragen. Daarop kan je teken goed zien zitten.
  • Blijf op de paden en loop niet door struiken en planten. Daar zitten namelijk de meeste teken.
  • In de natuur geweest en kom je weer thuis? Controleer dan zo snel mogelijk je lichaam en kleren op teken. Vooral warme plekken van het lichaam zijn geliefd, zoals achter de oren, in de liezen, de oksels en knieholten.
  • Teek ontdekt? Verwijder hem dan voorzichtig en houd de plek van de beet in de gaten. Vertrouw je het niet? Bel dan direct de dokter.

Gezond snacken tijdens de wandeling

Kun je wel een oppepper gebruiken tijdens een flinke wandeling? Dan kies je natuurlijk wel voor iets gezonds. Maar wat dan? Check de opties in onze blog over gezond snacken.

Misschien vind je dit ook interessant...